Region

Ploča u Morinju izazvala nove nesuglasice u Podgorici: Nadležni traže uklanjanje, a Abazović smenu odgovornih ministara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T. Kostić

19/10/2022

-

17:57

Ploča u Morinju izazvala nove nesuglasice u Podgorici: Nadležni traže uklanjanje, a Abazović smenu odgovornih ministara
Otkrivena spomen ploča HR zrtvama logora Morinj - Copyright Prinstscreen YouTube/Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Kada su pre devet dana ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević u Morinju, u prisustvu delegacije iz Hrvatske, otkrili tablu posvećenu logoru koji je na tom mestu postojao 1991. godine, nisu ni slutili da će ploča vrlo brzo morati da bude skinuta.

Naime, odlukom Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore spomen-ploče sa objekta bivšeg logora JNA u Morinju moraće da bude skinuta već sutra, jer tada ističe rok od 3 dana da bude uklonjena.

Predsednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate) potvrdio je da je lokalna samouprava primila rešenje UIP-a kojim joj se, kako kaže, nalaže dalje delovanje.

"U svemu ćemo postupiti u skladu sa zakonom, što očekujemo i od drugih učesnika postupka. Po službenoj dužnosti obavestićemo tužilaštvo o saznanju o protivpravnom delovanju na našoj teritoriji", rekao je Jokić za Dan.

Međutim, nejasno je ko će ploču ukloniti, kao ni za kada je postupak skidanja zakazan. Jokić nije odgovorio ni da li je Opština Kotor upoznata da spomen-ploču obezbeđuju pripadnici vojske, kako su podgoričkom dnevniku rekli meštani Morinja.

Iz UIP je potvrđeno da je za izvršenje njihovog rešenja o uklanju ploče zadužena lokalna samouprava i njena nadležna komunalna služba, odnosno s obzirom na to da se radi o teritoriji opštine Kotor, ona i treba da postupi po tom rešenju.

Postavljanje ploče od početka bilo sporno

Da je ova ploča bila sporna već od dana kada je postavljena, 10. oktobra, bilo je jasno jer su se i meštani okupili kako bi blokirali prilaz toj lokaciji.

Sada kada je stigla odluka da je ploča nezakonski postavljena, iz Mesne zajednice Morinj pitaju ko će snositi troškove koji su prethodili postavljanju ploče, ali i onih koji su nakon toga usledili.

"Sada kada je jasno da je sramna ploča u Morinju postavljena bez ikakve zakonske osnove i da su meštani Morinja potpuno nepotrebno maltretirani i pritiskani da odustanu od blokade puta i postavljanje ploče, iako se odmah znalo da je to čin koji je urađen u privatnoj režiji dvojice ministara, meštane Morinja sada, kada je svima sve jasno, interesuje nas ko će platiti sve troškove koji su prethodili postavljanju ploče, a i one ništa manje, koji su usledili nakon toga", saopštilii su meštani MZ Morinj.

Rešenje Inspekcije o uklanju sporne spomen-ploče doneto jer za njeno postavljanje nije postojala neophodna dokumentacija, a sve urađeno i bez znanja nadležnih institucija.

Konjević pak u izjavi tvrdi da je za postavljanje ploče u Morinju bila je potrebna saglasnost vlasnika objekta na kome je postavljena, što je u ovom slučaju Ministarstvo odbrane.

"Ipak, Ministarstvo odbrane i vanjskih poslova nisu dobili akt bilo koje inspekcije o uklanjanju ploče u Morinju. Juče sam čitao da smo dobili rešenje i šansu da se izjasnimo o upravnom postupku. Ništa od toga nije tačno. Zato nismo ni želeli da komentarišemo medijske natpise jer ne raspolažemo nikakvim aktom", rekao je Konjević.

Na skupu bila i delegacija Hrvatske

U čitavom incidentu našla se i delegacija Hrvatske, koju su na otkrivanju ploče činili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ministri Konjević i Krivokapić su hrvatsku državnu delegaciju doveli u zabludu i napravili ogroman diplomatski skandal, te počinili krivično delo, izjavio je danas premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Abazović je rekao da postavljanje spomen ploče u nekadašnjem centru JNA u Morinju podržava, ali ne na nezakonit način. A upravo to su, kazao je, uradili Konjević i Krivokapić.

"Oni su hrvatsku državnu delegaciju doveli u zabludu i napravili ogroman diplomatski skandal. Stavili su ploču, a da nijednim papirom nisu obavestili vladu i nadležne organe“, rekao je Abazović i dodao da su oni na taj način počinili krivično delo. Istakao je da ni Ministarstvo kulture ni Skupština opštine Kotor o tome nisu bili obavešteni.

Nekadašnja hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić ocenila je sramotnom odluku crnogorske državne inspekcija o uklanjanju spomen-ploče u Morinju.

“Kakva je ovo sramota. Postavljajući spomen ploču bivšim zatočenicima logora u Morinju, uglavnom stanovnicima Konavala i Dubrovačkog Primorja, Crna Gora je pokazala svoje ljudsko lice”, napisala je Pusić na Tviteru.

Šta se desilo u Morinju?

U zgradu pošte u malom mestu Morinj, između Kotora i Herceg Novog u oktobru 1991. godine pripadnici JNA premestili su upravu zatvora, a u njoj je prema podacima Inicijative mladih za ljudska prava bilo zatočeno 292 zatvorenika. Logor je 1992. godine rasformiran, a presudom pred sudom u Crnoj Gori, 220 lica je dobilo naknadu u visini od 1,43 miliona evra.

Viši sud u Podgorici osudio je 2012. godine četvoricu nekadašnjih pripadnika Jugoslovenske narodne armije na ukupnu kaznu od 12 godina zatvora za ratni zločin počinjen nad hrvatskim zarobljenicima uhapšenim na području Dubrovnika. Dvojica optužnih su oslobođeni krivice jer, prema mišljenju suda, nije bilo nesumnjivih dokaza da su oni učestvovali u mučenju zarobljenika u logoru Morinj. Branioci osuđenih su najavili žalbu Apelacionom sudu, a žrtve logora Morinj nisu zadovoljne presudom.

Upravo ovo pitanje je ono na kojem Krivokapić, kao nekadašnji lider Socijaldemokratske partije Crne Gore i Konjević kao sadašnji potpredsednik iste stranke žele da naprave otklon prema politici Slobodana Miloševića i nasleđu JNA, a posredno i otklon svakom odnosu sa Srbijom.

Tome u prilog ide i natpis sa ploče: "Tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku, ovde je bio logor, takozvani centar Morinj za zatočene hrvatske civile i branioce". Dodatak tome je i natpis ispisan još krupnijim slovima: "Sećajmo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su proživeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi".

Prinstscreen YouTube/Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore

Sa postavljanja ploče 10. oktobra u Morinju

Međutim, kao potpisnici ove ploče nisu navedeni ni Crna Gora, niti cela vlada Crne Gore, već su ispisani nazivi ministarstava kojima upravljaju Konjević i Krivokapić.

Abazović je već pokrenuo postupak za smenu svoja dva ministra, uprkos tome što je vladi izglasano nepoverenje. Razlog takvoj odluci je to što su ga Konjević i Krivokapić optužili za veze sa švercom cigareta, ali i zbog postavljanja ove ploče, što je ocenio kao protivzakonito, kao i da nije u interesu građana Crne Gore i pomirenja.

Komentari (0)

Evropa