Politika

BARIKADE NA SEVERU KOSOVA Situacija mirna ali napeta, KFOR se povukao sa Jarinja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/12/2022

-

09:34

BARIKADE NA SEVERU KOSOVA Situacija mirna ali napeta, KFOR se povukao sa Jarinja
BARIKADE NA SEVERU KOSOVA Situacija mirna ali napeta, KFOR se povukao sa Jarinja - Copyright Tanjug AP/Visar Kryeziu, STR

veličina teksta

Aa Aa

Srbi na severu Kosova i Metohije i dalje se nalaze na barikadama, a već deveti dan zatvoreni su prelazi Jarinje i Brnjak. Bivšem policajcu Dejanu Pantiću odbijena je žalba na pritvor, a njegovom kolegi Srđanu Trajkoviću određen je pritvor do 30 dana, zbog navodnih ratnih zločina. Noć je protekla mirno, a zvanični Beogrd i dalje čeka odgovor Kfora na zahtev za povratak srpskih snaga.

Ključni događaji:

  • Deveti dan barikada na severu KiM
  • Slađanu Todoroviću određen pritvor do 30 dana
  • Dejanu Pantiću odbijena žalba na pritvor
  • Srbija uputila zahtev KFOR-u za povratak srpskih snaga, ali je zasad bez odgovora
  • KFOR budno prati situaciju na severu, poziva na uzdržanost
  • Škole bi u ponedeljak trebalo da počnu sa radom

Šta se tokom prethodnog dana dešavalo na KiM pročitajte u jučerašnjem blogu.

22.00 Dačić: Srbi reaguju zbog nepoštovanja dogovora

Ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su barikade na severu Kosova deo političke borbe Srba sa Kosova zbog nepoštovanja dogovorenog u Briselu. On je za televiziju Pink rekao da je ironično i cinično što predstavnici međunarodni zajednice kao ključno pitanje postavljaju barikade, odnosno slobodu kretanja, kada Priština odbija da sprovede sve do sada dogovoreno u Briselu.

"Srbi reaguju na nepoštovanje svega onoga što je do sada potpisano. To je politička borba koju srpski narod vodi, a sada imate pretnje da će to neko silom skloniti. Mislim da predstavnici srpskog naroda odgovorno prilaze svemu ovome, nema incidenata, a to je važno da ne bismo dali nekome povod da opet kažu -  Srbi su krivi", kazao je Dačić.

19.59 Noć na barikadama protiče mirno

Deveta noć na barikadama u Ibarskoj Slatini i Lešku protiče mirno, javlja Kosovo online. Noć je nešto toplija, ali i dalje situacija je veoma napeta. Kako bi se ugrejali ljudi šetaju i odlaze do postavljenih šatora i po grupama prilaze buradima gde je podložena vatra.

Svakodnevno su primetne patrole Kfora, duž magistralnog puta Leposavić - Raška, na ulicama u obližnjim naseljima, a proteklih dana kao i danas situacija je praćena helikopterima i iz vazduha.

Vojnici Kfora povukli su se sa Jarinja u bazu "Nothing Hil" kod Leposavića nešto pre 19 časova, gde su pratili situaciju povodom današnjeg skupa desničarskih organizacija iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

U osnovnim i srednjim školama na severu Kosova, nakon nedelju dana pauze sutra se očekuje povratak u učionice. Za učenike osnovnih škola održavaće se neposredna nastava, a za učenike srednjih škola onlajn.

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak i dalje su u blokadi kako za automobilie tako i za pešake. Ugostiteljski objekti u Leposaviću ne rade, a trgovinske radnje dobro su snabdevene.

Barikade su postavljene i u opštinama Zubin Potok i Zvečan, Brđane gde građani dežuraju i smenjuju se po grupama.

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

16.59 KFOR: Pojačali smo prisustvo na Jarinju iz preventivnih razloga

KFOR je saopštio da je pojačao prisustvo na administrativnom prelazu Jarinje iz preventivnih bezbednosnih razloga. Iz te misije je u odgovoru za prištinsku Kohu rečeno da je pojačanje trupa izvršeno zbog mogućeg prisustva, kako je navedeno, "kriminalnih grupa među demonstrantima"

"Uvek je neophodno da sve osobe koje učestvuju u protestu izbegavaju nasilje i mirno izražavaju svoje mišljenje, izbegavajući bilo kakve nesrazmerne radnje, agresivni stav i ponašanje koje bi moglo biti pogrešno shvaćeno ili shvaćeno kao provokacija ili nepotrebno nasilje", naveo je KFOR.

15.48 Okupljeni su se razišli sa punkta Jarinje

Građani koji su se okupili na punktu Jarinje su se razišli, javlja RTS.

15.04 Kakva je situacija na Jarinju pogledajte u video snimku

 

14.27 Grupa okupljenjih pokušala da probije kordon policije

Grupa okupljenjih probila je kordon policije, javlja RTS, ali su oni zaustavljeni na oko 50 metara od administrativnog prelaza. Kako piše Tanjug, nešto posle 14 sati došlo je do guranja i komešanja sa policajcima i učesnici su uspeli da se probiju do samog prelaza, gde ih je ponovo zaustavio kordon policije.

Učesnici skupa nose srpske zaustave i preko razglasa puštaju nacionalne pesme. Okupljeni na prethodno u blizini prelaza spalili su tablu na kojoj je pisalo "Briselski sporazum".

Među okupljenima, koji su se, kako prenosi Fonet, odazvali pozivu nekoliko desničarskih organizacija, su i lider pokreta Ljubav, vera, nada Nemanja Šarović i vođa Narodnih patrola Damjan Knežević.

14.05 Kordon policije na strani centralne Srbije

Izveštač novinske agencije AP Radul Radovanović koji se nalazi u blizini administativnog prelaza Jarinje. Rekao i da su pojačane policijske snage iz pravca centralne Srbije prema prelazu, koje su napravile kordon i ne dozvoljavaju okupljenima da pređu administrativnu liniju.

"Pripadnici KFOR-a su sa druge strane prelaza i postavili su bodljikavu žicu, tu je na desetine pripadnika Kfora, vidi se dosta vozila Kfora, džipova i drugih", rekao je Radovanović.

Rekao je da su okupljeni na strani centralne Srbije pokušali da predaju protestno pismo Kforu i zahtev da prođu.

12.56 Skup kod Jarinja

Grupa građana okupila se kod prelaza Jarinje, sa strane centralne Srbije, u znak podrške Srbima sa KiM, javlja dopisnica Euronews Srbija. Na toj strani prisutni su i pripadnici srpske policije.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Prethodno je KFOR ojačao blokadu na Jarinju, gde je sada postavljena i žičana ograda. Na administrativnom prelazu, sa druge strane, osim pripadnika KFOR-analazi se i kosovska policija.

Euronews/Anđelka Ćup

 

12.42 Krećo: Rezolucija 1244 ključni i neoboriv argument Srbije

Profesor međunarodnog prava Milenko Krećo istakao je da je pravna pozicija Srbije u pregovorima o Kosovu i Metohiji dobro utemeljena u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti i da predstavlja neoboriv agrument Srbije.

On je za "Politiku" objasnio da je Rezolucija 1244 doneta na osnovu Povelje UN i da je po svojoj snazi odluka.

"Ove rezolucije su po svojoj snazi, zapravo, odluke, budući da su se, prema članu 24 Povelje, članice UN saglasile da Savet bezbednosti deluje u njihovo ime pri sprovođenju svojih dužnosti ostvarenja mira i bezbednosti, a članom 25 Povelje obavezale su se da 'prihvate i izvršavaju odluke Saveta bezbednosti'. Stoga, može se reći da je Rezolucija 1244 neoboriv argument", istakao je Krećo.

12.21 Kfor najavio vojnu vežbu kod Novog Sela

Misija Kfora na Kosovu i Metohiji, predvođena NATO-om, saopštila je da će narednih dana izvesti redovnu vojnu vežbu u blizini svoje baze u Novom Selu. Kako je navedeno u saopštenju Kfora, vežba ima za cilj da obuči jedinice Kfora da garantuju slobodu kretanja u kriznoj situaciji i sastojaće se od niza taktičkih simulacija i logističkih aktivnosti uz angažovanje vojnih jedinica sa inženjersko-teškim vozilima i helikopterima.

Dodaje se da kroz redovnu vežbu Kfor testira sve svoje sposobnosti i održava potreban nivo operativne spremnosti neophodan za nastavak ispunjavanja svojih dužnosti. Kfor je potpuno fokusiran na svakodnevno sprovođenje svog mandata zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine - da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu i Metohiji, ističe se u saopštenju.

Tanjug/AP/Visar Kryeziu

 

12.11 Drašković: Hitna primena Briselskog sporazuma jedini izlaz iz sadašnje krize

Hitna primena Briselskog sporazuma je, prema oceni predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, jedini izlaz iz sadašnje situacije na Kosovu i Metohiji i odnosa Beograda i Prištine.

"Nalazimo se u mračnom tunelu i ukoliko se u njemu najhitnije ne upali svetlo, a to je primena Briselskog sporazuma, pred nama su samo dva moguća ishoda. Prvi je ekonomska i politička izolacija Srbije od strane Zapada, koja znači prekid pregovora o pristupanju Srbije EU i zavrtanje svih fondova i investicija iz EU, što bi bilo katastrofa po nas, ali bi bilo manje katastrofično od drugog mogućeg ishoda, a to je novi kosovski rat", rekao je Drašković za Tanjug.

11.39 Petković: Kurti ne samo da se podsmeva Briselskom sporazumu, već to otvoreno čini i prema Rezoluciji 1244

Aljbin Kurti ne samo da se podsmeva Briselskom sporazumu, već to otvoreno čini i prema Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. To što Srbija poštuje Povelju UN i odluke Saveta bezbednosti nije smešno, kako to Kurti kaže, već odgovorno, ali Kurti ni ne zna šta ta reč znači.

"Podjednako kao što u Prištini ne znaju ni šta je UN, jer niti su i niti će odmaći dalje od hodnika ove institucije, po kojima svake godine komično tumaraju. Zato je zapravo smešno da Kurti uopšte pokušava da tumači Rezoluciju 1244 i zahtev za povratak srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju. To pitanje jednostavno nema nikakve veze sa Aljbinom Kurtijem", naveo je on.

"Neverovatno je kako to da su uvek "smešni" samo oni delovi međunarodnih sporazuma i odluka koji su u korist Srbije, kao i oni sporazumi koji treba da budu sprovedeni od strane Prištine? Međunarodni pravo može samo u celini da se poštuje, a ne onako kako je to Kurti navikao, prihvatajući samo ono što mu odgovara. Kurti jednu stvar mora da nauči - snaga međunarodnog prava nije u sili, nego u njenim normama, tako da je Kurti prerano počeo da se smeje i likuje", dodao je Petković.

Kosovski premijer Aljbin Kurti istakao je da se nada da se pripadnici Kosovske policije na severu Kosova ponašaju u skladu sa policijskim pravilima, i istakao da je "smešan" zahtev Srbije o povratku dela bezbednosnih snaga, prenosi Albanijan post.

10.39 Vučić: Susret sa Srđanom Petrovićem bio posebno emotivan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je susret sa Srđanom Petrovićem iz Velike Hoče bio posebno emotivan. 

"Njegova porodica predstavlja oličenje i našeg stradanja, ali i prkosa i ponosa sa kojim srpski narod ostaje na našem Kosovu i Metohiji. Zato nastavljamo da se borimo za Srbiju na najbolji mogući način, uz neumorno čuvanje mira i razgovore sa svim partnerima, kako bismo obezbedili što bolje uslove za rast naše Srbije i spokoj svih naših građana. Živela Srbija!", naveo je Vučić na instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Kako se bližimo kraju godine, neizbežno počinjemo da sumiramo rezultate i pravimo planove za 2023., naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je ponosan zbog toga što Srbija već ima rekordan priliv stranih direktnih investicija, iako se 2022. još nije završila.

On je, rezimirajući sedmicu za nama, dodao da je još ponosniji na to što i pored svih teških izazova Srbija grabi napred, ne gubeći ambiciju da postigne još više i još bolje.

"Sa kineskim prijateljima iz kompanije CRIC razgovarao sam o kapitalnim projektima koji će pozicionirati Srbiju na sam vrh po pitanju najviših standarda u oblasti putne infrastrukture, dok sam sa ogromnim zadovoljstvom prisustvovao otvaranju fabrike Toyo Tire, najsavremenijeg objekta ove vrste i jedine koju je ovaj globalni industrijski gigant otvorio na starom kontinentu.", napisao je predsednik Vučić na Instagramu.

10.15 Kurti: Kosovski policajci na severu biće ispitani ako se ne ponašaju dobro

Premijer privremenih prištinskih institucija Alјbin Kurti izjavio je da će kosovski policajci biti ispitani, ako se ne budu ponašali dobro na severu KiM.

"Nadam se da ne krše policijska pravila, a ako bude kršenja, biće pod istragom“, rekao je Kurti za nemački list Špigl.

Govoreći o prisustvu jedinica kosovske Specijalne policije u severnom delu KiM, Kurti tvrdi da su one tamo poslate da zaštite građane i, kako je naveo, hapse kriminalce.

"Specijalne jedinice su tu privremeno i to po uputstvima javnog tužilaštva", kazao je on.

Euronews/Vladislav Ćup

 

09.14 Radulović: Na komandantu Kfora je da odobri zahtev Srbije

Povodom zahteva za povratak 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo, mora se postaviti i pitanje da li ta incijativa podrazumeva celu teritoriju Kosova ili samo sever, kaže vojni analitičar Vlade Radulović za Kosovo onlajn. Kako navodi, pitanje severa otvara i neka druga pitanja.

"Potencijalni povratak, odnosno zahtev za povratak snaga bezbednosti ima uporište u Rezoluciji 1244 i tamo je jasno definisano u koja četiri slučaja (veza sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom, čišćenje minskih polja, održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine i na glavnim graničnim prelazima) može doći do toga. S druge strane, vojno tehnički sporazum iz Kumanova jasno prepoznaje obaveze Kfora da spreči svaki ulazak srpskih bezbednosnih snaga, osim u četiri slučaja koja su definisana tačkom 6 aneksa 2 rezolucije 1244", kaže Radulović. 

09.02 Đurić: Prištinske vlasti prete egzistenciji Srba

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je za njujorški nedeljnik Njuzvik da vlasti u Prištini kontinuirano sprovode provokativne akcije i povećavaju međuetničko nepoverenje.

U istom članku njujorškog nedeljnika objavljenom danas ambasador tzv. Kosova u SAD Iljir Dugoli tvrdi da ne postoje dokumentovani slučajevi sistematskog kršenja prava Srba na KiM od strane vlade u Prištini.

Ambasador Đurić je ponovio da je zvanični Beograd bio i uvek će biti konstruktivan učesnik u dijalogu, onaj koji će se zalagati za mir, stabilnost i kompromis dok "Priština kontinuirano sprovodi provokativne i jednostrane akcije kojima se krše Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Briselski sporazum".

"Sprovode se mere prištinskih vlasti koje predstavljaju egzistencijalnu bezbednosnu pretnju srpskom stanovništvu i njihovim pravima, čime se ugrožava mir i dodatno povećava međuetničko nepoverenje. Zbog toga tražimo oslobađanje svih uhapšenih Srba i nastojimo da pronađemo načine za deeskalaciju situacije i smirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije", poručio je Đurić.

09.00 Noć protekla mirno

Noć na Kosovu i Metohiji protekla je mirno, građani su i dalje na barikadama. RTS piše da je najavljeno da će sutra početi da rade škole, s obzirom na to da nisu radile cele prošle nedelje.

Komentari (0)

Srbija