Politika

Vučević sa Mančom o KiM, odnosu sa KFOR-om i saradnji Srbije i NATO

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2022

-

17:45

Vučević sa Mančom o KiM, odnosu sa KFOR-om i saradnji Srbije i NATO
Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, sastao se danas sa komandantom Komande združenih snaga Napulj admiralom Stjuartom Mančom, tokom njegove posete Srbiji. 

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, odnosu sa KFOR i saradnji Srbije i NATO, saopštilo je Ministartsvo odbrane.

Ministar Vučević je ukazao da je partnerstvo sa NATO višeslojno i raznovrsno, a saradnja sa Komandom združenih snaga Napulj posebno važna. 

Kako je naveo, Srbija je u potpunosti posvećena vojnoj neutralnosti, ali i ostvarenju dobrih odnosa sa svim ključnim akterima međunarodne politike kako bi izgradila najbolje moguće partnerske odnose.

U kontekstu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, ministar Vučević je ukazao da Srbija ne želi eskalaciju sukoba i da je posvećena mirnom rešavanju svih pitanja putem dijaloga. 

On je posebno istakao značaj dosledne primene Rezolucije SB 1244 i Vojnotehničkog sporazuma.

Ministar Vučević je naglasio da naša strana ostaje na čvrstoj poziciji da KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji i stoga je najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji južne srpske pokrajine.

Admiral Stjuart Manč pozdravio je blisko partnerstvo NATO sa Srbijom, naglasivši da je Srbija pouzdan partner, te da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije.

"Nastavićemo da razvijamo naše dugotrajno partnerstvo sa Srbijom, zasnovano na političkom dijalogu i praktičnoj saradnji. Verujemo da ovaj okvir doprinosi jačanju obostrano korisnog odnosa NATO i Srbije, kao i jačanju stabilnosti širom regiona", rekao je komandant Komande združenih snaga Napulj.

Komentari (0)

Srbija