Region

Skupština Crne Gore konstatovala da je Miodrag Lekić mandatar za sastav vlade

Komentari

Autor: Vijesti

29/12/2022

-

16:21

Skupština Crne Gore konstatovala da je Miodrag Lekić mandatar za sastav  vlade
Skupština Crne Gore konstatovala da je Miodrag Lekić mandatar za sastav vlade - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović saopštila je na današnjoj sednici da se, pošto predsednik Milo Đukanović nije predložio mandatara, time ispunjavaju uslovi iz člana 7 izmena Zakona o predsjedniku i konstatovala da je Miodrag Lekić mandatar za sastav nove Vlade kojeg je svojim potpisima predložio 41 poslanik, prenose Vijesti.

Lekić se zahvalio na potvrđenom poverenju, koje je, kako je naveo, iskazano kroz više akata većine.

„Ovo nije moja personalna bitka i put, već zajednički. Uspećemo ako i dalje bude sve zajedničko“, kazao je Lekić.

On nije isključio mogućnost da odustane od formiranja vlade ako, kako je kazao, bude projekcija i trgovina koje su se dešavale i koje su bile prevršile svaku meru.

"Ipak verujem da mi nismo trgovačko društvo, nas 41", rekao je Lekić u parlamentu, nakon što je konstatovano da su se stekli svi uslovi da on bude mandatar za sastav 44. Vlade Crne Gore.

Lekić je istakao da je jasno da je "ovde sve regularno" i da je predsednik Milo Đukanović imao mogućnost da imenuje mandatara, što bi, kako je kazao, Crnu Goru kao državu učinilo ozbiljnijom.

"Skupština ima pravo da sastavlja vlade. Ovaj zakon (o predsedniku) je još više pomogao da se to realizuje i ostajemo pri tome da je Đukanović prekršio Ustav i da je ovo bila odbrana Ustava", rekao je Lekić i dodao da uvažava i drugačija mišljenja.

Ocenio je da zemlja izgleda kao da je pod opsadom.

"U iskušenju smo kredibiliteta, ovi potezi parlamentarne većine pokazuju da smo sposobni i da ćemo deblokirati institucije u zemlji. Taj put počinje danas. Od dobijanja mandata do sastavljanja vlade postoji period, i on neće ići lako", naveo je Lekić.

Mandić: Dogovor da vlada bude formirana pre 20. januara

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je danas da postoji načelni dogovor da nova Vlada Crne Gore bude formirana pre 20. januara, kada će biti raspisani predsednički izbori.

Mandić je na konferenciji za novinare komentarisao zahtev predsednika PzP Nebojše Medojevića da im pripadne sektor bezbednosti u novoj izvršnoj vlasti i naveo da je jedno mesto potpredsednika namenjeno tom pokretu, ali da o tome treba pitati mandatara Miodraga Lekića.

Mandić je rekao da su predvideli da predsednik država Milo Đukanović neće dati mandat Lekiću za sastav nove vlade.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa