Politika

Nakon zahteva za povratak srpskih snaga na Kosovo: "Važno je tražiti ono što je obećano Rezolucijom 1244"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/12/2022

-

11:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije donela je odluku da se uputi zahtev KFOR-u da se na teritoriju Kosova vrati do 1000 pripadnika vojske i policije u skladu sa Rezolucijom 1244. Zahtev će danas direktno biti predat komadantu KFOR-a na administrativvnom prelazu. Iako niko od sagovornika Euronews Srbija ne veruju da će to biti odobreno, oni ističu da je važno da Beograd "traži ono što mu je obećano Rezolucijom 1244".

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da veruje da zahtev neće biti odobren, ali da je važno da bude formalno upućen kako Beogradu kasnije, kako je rekao, "kada se promene okolnosti u svetu ne bi rekli da to nikada nije traženo". Sličnog je stava i Pavle Jevremović bivši ambasador Srbije u UN koji kaže da je važno da ostane zapisano da je Srbiji uskraćeno pravo koje je bilo potvrđeno od najviših autoriteta Međunarodne zajednice, Saveta bezbednosti.

Odluka Vlade Srbije o zahtevu za povratak vojske i policije na Kosovo stigla je nakon zaoštravanja tenzija poslednjih nekoliko dana u južnoj pokrajini. Prvi put je Beograd pomenuo povratak srpskih snaga na Kosovo kada je više od 200 naoružanih specijalaca kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo iz Južne u Severnu Mitrovicu, što je izazvalo novi talas napetosti na Kosovu. Već sedam dana Srbi na severu Kosova su na barikadama.  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sinoćne sednice Vlade Srbije da je važno da zahtev bude formalan, iako neveruje da će biti odobreno. 

"Na sednici vlade doneta je odluka u elektronskoj formi, a sutra ujutru na adminsitrativnom prelazu komandantu Kfora, načelnik Generalštaba uruči naš zahtev, da se u skladu sa Rezolucijom 1244 određeni broj vojnog i policijskog osoblja u stotinama do hiljadu vrati na teritoriju KiM", rekao je Vučić.

"Treba tražiti, ali neće odobriti"

Sagovornioci Euronews Srbija smatraju da je opravdano da Srbija traži ono što joj Rezolucijom 1244 dozvoljeno, ali niko ne očekuju da će biti dozvoljeno. Pavle Jevremović, bivši ambasador Srbije u UN kaže da je zahtev je pravno- politički argument za stav Srbije i da ga tako treba posmatrati. 

"Ako se i ne sprovede, a verovatno se neće sprovesti da kontigent naš ode na Kosovo, ali ostaje da nam je uskrađeno pravo koje je bilo potvrđeno od najviših autoriteta Međunarodne zajednice, Saveta bezbednosti", rekao je Jevremović za Euronews Srbija.

Smatra da je zahtev za upućivanje vojske i policije na Kosovo argument da se ubrza formiranje Zajednice srpskih opština.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Mislim da ima logike da je ovaj naš zahtev i potezanje pravnog argumenta za upućivanje naše vojske na Kosovo u osnovi jedan korak, indirektno zahtev i ponuda da se ubrza proces formiranja Zajednice srpskih opština. Činjenica je da srpska zajednica na Kosovu institucionalno nema instrumenete zaštite svojih interesa i garanciju bezbednosti. To vidimo sada", naveo je on.

Govoreći o francusko-nemačkom planu, planu EU za rešavanje problema na Kosovu on je naveo da je to za Srbiju neprihvatljiv zahtrev, ali da će on biti deo pregovaračkog okvira za budućnost.

"Prema tome za sada je teško naći pregovarači okvir koji bi vodio rešenju. U jednoj prilici, više neformalnoj, mi smo tražili rešenje u nekoj vrsti podeljenog suvereniteta. Tadašnji moćnici sa zapada nisu hteli ni da čuju, išli su na nezavisno Kosovo", naveo je Jevremić.

Iznenađen je ekspresnim prihvatanjem Brisela kandidature Kosova u EU. Kaže da je to krupan korak koji EU koristi kao elemenat pritiska na Srbiju. 

Šutanovac: Nije realno da KFOR prizna da im treba pomoć

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac gostujući u emisiji "Direktno sa Minojom Miletić" rekao je da nije realno da KFOR prizna da mu treba pomoć i dozvoli povratak srpske vojske. 

"Predviđeno je (Rezolucijom 1244) da mi, ukoliko KFOR-u treba pomoć,  možemo da apliciramo i pomognemo. Ne vidim nijedno generala u KFOR-u ili NATO koji će reći nama treba pomoć da održavamo bezbednost na Kosovu i Metohiji. Mislim da to nije realna situacija", rekao je Šutanovac.

Tanjug AP/Visar Kryeziu

 

Novinarka Ljiljana Smajlović rekla je da ukoliko već Rezolucijom 1244 Srbija ima pravo da traži povratak vojske i policije na Kosovo ono to treba da se iskoristi. 

"Ako to piše u Rezoluciji 1244 ne moraš da kreneš od inferiornog stava i da kažeš neće mi dati i možda me popreko pogledaju ako tražim. Tvoj cilj je da kažeš - "postoje dokumenti UN u kojima se meni neka prava garantuju". Nije za nas Rezolucija 1244 u svemu poviljna, ali u ovom delu možda jeste. To je nešto što je obećano, garantovano i sada bi trebalo da ne tražimo zato što nam neće dati. Uvek sam govorila to mora da se traži da bi nam NATO odgovorio - "to vam uskraćujemo, to vam ne damo". Važno je insistirati na svojim pravima", rekla je ona.

Pod kojim uslovima iz Rezolicije 1244 Srbija može da šalje snage na Kosovo

Euronews

Diplomata Vladislav Jovanović ranije je u razgovoru za Euronews Srbija rekao da odredba koja se tiče povratka policajaca nije ni započeta od strane snaga Umnika i Kfora.

"Što se Srbije tiče ona je na neki način bila ostavljena za kasnije pod obrazloženjem, koje je svojevremeno dao predsednik Tadić, da bi to značilo da će naši vojnici biti 'glineni golubovi'. Zbog toga sigurno nije ni postavljeno pitanje izvršavanja te obaveze", navodi Jovanović.

On pak, ističe, d ašto se tiče obaveze slanja vojnika postoji odstupanje koje je izvršio NATO tako što je preneo na komandanta Kfora diskreciono pravo da li će i kada dozvoliti ulazak naše vojske i policije. Drugim rečima, kako kaže, NATO je sam revidirao Rezoluciju, što je nešto na šta nije imao pravo. On objašnjava da pošto obaveza izvršavanja odredbe nije prestala ni posle 22 godine, Srbija svakako ima formalno pravo da je pokrene, pa čak i da se požali na taj dugi period koji je izbegnut kroz diskrecionu vlast Kfora.

"Tu vlast mu nije dao UN nego NATO i to je prekršaj. Pitanje je da li će to biti uzeto u proceduru i od koga - da li će Savet bezbednosti opomenuti NATO što nije izvršio tu obavezu i da li će NATO kontaktirati potom Vladu Srbije da se ova odredba sprovede ili će da padne na gluve uši. Sama konstatacija da ta odredba nije izvršena je otužna sama po sebi i mora da bude vrlo neprijatna za NATO i KFOR koji nisu prstom mrdnuli da je pokrenu, a kamoli izvrše", ističe.

U slučaju izvršavanja odredbe, pripadnici vojske i policije bili bi postavljeni na graničnim prelazima, a ulazak tog broja trupa je jedna vrsta afirmacije suvereniteta Srbije koja je priznata u Rezoluciji 1244 na više mesta.

"Dakle, to ne bi bilo prisustvo koje bi moglo da osigura pregled celog Kosova, već bi imalo simbolično značenje. Na taj način bi bio afirmisan suverenitet Srbije, a postavljanje pripadnika vojske i policije oko srpskih svetinja je samo dodatna garantija da one neće biti oskrnavljene, napadnute i dovođenje u pitanje", zaključuje Jovanović.

Komentari (0)

Srbija