Politika

Vučić: Prvo oformite ZSO, pa tražite povratak Srba u institucije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2022

-

14:51

Vučić: Prvo oformite ZSO, pa tražite povratak Srba u institucije
Instagram/buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas nakon susreta s azerbejdžanskim predsednikom Ilhanom Alijevim da se suočavamo sa velikim bezobrazlukom koji dolazi "spolja od pojedinih zapadnih sila koji kažu vratite se u institucije".

"Prvo vi oformite ZSO jer je to prva obaveza po Briselskom sporazumu. U članu 1, 2, 3, 4, 5 i 6. Onda tražite od Srba da to urade. U međuvremenu nemojte da vam pričam kroz kakvu dramu prolaze porodice uhapšenih Srba i mnoge druge srpske porodice. Prolaze kroz najdramatičniji deo svog života. Zašto? Zato što bi hteli da opstanu i da budu svoj na svomu. Kažu sklanjajte barikade i vratite se u institucije. Prvo formirajte ZSO i pustite te ljude", poručio je Vučić iz Azerbejdžana.  

Dodaje da "oni" kažu: "Možda ih pustimo, ali mora prvo ROSU da prođe tu i tu".

"Jel taj Dejan Pantić Osama bin Laden? Kažite nam konačno šta je uradio taj čovek. Jeste li vi čuli ili pročitali negde šta je uradio taj čovek. Niste mogli to nigde i ne možete jer nije uradio ništa Pojavio se u zgradi i nosio hleb i mleko. Oni nemaju šta da vam kažu. Kao što su izmišljali da je napadnut Euleks šok bombama. To su pirotehnička sredstva. Kakav je to problem? Koga je to briga? Ali vam to govori kakav je odnos prema Srbima i Srbiji", rekao je Vučić.  

Osvrnuo se i na stavove da je apsurdno da Srbija traži povratak srpskih trupa na sever Kosova.

"Stvarno? Nije apsurdno da budu albanske i nemačke trupe na srpskoj svetoj zemlji, ali je apsurdno da budu srpske trupe. I vi nas mrtvi ozbiljni ubeđujete u to. I mi treba da kažemo u pravu ste izvinite. Rušite me koliko god hoćete s vlasti. Radite šta god hoćete. Kad dotera cara do duvara, nemate više šta", rekao je Vučić.  

Ponovio je da očekuje da odgovor Kfora na zahtev Beograda bude negativan.

"Očekujem da odgovore negativno i da kažu da su sposobni da obavljaju sovje dužnosti, ali ponašanje Kfora je korektnije nego ponašanje mnogih drugih. Oni imaju pravo i obavezu da nam pruže odgovor i oni to tretiraju na ozbiljan način za razliku od svih drugih koje bih mogao da pitam kakve imaju oni veze sa tim", rekao je predsednik Srbije. 

"Neophodno snaženje vojske i ulaganje u vojnu industriju"

Naveo je i da mu je dana tokom razgovra azerbejdžanski predsednik rekao "kad god pomisliš da se oslanjaš na međunarodno pravo, treba da znaš da je to pravo za nas “male”, za ove druge ne postoji, niti će da postoji".

"Za njih postoji samo pravo jačega. Misle da mogu da diktiraju uslove. Možete do nekog trenutka. Pištolj u slepoočnicu napusti stan. Napustiću. Pištolj u slepoočnicu, pa napusti kola. Napustiću. Ali ako kažete ubiću ti dete, ne dam ti da mi ubiješ dete. To vam je ta situacija. Kad vas doteraju do kraja nemate više šta da izgubite", rekao je Vučić. 

Ipak, kako je dodao suština današnjih razgovora u Azerbejdžanu bilo je kako ići napred.

"Kako da sarađuijemo i zajednički da radimo. Mi moramo da se razvijamo da guramo zemlje jako napred, da se borimo za naše narode, ovo drugo...možete do nek granice da pokušate da nas ponižavate. Dalje, kad nemamo kud, branićemo se sa sve četiri noge", naveo je Vučić  

On je naveo da je zadovoljana posetom Azerbejdžanu

"Predsednik Ilhan Alijev nas je dočekao na gotovo neverovatan način. Teško je da u svojoj zemlji pronađete prijatelja sa kojim ćete tako otvoreno da razgovarate", naveo je predsednik Srbije..  

On je konstatovao da je imao priliku da vidi koliko ulažu u vojsku i industriju.

"Želimo da preuzmemo njihova iskustva. Važno je da mnogo toga menjamo i mnogo toga ćemo da menjamo u našoij vojsci. Znamo koliki broj onoga što oni nazicaju specnaz, specijalnih jedinica imamo, to je nedovoljno. Ići ćemo da ih gotovo četiri puta uvećamo. Ti će ljudi imati veča primanja nego danas. Neki čak i značajno veća, ali će morato da ih bude više i moraćemo da budemo neuporedivo opremljeniji", naveo je predsednik Srbije.  

Takođe je dodao da će se raditi na razvolu Srbije.

"Verujem da ćemo moći električnu energiju i gas da dobijamo kroz dugoročne ugovore po relativno dobrim cenama. Uskoro njihovi eksperti ponovo dolaze u beograd i ja očekujem u narednih četiri ili pet meseci ponovo predsednika Alijeva u Beogradu", rekao je Vučić. 

Kako je dodao, tokom susreta s Alijevim najviše je reči bilo o politici.

On je Alijeva opisao kao čoveka sa ozbiljnom vizijom, odgovornog i sposobnog koji mu je dao preporuku.

"Ono što mi je rekao je da razume da bi bez snažne vojske bio plen. Tako da će to biti njegov način delvoanja, što je i meni preporučio, a ja sam pažljivo poslušao. Naše je da ulažemo u vojnu industriju. Ovde su naši vojni eksperti kojih se nismo postideli. Zahvaljujući dobrom radu Ministarstva finansija moći ćemo dodatno da ulažemo u vojnu industriju, ali to neće biti više za likvidnost, nego za jačanje solventnosti i za tehnologiju za budućnost", rekao je Vučić.

To, dodao je, može da donese i profit i da dodatno utiče na značajnu promenu u opremanju i naoružavanju naše vojske.

"Reč je o desetinama, stotinama miliona evra. Kad nas neki optužuju da ćemo da čuvamo Zastavu, ne samo to, nego i Lučane i Tehničko remonntni zavod i Slobodu, Valjevo, Krušik, Trstenik i Petoletku, Užice, Barič, Prvu Iskru, teleoptik...ali morate da odgovorite svojim obavezama. Para nema od države za džabe, već morate da odgovorite svojim obavezama i da nam ponudite ono što je najbolje", poručio je predsednik Srbije.

On je istakao i da je do kraja naredne godine moguće uspostaviti direktnu avio-liiju Beograd-Baku.

"To će biti odlično za turiste, biznis ljude, ali i za obične ljude da dođu da posete Srbiju. Er Srbija će da organizuje let, još jedna važna i velika linija koju ćemo da organizujemo", dodao je.  

 

 

Komentari (0)

Srbija