Region

Obeležavanje Dana Republike Srpske - defile prvi put održan u Istočnom Sarajevu

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2023

-

13:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Republika Srpska obelezava 31. godišnjicu postojanja, Dan Republike. Manifestcija je pocela polaganjem venaca srpskim borcima na Vojnickom groblju Mali Zejtinlik u Sokocu i sluzenjem liturgije, koju je predvodio vladika banjalucki Jefrem. Defile je ove godine prvi put održan u Istočnom Sarajevu. Evropska unija osudila obeležavanje 9. januara kao nacionalnog praznika.

U defileu u Istočnom Sarajevu učestvovalo je 60 ešalona, od toga 37 ešalona civilnog sektora, 13 ešalona Policije Srpske, počasna jedinica MUP-a Republike Srpske, šest motorizovanih ešalona, helikopterski ešalon koji čine dva helikoptera MUP-a Srpske i jedan Helikopetskog servisa Republike Srpske. 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je pozvao narod da se okupe oko Republike Srpske, koja, poručio je, ima pravo da bude inegrisana i povezana prema međunarodnom pravu sa Srbijom. Dodik je prisutna na početku obraćanja ponovo pozdravio s "Pomoz Bog junaci" i poručio: "Ovo je Republika Srpska, Republika mira, okupjanja, Republika slobode, koja je spremna da brani svoju slobodu i da uživa u toj slobodi".

Dodik je poručio da je u Republiku Srpsku dobrodošao svako ko je za mir i miran život.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Ovaj prostor pripada Srbima koji su se 9. januara 1992. formirali Republiku Srpsku. Toga dana bio sam i ja na Osnivačkoj skupštini i mogu da svedočim o Republici Srpskoj koja je prošla težak put, koju su mnogo omažavali, ali nisu uspeli da je satru i dovedu do nestanka", rekao je Dodik.

U Republici Srpskoj, istakao je, živi ponosan narod, koji je spreman da je odbrani.

"Mi samo hoćemo da kažemo da smo tu i da smo spremni da se borimo za svoju slobodu. Za slobodu se borimo kroz politički i  demokratski demokratski život, a prpadnici policije su zaduženi za naš miran život", rekao je Dodik i zahvalio svim učesnicima defilea.

Polaganje venaca u Sokocu

Prethodno je Dodik položio venac u Sokocu dok je kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića venac položio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Sa Dačićem u delegaciji bili su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i ministarka zdravlja Danica Grujičić. 

Milorad Dodik je rekao da je 9. januara 1992. godine donesena odluka o formiranju Republike Srpske, a da je 28. februara donesen Ustav. Kaže da nekima smeta godina kada se to desilo, te da je to bilo pre oružanih sukoba u BiH.

Kada je reč o Banjaluci, ulicama tog grada je danas održan "Hod časti" u kojem su učestvovali demobilisani borci, ratni vojni invalidi, članovi  Udruženja amputiraca – UDAS, te ostala boračka udruženja koja deluju na području grada, kao i sportski kolektivi, kulturno-umetnička društva, pripadnici Komunalne policije, Gradske civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice.

Povodom obeležavanja dana Republike Srpske, portparol EU Peter Stano je naveo da EU osuđuje proslavu 9. januara kao nacionalnog praznika, kao i to što je Milorad Dodik odlikovao Vladimira Putina.

Stano je na konferenciji za novinare rekao da Milorad Dodik "veoma dobro zna koja su očekivanja EU i njenih država članica", posebno  sada kada je BiH dobila status zemlje kandidata za članstvo.

Komentari (0)

Evropa