Region

Zagreb reagovao na uklanjanje ploče u Morinju: Uklanjanje ne sme obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2022

-

23:16

Zagreb reagovao na uklanjanje ploče u Morinju: Uklanjanje ne sme obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori
Zagreb reagovao na uklanjanje ploče u Morinju: Uklanjanje ne sme obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori - Copyright Prinstscreen YouTube/Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je da najava uklanjanja spomen-ploče na mestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori ne sme obeshrabriti Hrvate u toj zemlji.

Hrvatsko ministarstvo je poručilo da pozdravlja inicijativu i postavljanje te spomen-ploče kao veliki korak u pravcu jačanja dobrosusedskih odnosa, gradnje mostova prijateljstva i suočavanja s prošlošću.

"Nedavni događaji politizovanja spomen-ploče i najavljivanja njenog uklanjanja, na mestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori, koja je otkrivena u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore i Ministarstva obrane Crne Gore 10. oktobra 2022, ne sme obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori", navelo je ministarstvo, dodajući da su dvojica do juče ministara Crne Gore Ranko Krivokapić i Raško Konjević izneli argumente za ispunjenje svih zakonskih uslova za postavljanje ploče, pravno i vrednosno, prenela je Hina.

U saopštenju se dodaje da je predsednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović odlučio da podnese ostavku na dužnost ministra i prestane da bude član tehničke Vlade Crne Gore, ističući da su čast i pijetet prema žrtvama ratne agresije važniji od svih privilegija.

Crnogorski parlament smenio je ministre obrane i spoljnih poslova, Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, inicijatore postavljanja spomen ploče u logoru Morinj, na šednici koja se završila rano jutros.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazovic je rekao da su to učinili bez konsultacija sa vladom i suprotno zakonu o spomen obeležjima.

Spomen-ploču su prošle sedmice otkrili crnogorski ministri spoljnih poslova i obrane, a svečanosti su prisustvovali i potpredsednik hrvatske vlade Tomo Medved i hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Crnogorski mediji preneli su da je Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore naložila Opštini Kotor da u roku od tri dana ukloni spomen-ploču hrvatskim zarobljenicima u bivšem logoru u Morinju, jer je postavljena bez potrebne dokumentacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa