Region

Abazović najavio postavljanje nove spomen-ploču u Morinju sa navodima odgovornih za ratni zločin

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

11:40

Abazović najavio postavljanje nove spomen-ploču u Morinju sa navodima odgovornih za ratni zločin
Dritan Abazović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je da će sadašnju spomen-ploču u Morinju zameniti novom na kojoj će činjenično biti navedeno ko je odgovoran za ratni zločin počinjen na mestu tog nekada vojnog objekta.

Abazović tvrdi da vlada nije bila upoznata sa tim da će ploča biti postavljena i odbacuje interpretacije da je protiv obeležavanja zločina postavljanjem ploče.

"Mi smo za to da se ploča postavi u skladu sa zakonom, ovo što je sad postavljeno, postavljeno je suprotno zakonu bez znanja vlade i Opštine Kotor i saglasnosti Ministarstva kulture. Ljudi (bivši ministri spoljnih oslova Ranko Krivokapić i odbrane Raško Konjević) počinili su krivično delo. Imali su politički interes i učinili su takvu stvar", kazao je Abazović za podgoričke Vijesti.

Dodao je da je Hrvatska obaveštena i da je prilikom susreta sa premijerom premijerom Andrejem Plenkovićem pokušao da objasni da nema problema sa obeležavanjem, ali da to nije urađeno u skladu sa procedurama.

"Razgovarali smo sa predsednikom Opštine Kotor Vladimirom Jokićem, oni samo treba da upute dopis vladi da su spremni da se tu postavi obeležje. Ne možemo sa tekstom koji su oni (Krivokapić i Konjević) tu postavili amnestirati tadašnju vlast u Crnoj Gori. Ne možemo stavljati da je to radio neko u ime Crne Gore, a da Crna Gora o tome nije imala pojma, to je taj narativ. Tako se falsifikuje istorija, nego činjenično navesti ko je bio i ko je odgovoran i zameniti tablu. Biće postavljena u skladu sa zakonom i odgovarajućim tekstom i mislim da te radnje treba da završimo u nekom narednom periodu", zaključio je Abazović.

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) podnela je krajem novembra prošle godine Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv Krivokapića i Konjevića, zbog postavljanja spomen-ploče u Morinju, zbog povrede i nedozvoljenog podizanje spomen-obeležja na Morinju.

Spomen obeležje je postavljeno u znak sećanja na činjenicu da je u Morinju 1991-92. nekoliko meseci funkcionisao kao tzv. Sabirni centar za ratne zarobljenike sa dubrovačkog ratišta, a u kojem su bili zatočeni brojni zarobljeni pripadnici hrvatskih snaga koje su branile Konavle i Dubrovnik od pljačkaškog naleta crnogorskih rezervista u uniformama JNA, kao i mnogi hrvatski civili sa te teritorije.

Crnogorsko pravosuđe je pre nekoliko godina donelo više osuđujućih presuda protiv bivših stražara u tom Sabirnom centru, konstatujući da su oni počinili krivična dela ratnih zločina jer su tukli i zlostavljali zatočenike.

MVP, odnosno MO Crne Gore koje su tada vodili u međuvremenu razrešeni ministri iz redova SDP-a Krivokapić i Konjević, 10. oktobra prošle godine su ovde postavili spomen-ploču, u društvu hrvatskih kolega – ministra spoljnih i evropskih poslova Gorana Grlića Radmana i ministra branitelja Toma Medveda. To je urađeno mimo zakonske procedure predviđene Zakonom o spomen-obeležjima i be odluke Vlade Crne Gore, odnosno zakonom neophodne saglasnosti Opštine Kotor.

Zbog toga je UIP nekoliko dana kasnije doneo rešenje o uklanjanju nelegalne spomen-table i obavezao Opštinu Kotor da ga sprovede u delo, ali je intervenciju Komunalne inspekcije i Komunalne policije Kotora 24. oktobra sprečila Vojska Crne Gore čiji pripadnici od postavljanja spomen-table, čuvaju do tada potpuno napušteni bivši vojni objekat u Morinju i nikome ne dozvoljavaju da uđe u njegov krug.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa