Region

Ambasada SAD u Crnoj Gori: Odluka da Lekić bude mandatar je korak u pogrešnom smeru

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2022

-

20:35

Ambasada SAD u Crnoj Gori: Odluka da Lekić bude mandatar je korak u pogrešnom smeru
Ambasada SAD u Crnoj Gori: Odluka da Lekić bude mandatar je korak u pogrešnom smeru - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada SAD u Crnoj Gori saopštila je danas da je odluka Skupštine Crne Gore da Lekića proglasi za mandatara predstavlja ''korak u pogrešnom smeru''.

''Sjedinjene Države više puta su iznele stav da nova vlada ne bi trebalo da bude formirana na osnovu osporavanih izmena Zakona o predsedniku. Doneta posle odluke parlamenta da odbaci savet Venecijanske komisije i usvoji kontroverzne izmene, ta odluka bila je još jedan korak u pogrešnom smeru'', navodi se u odgovoru Ambasade za Glas Amerike.

Iz ambasade SAD je poručeno da je Venecijanska komisija jasno navela "da su osporavane izmene Zakona o predsedniku u suprotnosti sa crnogorskim Ustavom, zbog čega bi bilo koja vlada formirana na osnovu tih odredbi bila ustavno sporna''.

"Kao rezultat toga, pitamo se da li bi takva vlada zaista bila demokratski formirana i ne vidimo kako bi Sjedinjene Države mogle da sarađuju sa vladom formiranom pod tim uslovima'', navodi se u saopštenju ambasade SAD u Crnoj Gori.

Skupštinska većina usvojila je u četvrtak izmene Zakona o predsedniku i dala mandat za sastav nove vlade Miodragu Lekiću.

Predsednik Milo Đukanović prethodno nije predložio mandatara nakon što je potpisao izmene Zakona o predsedniku, koje deo nadležnosti predsednika o izboru mandatara prenose na poslanike.

Venecijanska komisija ocenila je izmene tog zakona neustavnim, a zvaničnici SAD i EU upozorili da ne bi trebalo birati vladu na osnovu takvog zakona.

Đukanović je u septembru odbio da potpiše izmene Zakona o predsedniku i da Miodragu Lekiću da mandat za sastav nove vlade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa