Region

Đukanović opet odbio da imenuje Lekića za mandatara: Nemam nameru da učestvujem u primeni zakona koji je suprotan Ustavu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vijesti

29/12/2022

-

10:33

Đukanović opet odbio da imenuje Lekića za mandatara: Nemam nameru da učestvujem u primeni zakona koji je suprotan Ustavu
Đukanović opet odbio da imenuje Lekića za mandatara: Nemam nameru da učestvujem u primeni zakona koji je suprotan Ustavu - Copyright Ap/Risto Bozovic, EPA-EFE/Igor Kupljenik

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović odgovorio je na pismo s potpisom 41 poslanika koje mu je dostavljeno kako bi imenovao lidera Demosa Miodraga Lekića za mandatara novog sastava vlade Crne Gore.

On je ponovio da je i tim poslancima, na čelu sa jednim od lidera Demokratskog fronta Andriji Mandiću, kao i crnogorskoj i međunarodnoj javnosti poznat njegov stav o neustavnom Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku.

"Dakle, nemam nameru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore. Nemam takođe nameru da sporim Vaše tvrdnje o većinskoj podršci vašem kandidatu Miodragu Lekiću, ali i Vi, kao i ja, dobro znate, da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku", naveo je Đukanović u pisanom odgovoru.

Đukanović je istakao da je zadovoljan zbog spremnosti koju je Mandić u pismu iskazao da kroz dijalog svi daju doprinos unapređenju izbornog zakonodavnog okvira i stvaranja poverenja u sam izborni proces, u susret redovnim predsedničkim izborima i urgentnoj potrebi organizovanja prevremenih parlamentarnih izbora i formiranja Vlade s punim demokratskim legitimitetom.

"Kao i uvek otvoren sam za iskren, principijelan, inkluzivan i na demokratskim standardima zasnovan politički dijalog o ovim pitanjima, uvažavajući redosljed prioritetnih tema koje ste naveli u svom pismu, po kome bi primat dali stvaranju potrebnog konsenzusa za izbor kvalifikovanom većinom punog sastava Ustavnog suda, izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i izbor Vrhovnog državnog tužioca. Upućujem Vam srdačne čestitke i najbolje želje u susret predstojećim Novogodišnjim i Božićnim praznicima", napisao je Đukanović.

Poslanici stare-nove parlamentarne većine, njih 41, dostavili su ranije potpise za kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, potvrđeno je portalu RTCG.

"Nedavno su u Skupštini Crne Gore usvojene izmene i dopune Zakona o predsedniku, a koje su stupile na snagu, odnosno deo su pravnog sistema, čime su se stvorile pretpostavke da predsednik Crne Gore otpočne ponovljene konsultacije za odrebivane mandatara za sastav nove vlade", navodi se u pismu, koje je uz potpise 41 poslanika Đukanoviću uputio jedan od lidera DF Andrija Mandić.

Đukanović je pozvan da u skladu sa Zakonom, pre svega, u skladu sa Ustavom Crne Gore, pozove na razgovor, odnosno konsultacije, predstavnike političkih partija koje čine parlamentarnu većinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa