Region

Komplikovana država, još teža "matematika": Lekić je konačno dobio mandat, ali prve nesuglasice već su isplivale

Komentari

Autor: Teodora Kostić

30/12/2022

-

15:35

Komplikovana država, još teža "matematika": Lekić je konačno dobio mandat, ali prve nesuglasice već su isplivale
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više meseci pregovora, hitna izmena Zakona o predsedniku i novo slanje 41 potpisa podrške poslanika predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću bili su potrebni da bi lider Demosa Miodrag Lekić napokon postao mandatar nove crnogorske vlade. Tačku na čitavu političku krizu stavila je Skupština Crne Gore koja je juče Lekića proglasila mandatarom, mimo odluke Đukanovića koji je odbio da mu dodeli mandat. Prvi put u istoriji Crne Gore mandat za sastav vlade dodelila je skupština, a ne predsednik države.

Takav rasplet Skupštini je omogućen zahvaljujući nedavnim izmenama Zakona o predsedniku koji je predvideo da u situaciji kada predsednik države ne dodeli mandat za sastav vlade, to može učiniti Skupština.

Tako su izmene zakona zaživele, Lekić počeo da sakuplja kabinet, a Đukanović se iz čitave situacije izuzeo rečima da nema nameru da učestvuje u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore.

Da li to onda znači da se napokon vidi kraj višemesečnoj političkoj krizi u Crnoj Gori, gde vlada od avgusta radi u tehničkom mandatu, Ustavni sud ne funkcioniše, a rezultati lokalnih izbora od oktobra još nisu proglašeni?

Devedeset dana i prvi problemi

Pred Lekićem se sada nalazi 90 dana kako bi sastavio novu, 44. vladu Crne Gore. Da je svestan da je zemlja već predugo u krizi, Lekić je potvrdio najavom da će kabinet sastaviti u mnogo kraćem roku - do 20. januara.

"Ovo nije moja personalna bitka, već zajednička. Predstoji nam ozbiljan rad. U tom smislu mislim da neću imati zabavne novogodišnje praznike, ali ne žalim", poručio je Lekić po primanju mandata.

Kako bi vlada bila izglasana potreban je 41 poslanički glas, tačno onoliko koliko stranke koje učestvuju u pregovorima imaju poslanika u Skupštini. To znači da će svi učesnici pregovora morati da budu zadovoljni dogovorom, kako bi vlada bila izglasana.

Da to neće biti lako pokazalo se već u prvom danu. Stigla je poruka od lidera Pokreta za promene i poslanika Nebojše Medojevića da traži mesto potpredsednika vlade za koordinaciju službi bezbednost. On je rekao da poslanici te stranke neće podržati novu vladu ako on ne dobije traženo mesto.

Prinskrin/Youtube/KTV Televizija

Medojević traži mesto koordinatora službi bezbednosti

Baš to mesto za sebe želi Građanski pokret URA Dritana Abazovića. Potpredsednik te stranke i šef poslaničkog kluba Miloš Konatar izjavio je sinoć da nije moguće da Medojević bude na toj poziciji, ako ta partija bude u Vladi.

"Ne zbog razloga da li je gospodin Medojević kompetentan ili ne za tu poziciju, već jer smo u septembru dogovorili neke polazne osnove ako ta vlada bude formirana, ne vidim potrebu da o tome ponovo razgovaramo, posebno jer je to polje u kojem smo u poslednjih dve i po godine ostvarili ogroman napredak u odnosu na stanje pre 2020. Mi smo pre 2020. godine u svakom izvještaju Evropske komisije imali kritike na račun vlasti da nema vidljivih pomaka u borbi protiv kriminala i korupcije", rekao je Konatar.

Nije želeo da kaže da li je moguće očekivati da nova Vlada bude formirana do 19. januara. "Ne bih robovao rokovima, želimo da rezultat bude politička stabilizacija. Lekić je mandatar i on će taj proces voditi u narednom periodu", kazao je Konatar.

Miloš Bešić sa Fakulteta političkih nauka kazao je za Euronews Srbija da je sva prilika da će vlada biti napravljena uz velike napore.

"I dalje sam veoma skeptičan kada je reč o perspektivi te vlade, bez obzira što su oni napravili poseban zakon koj je protivustavan i na osnovu kog su imenovali Lekića mimo volje i odobrenja predsednika države. To će, kada se uspostavi Ustavni sud, da bude proglašena kao neustavna zakonska odredba i onda ćemo imati ozbiljne posledice i po čitav institucionalni sistem i po sve političke aktere", ističe Bešić.

Opisujući trenutnu situaciju, Bešić napominje da je utisak to da je URA ta koja je još uvek "tas na vagi" u tim odnosima moći vrlo nerado ulazi u vladu upozoravajući da treba žutriti, da to treba raditi temeljno, polako.

"Već dobijamo signale da će oni to usporavati, a ja se bojim da će jednog trenutka to doći do toga da zakoči izbor nove vlade jer sve dok se ne izglasa nova vlada faktički URA je jedina partija na vlasti sa 5 odsto podrške u biračkom telu. Oni bi najradije da se situacija ne menja i da ostane stvar kakva jeste, očito je da ovaj većinski deo antiDPS većine to ne želi", zaključuje on.

Euronews

Kakve su polazne osnove za pregovore

Lider Nove Andrija Mandić juče je podsetio da je za njih relevantan sporazum o pregovorima za novu vladu iz septembra ove godine.

"Mi smo potpisali politički sporazum kao parlamentrana većina i to je novi dokument u odnosu na taj koji je sastavljao Zdravko Krivokapić i najvažniji elementi ugrađeni su u novi politički sporazum. Iz tog političkog sporazuma, koji je potpisan, stoji kompletna parlamentarna većina", rekao je Mandić.

Tanjug/Milica Nikolić

Mandić tvrdi da iza sporazuma stoji cela parlamentarna većina

U septembarskom sporazumu se kao prioriteti navode borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i onemogućavanje bilo kakvih povrataka Demokratske partije socijalista na vlast.

"Nova vlada ostala bi posvećena evropskim integracijama, regionalnoj saradnji i poštovanju svih međunarodno preuzetih obaveza", navodi se između ostalog iz sporazuma većine, na čijim osnovama je Lekić juče preuzeo formiranje svog kabineta.

Načelni dogovor je da nova vlada bude formirana pre raspisivanja predsedničkih izbora 20. januara, najavio je juče Andrija Mandić.

Lekić juče nije govorio o prioritetima Vlade, ali je na sednici Skupštine saopštio da će dati sve od sebe da se uradi ono što je trebalo pre dve godine.

"Moramo ne samo da zaustavimo blokadu zemlje, već i da radimo na tome da se otvori neohodan politički proces, znači dijalog po raznim pitanjima, datumu izbora, sve to što je stvar zajedničkog spektra političkog delovanja", naveo je Lekić u svojstvu mandatara pred poslanicima.

"Ovo je crnogorska vlada, mi nismo trgovačko društvo"

Lekić je juče zahvalio na potvrđenom poverenju, koje je, kako je naveo, iskazano kroz više akata većine. U trenutku kada je objavljeno da je mandatar u skupštinskoj sali nije bilo poslanika opozicije.

On je rekao kako država izgleda kao da je pod opsadom, jer nema vlade, nema Ustavnog suda, ne može se ostvariti prenos vlasti u Podgorici.

"Kao država smo u iskušenju kredibiliteta, ovi potezi parlamentarne većine pokazuju da smo sposobni i da ćemo da doprinesemo deblokadi institucije u zemlji. Taj put počinje danas. Od dobijanja mandata do sastavljanja vlade postoji period i on neće ići lako. Nije slučajno da smo dvije godine pravili određene eksperimente - vlada eksperata, evropska vlada. Ova neće imati neki bučan naslov, ona će imati naziv crnogorska vlada jer je izabrana na izborima u Crnoj Gori i nju je izabrao parlament Crne Gore", rekao je.

Pozvao je kolege da budu na visini zadatka i nađu meru između legitimno stranačkih interesa i opšteg cilja.

"Ako ne bude toga, a pravićemo evidenciju vrlo preciznu svih odnosa prema tom procesu, nije isključeno da i ja odustanem ako bude projekcija, trgovina koje su se dešavale, koje su bile prevršile svaku meru. Ipak, verujem da mi nismo trgovačko društvo, nas 41”, dodao je Lekić.

Bešić sa druge strane ističe da će biti velikih otpora i problema pri formiranju vlade.

"Čelnici EU rekli su da ovaj zakon (Zakon o predsedniku) ne treba primenjivati, daje jasne signale da je to neevropski put Crne Gore, prema tome ta vlada, sve i da se sastavi imaće jednog ozbiljnog protivnika koji se ne samo ogleda u DPS-u nego i u EU", zaključuje on.

Komentari (0)

Evropa