Politika

Vučić s Alijevim u Azerbejdžanu: Mogućnosti za saradnju na mnogim poljima uključujući i energetiku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2022

-

11:53

Vučić s Alijevim u Azerbejdžanu: Mogućnosti za saradnju na mnogim poljima uključujući i energetiku
Instagram/buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u Azerbejdžanu rekao da je veoma zadovoljan posetom Azerbejdžanu prilikom koje su otvorena mnoga polja saradnje i mogućnost zajedničkog izlaska ne treće tržišta.

Kako je naveo predsednik Srbije s azerbejdžanskim predsednikom Ilhanom Alijevim razgovarao je o svim oblicima saradnje. Alijev je najavio da se preduzimaju koraci da Azarbejdžan od početka sledeće godine izvozi struju u Srbiju.

Vučić je izjavio da Srbija i Azerbejdžan na polju energetike imaju dosta prostora za saradnju. On je dodao da su već u toku razgovori o tome kako da se u Srbiji naprave transmisioni sistemi i kako da se unaprede kako bi u Srbiji mogla da se preuzima struju koja će podvodno kablovima dolaziti do Rumunije i Mađarske.

"Već razgovaramo kako i sami možemo da budemo korisnici te energije", dodao je Vučić.

On je rekao da su već razgovarali i kako kroz interkonektore koji će biti izgrađeni sa Bugarskom i Severnom Makedonijom, Srbija može da dođe i do azerbejdžanskog gasa.

Vučić je izjavio da je Alijevu zahvalan na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i što razume teškoće sa kojima se Srbija suočava po tom pitanju, kao i kada je reč o očuvanja poretka UN i Rezolucije UN na teritoriji naše zemlje.

"Ne postoji način da se okrenemo jedni protiv drugih, nema pritiska i mogućnosti, jedni drugima podržavamo teritorijalni integritet i zahvalan sam jer razumeju naše poteškoće. Zahvalan sam Alijevu jer mogu od njega da preuzmem znanje i naučim mnogo toga o budućnosti. Zajednički smo analizirali moguća polja saradnje. U energetici imamo puno prostora za saradnju. Već razgovaramo kako bismo mogli da napravimo naše transimisione sisteme", rekao je Vučić.

On je dodao da zajedno dve zemlje imaju veliki potencijal i da će kontakti biti češči. Vučić je istaoa da je imao i plodan razgovor s ministrom odbrane zemlje domaćina Madatom Gulijevim.

"Mnogo toga smo spremni da razmenjujemo. Gledamo kako zajednički da napredujemo, da držimo sa drugima korak, a da opet budemo nezavisni. Mnogo toga smo naučili i o samom delovanju vojske od Azerbejdžana, ovo je teško vreme, moramo da budemo spremni da uvek sačuvamo našu zemlju", naveo je predsednik Srbije na konferenciji za medije.

Alijev je naveo da  su Srbija i Azebejdžan strateški partneri i da će nastaviti  da podržavaju poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe zemlje.

"Ta politika ostaće čvrsta. Mi podržavmao međunarodno pravo i treba da se sprovode samo norme i principi međunarodnog prava", istakao je Alijev na konferenciji za medije sa predsednikom Vučićem.

On je istakao da se širom sveta danas mogu videt dvostruki standardi i da je to prilično problematično i zabrinjavajuće.

Norme međunarodnog prava treba da važe za sve zemlje, poručio je Alijev.

On je dodao da su napredak i razvoj Srbije na njega ostavili veliki utisak, kao i vizionarska politika predsednika Vučića.

"Moj dragi prijatelj je prihvatio moj poziv i došao, što je pokazatelj dinamike našeg odnosa koji je pozitivan. želimo da se naši bilateralni odnosi brzo razvijaju. Srbija i Azerbejdžan su strateški partneri. Postoje i nove mogućnosti za buduću saradnju. Mi smo samodovoljni, oslanjamo se na svoje resurse i vodimo nezavisne politike", rekao je Alijev.

Komentari (0)

Srbija