Evropa

Đukanoviću dostavljen 41 potpis za imenovanje Lekića za mandatara

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2022

-

15:02

Đukanoviću dostavljen 41 potpis za imenovanje Lekića za mandatara
Đukanoviću dostavljen 41 potpis za imenovanje Lekića za mandatara - Copyright Prinskrin/Youtube/Skupština Crne Gore, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici stare-nove parlamentarne većine, njih 41, dostavili su danas potpise za kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, potvrđeno je portalu RTCG.

"Nedavno su u Skupštini Crne Gore usvojene izmene i dopune Zakona o predsedniku, a koje su stupile na snagu, odnosno deo su pravnog sistema, čime su se stvorile pretpostavke da predsednik Crne Gore otpočne ponovljene konsultacije za odrebivane mandatara za sastav nove vlade", navodi se u pismu, koje je uz potpise 41 poslanika Đukanoviću uputio jedan od lidera DF Andrija Mandić.

Đukanović je pozvan da u skladu sa Zakonom, pre svega, u skladu sa Ustavom Crne Gore, pozove na razgovor, odnosno konsultacije, predstavnike političkih partija koje čine parlamentarnu većinu.

Istakli su da u Skupšini postoji nesporna parlamentarna većina od 41 poslanika.

Činjenica je, stoji u pismu, da Miodrag Lekić ima podršku da bude mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore.

"Skupština, osim dužnosti da izabere novu vladu, ima i obavezu da institucije koje su u blokadi stavi u punu funkciju. Tu, prevashodno, mislimo na izbor sudija Ustavnog suda, kako bi on bio u punom sastavu, izbor Vrhovnog državnog tužioca i popunjavanje Sudskog savjeta nedostajućim članovima. Pošto je na proleće rok za održavanje predsedničkih izbora, neophodno je postići dogovor o minimumu izbornih uslova, čime bi se uspostavilo poverenje između svih učesnika izbornog procesa", navodi se, između ostalog, u pismu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa