Region

Lekić: Vlada će biti crnogorska, formirana na bazi demokratskih pravila

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2022

-

23:24

Lekić: Vlada će biti crnogorska, formirana na bazi demokratskih pravila
Miodrag Lekić - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Današnje formalizovanje statusa mandatara doživljavam kao veliku odgovornost, želimo da zaustavimo razgrađivanje institucija i krenemo ka izgrađivanju institucija, zato se i ušlo u proces formiranja nove Vlade, izjavio je danas mandatar crnogorske Vlade Miodrag Lekić.

On je gostujući na crnogorskom Javnom servisu kazao da je moguće da će Vlada biti formirana do 20. januara, prenele su podgoričke "Vijesti". 

Naglasio je da će vlada biti crnogorska, jer je formirana u Crnoj Gori, na bazi izbornog rezultata.

Lekić je poručio da je u vezi samog izbora ministara rano govoriti.

"To će biti predmet dogovora i razgovora", kazao je on.

Kako je istakao, nakon dva eksperimenta u formiranju vlade, pri čemu ne isključuje da se radilo i bilo rezultata, sada se po prvi put poslije izbora formira vlada na bazi demokratskih pravila.

"Ona nalažu da se poštuje situacija u vezi odnosa snaga u parlamentu. Jeste prisutan taj kriterijum, ali ne i apsolutan", rekao je Lekić.

Kako je poručio, s jedne strane imamo interse stranaka, ali i zajednički interes, kao nešto što je značajnije od partikularnih interesa. Mandatar smatra da je legitimno predlagati ideje, ali varijante dogovora i procene tek treba da uslede.

"Preuranjeno je da neko saopštava mesta koja pripadaju", kaže Lekić.

On smatra da imajući u vidu dubinu krize treba požuriti i rok od 20. januara za formiranje vlade je moguć.

"Ne mogu da predvidim sve ishode, ali ću se zalagati za poimanje politike kao težnju ka opštem interesu, ka stručnosti i ka javnoj pristojnosti", naveo je Lekić.

On je kazao da svi sporazumi i proklamovani ciljevi spoljne politike ostaju. Naveo je i da su ugovorne obaveze neupitne, a proces integracija u EU imperativ. Sa time je, smatra, kompatibilna borba za vladavinu prava.

"Uvažavamo stavove sarađujemo sa SAD i međunarodnom zajednicom ali izvesno nećemo nastupati stilom protektorata već ozbiljnim dijalogom, i siguran sam da ćemo u SAD imati ozbiljnog partnera. Nije tajna da su integracije u EU već zaustavljanje, one su od ranije upsorene, zaustavljene, mi želimo da ih odblokiramo", kazao je Lekić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa