Region

Bećirović najavio da će učiniti sve za članstvo u NATO, Dodik: "To nije zvaničan stav Predstavništva BiH

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2023

-

20:50

Bećirović najavio da će učiniti sve za članstvo u NATO, Dodik: "To nije zvaničan stav Predstavništva BiH
Denis Bećirović - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović rekao je danas da će uraditi sve u skladu sa njegovim ustavnim ovlašćenjima kako bi BiH što pre postala članica NATO.

Bećirović je to izjavio na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu i tom prilikom ga je pozvao da što pre poseti BiH, saopšteno je iz predsedništva BiH.

Bećirović je istakao da njegova prva poseta inostranstvu ima simbolički i strateški značaj, uz poruku da će BiH sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO, prenosi Avaz.ba.

Član Predsedništva BiH je tokom sastanka Stoltenbergu predložio novi pristup intenziviranju NATO integracija BiH kroz zajedničku mapu puta prema kojoj bi se BiH uputio poziv za članstvo u što kraćem roku. 

"Nakon današnjeg razgovora sa generalnim sekretarom NATO imam pozitivne i ohrabrujuće vesti za sve ljude u BiH. BiH nije sama i ona nezaustavljivo ide u NATO", rekao je Bećirović.

Najavljeno je da će BiH nastaviti aktivnu saradnju sa NATO, ali i saveznicima na bilateralnoj osnovi da bi se osnažile operativne odbrambene sposobnosti, navodi se u saopštenju.

Iz kabineta predsedavajuće Predsedništva BiH Željke Cvijanović saopšteno je za Srnu da je poseta Bećirovića sedištu NATO u Briselu individualnog karaktera, odnosno da je reč o pojedinačnoj poseti jednog člana i njegovog kabineta i da kao takva ne odražava stavove cele institucije.

Dodik: Ovo nije zvaničan stav Predsedništva BiH, već Bećirovićev lično

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da je Bećirović bio u privatnoj poseti sedištu NATO saveza u Briselu i da sve što je tim povodom izavio ne predstavlja stav Predsedništva BiH, već njegov lično.

"Zabrinjava činjenica što su se čelnici NATO-a odlučili za ovakav format sastanka, prenebregavajući činjenicu da jedan član Predsedništva ne može iznositi stavove tog organa, niti predstavljati BiH ako o tome ne postoji dogovor", rekao je Dodik za Srnu.

Upitan da prokomentariše Bećirovićevu izjavu da je danas u Briselu predložio novi pristupu intenziviranju NATO integracija BiH kroz zajedničku mapu puta prema kojoj bi se BiH mogao uputiti poziv za članstvo u NATO u što kraćem roku, Dodik je rekao da BiH ne ide u NATO integracije i da je to dobro poznat stav Republike Srpske.

"Nikakve mape puta o kojima govori Bećirović nisu prošle Predsedništvo niti mogu proći. Sve dobre vesti koje iz Brisela šalje bošnjački član Predsedništva Denis Bećirović verovatno su dobre samo njegovim političkim istomišljenicima. To nisu dobre vesti za BiH, bar ne dok je Republika Srpska unutra", rekao je Dodik.

Predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je danas da BiH ne može ući u NATO bez glasa iz RS i pristanka parlamenta RS i dodao da se u NATO ulazi uz saglasnost naroda i entiteta.

Stevandić, komentarišući izjavu Bećirovića, rekao da je bošnjačkom članu Predsedništva BiH verovatno poznato da je ulazak u NATO pitanje promene Ustava i da se Ustav menja uz saglasnost naroda i entiteta.

"To se ne može učiniti bez saglasnosti srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Željke Cvijanović i Narodne skupštine RS", rekao je Stevandić.

On je rekao da je potpuno siguran da Bećirović zna ove činjenice, ali da je njegov odlazak u Brisel bez saglasnosti ostalih članova Predsedništva BiH stvar koja je njemu takođe poznata i da on sa ovim želi da se prvo lično dodvorava Briselu i da izaziva krizu unutar BiH.
Kako je rekao, Narodna skupština RS je 2017. godine izglasala vojnu neutralnost.

Bećirović je rekao je danas da će uraditi sve u skladu sa njegovim ustavnim ovlašćenjima kako bi BiH što pre postala članica NATO.

Bećirović je to izjavio na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu i tom prilikom ga je pozvao da što pre poseti BiH, saopšteno je iz predsedništva BiH.

Komentari (0)

Evropa