Aktuelno

Oskrnavljen spomenik na groblju u Tirani, čekićem razlupana imena srpskih vojnika u balkanskim i Prvom svetskom ratu

Komentari

Autor: RTS

26/09/2022

-

09:40

Oskrnavljen spomenik na groblju u Tirani, čekićem razlupana imena srpskih vojnika u balkanskim i Prvom svetskom ratu
Oskrnavljen spomenik na groblju u Tirani, čekićem razlupana imena srpskih vojnika u balkanskim i Prvom svetskom ratu - Copyright Kosovo Online

veličina teksta

Aa Aa

Nepoznati vandali oskrnavili su spomenik na groblju u Tirani, koji je podignut u čast poginulim srpskim vojnicima u balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Za sada nepoznati počinioci, urinirali su i čekićem oštetili nadgrobni spomenik gde su urezana imena 63 identifikovana borca, a snimak nedela su okačili na društvene mreže, javlja portal Kosovo onlajn.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem se vidi kako vandali udaraju srpski spomenik na putu Drač-Tirana u Albaniji. Oštećenja spomenika posle napada vandala su vidljiva, javlja reporter RTS-a sa lica mesta. Može se videti da je odlomljen i deo krsta.

RTS nezvanično saznaje da je komadiće urušenog spomenika neko pokupio, a pretpostavlja se da su to učinili srpski turisti koji su obilazili spomenik. Na spomeniku ispod stoji natpis "i još 322 srpska ratnika koji su poginuli u ratu 1916. godine sahranjeni su ovde na Svetog Iliju 1938. godine.

Vojnici koji su sahranjeni tu pripadaju Drugom pešadijskom bataljonu Moravske brigade i potiču iz srpskih gradova Šumadije.

Komentari (0)

Srbija