Region

Lekić: U sredu pregovori o Vladi Crne Gore, problemi moraju da se razreše konsenzusom

Komentari

Autor: FoNet

02/01/2023

-

20:43

Lekić: U sredu pregovori o Vladi Crne Gore, problemi moraju da se razreše konsenzusom
Miodrag Lekić - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Razgovori lidera parlamentarne većine o sastavu nove vlade i o dinamici njenog formiranja počeće 4. januara, najavio je danas mandatar Miodrag Lekić i državama koje smatraju da to ne treba raditi poručio da ne prihvataju kolonijalni status.

On je Televiziji Vijesti kazao da je primio k znanju javno izrečene zahteve određenih stranaka i lidera i poručio da će nova vlada biti ozbiljna, ili je neće biti, a potvrdio je da je plan da se sve završi do 20. januara. Komentarišući zahtev lidera Pokreta za promene Nebojše Medojevića da bude potpredsednik Vlade zadužen za reformu sektora bezbednosti i stav Pokreta URA da to pripada njima, Lekić kaže da svi imaju legitimno pravo da iznose zahteve, a o njima će se odlučivati kada te teme dođu na dnevni red.

Ti problemi moraju da se razreše dogovorom i konsenzusom. Ja sad ne mogu da projektujem šta će biti, ali pouzdano znam da će i taj postupak, kao i moguća vlada, biti ili ozbiljna, ili je neće biti, kazao je Lekić.

On je istakao da će načelna saglasnost iz septembra da bi po polovina mesta u vladi trebalo da pripadne URI i SNP s jedne, i DF i Demokratama sa druge strane, biti osnova za traženje konačnog rešenja.

Poručio je da će Vlada biti sastavljena u Crnoj Gori na principima demokratije, koji važe za zemlje iz kojih stižu određene kritike i sugestije.

Ne prihvatamo kolonijalni status, ako neko to misli. Te zemlje treba da prihvate da će se o sastavljanju vlade u Crnoj Gori odlučivati samo u Crnoj Gori, prema demokratskim postupcima, kazao je Lekić.

Istakao je da se većina koja će činiti novu vladu sporazumom obavezala na posvećenost evropskim integracijama, regionalnoj saradnji i poštovanju svih preuzetih međunarodnih obaveza i poručio da će njen cilj biti da konsoliduje institucije i da više ne dozvoli njihovu blokadu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa