Region

Đukanović vratio Skupštini izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi

Komentari

Autor: Vijesti

04/01/2023

-

14:32

Đukanović vratio Skupštini izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi
EPA-EFE/TOMS KALNINS - Copyright EPA-EFE/TOMS KALNINS

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi.

Tim Zakonom se omogućava formiranje vlasti u Podgorici i pored toga što ustavnim žalbama ne može da se izjasni Ustavni sud.

U saopštenju se navodi da bi "ukoliko ovaj zakon bude ponovno izglasan na skupštinskom plenumu, to bilo neminovno označeno kao novi sračunati nasrtaj na demokratiju, vladavinu prava i sistem neprolaznih pravnih vrednosti civilizovanih društava i još jedno političko nedelo u nizu krajnje opasnih zakonodavnih poduhvata najvišeg crnogorskog predstavničkog i legislativnog doma, nastalih u izrazito kompleksnoj političkoj situaciji".

U dopisu koji je danas dostavljen predsednici Skupštine, Đukanović je, kako se navodi u saopštenju, ukazao da bi se proglašavanjem ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem državnih organa saglasno njegovom slovu i duhu, moglo otvoriti više bitnih pravnih pitanja i nedoumica povodom očuvanja preostalog jedinstva pravnog poretka, ustavnosti i zakonitosti, zatim poštovanja ustavne zabrane retroaktivnog dejstva zakona i drugih propisa, te održive pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države uopšte.

"Dalje, navodeći razloge vraćanja Zakona Skupštini na ponovno odlučivanje, predsednik Crne Gore je konstatovao da bi se njime istodobno grubo zašlo u pravni prostor i izbornu materiju opšteg pravnog akta sistemskog karaktera i značaja – Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji, kao što je poznato, ne može biti izmenjen i dopunjen u zakonodavnom postupku bez neophodne podrške kvalifikovane dvotrećinske većine poslanika Skupštine Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Đukanovi stavio i akcenat "na potencijalnu flagrantnu povredu zajemčenog ustavnog prava na lokalnu samoupravu i sa njim neraskidivo skopčanog načina neposrednog odlučivanja preko slobodno izabranih predstavnika lokalnih parlamenata, kao i na propratnu bezobzirnu derogaciju jasne ustavne norme (član 117 stav 2) koja bez imalo prostora za drugačija i šira tumačenja kazuje da Vlada može raspustiti skupštinu opštine, odnosno razrešiti predsjednika opštine samo ako skupština opštine, odnosno predsjednik opštine, u vremenu dužem od šest meseci, ne vrše svoje nadležnosti, što inače bliže uređuje važeći Zakon o lokalnoj samoupravi".

Podsetimo, u Crnoj Gori su 23. oktobra održani lokalni izbori, a vlast u Podgorici i dalje nije formirana jer ustavni sud nema dovoljno sudija za odlučivanje o žalbama za izborni proces.

Komentari (0)

Evropa