Region

Doktor koji je lečio koronu prečišćavanjem krvi završio pred sudom u Skoplju

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2023

-

22:39

Doktor koji je lečio koronu prečišćavanjem krvi završio pred sudom u Skoplju
Tanjug/AP/Zoltan Balogh/MTI - Copyright Tanjug/AP/Zoltan Balogh/MTI

veličina teksta

Aa Aa

Osnovno tužilaštvo u Skoplju podiglo je danas optužnicu protiv doktora Žana Mitreva i njegove privatne klinike zbog primene invazivne metode za prečišćavanje krvi zbog koje su, kako se sumnja, umrle 24 osobe obolele od kovida 19.

Mitrev se tereti za krivično delo prevara, za koje može biti osuđen na kaznu zatvora od jedne do 10 godina.

Porodice osmoro umrlih, među kojima i porodice iz Prištine, podnele su krivičnu prijavu protiv privatne kardiohirurške bolnice "Žan Mitrev" u Skoplju.

Optužbi su se pridružila 283 pacijenta koja se osećaju oštećenim u ovom slučaju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu nakon istrage inicirane istraživačkom pričom mreže IRL o neetičkoj upotrebi metode hemofiltracije, koja je invazivna metoda prečišćavanja krvi u lečenju pacijenata sa koronavirusom.

Istraga je pokazala da je metoda hemofiltracije primenjena bez dozvole Državne agencije za lekove i medicinska sredstva u periodu od aprila 2020. do 2022. godine.

Lekar i vlasnik privatne bolnice Žan Mitrev u oktobru prošle godine je dao milion evra u gotovini Osnovnom krivičnom sudu u Skoplju kao garanciju da neće pobeći iz zemlje. 

Zbog opasnosti od bekstva prethodno mu je u avgustu prošle godine oduzet pasoš.

Osumnjičeni je, kako je tada saopšteno iz Državnog tužilaštva, u periodu od aprila 2020. do 2022. godine, želeo da pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažnim iznošenjem činjenica, dovodeći u zabludu pacijente koji su lečeni od kovida 19 metodom hemofiltracije.

Hemofiltracija se koristi širom sveta, ali ne kao alternativni metod lečenja. Međutim, kako navode u Tužilaštvu, Mitrev je prevario pacijente tako što je protivno zakonu zaradio 1,6 miliona evra.

Pacijentima su obavljane najmanje dve hemofiltracije bez prethodne preporuke lekara, a uslov za lečenje bio je da se unapred uplati 12.000 evra da bi bili hospitalizovani u klinici.

Ako bude proglašen krivim, Mitrev mora da vrati ovaj novac oštećenim pacijentima ili porodicama pacijenata koji su preminuli.


 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

11.01.2023 16:07

"Снашо се" "лекар", прави пример "западних вредности", сналажљив бизнисмен.... али није подмазао, па му замерили...

Evropa