Region

Slučaj prebijanja Pendikova podigao tenzije između Skoplja i Sofije

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2023

-

11:58

Slučaj prebijanja Pendikova podigao tenzije između Skoplja i Sofije
Slučaj prebijanja Pendikova podigao tenzije između Skoplja i Sofije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef bugarske diiplomatije Nikolaj Milkov nije došao na vanrednu sednicu bugarskog parlamenta, gde je trebalo da objasni detalje napada na Hristijana Pendikova, 19. januara u Ohridu.

Pendikov, sekretar bugarskog kulturnog centra u Ohridu je, nakon što je pretučen, prebačen na lečenje u Sofiju, a tokom proteklog vikenda su ga u bolnici posetili ministar Milkov i njegov makedonski kolega Bujar Osmani.

Ranije danas najavljeno je da će Milkov biti saslušan na vanrednoj sednici parlamenta povodom premlaćivanja Pendikova. Prema pisanju bugarskih medija, zvanična Sofija će pokrenuti "slučaj Pendikov" na prvom narednom sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije.

Navodi se da će ministar Milkov zatražiti od EU da se solidariše sa Sofijom u vezi sa tenzijama stvorenim ovim slučajem u Severnoj Makedoniji, zbog, kako se navodi, pritiska na bugarsku zajednicu u toj zemlji.

Ovim povodom bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je bugarskog ambasadora u Severnoj Makedoniji Angela Angelova na konsultacije. Milkov se na ovaj slučaj juče osvrnuo u Briselu na prvoj ovogodišnjoj sednici Saveta za spoljne poslove EU, kojoj su prisustvovali šefovi diplomatija svih država članica Unije.

"Bugarski ministar je obavestio Savet o pogoršanju situacije u Severnoj Makedoniji u odnosu na građane zemlje sa bugarskim identitetom. Akcenat je stavljen na teški incident premlaćivanja Hristijana Pendikova u Ohridu (19. januara)", pišu bugarski mediji.

Milkov je, navodi se, izrazio žaljenje zbog ovog "ozbiljnog incidenta" za koji je rekao da je samo deo mnogih sličnih antibugarskih incidenata u Severnoj Makedoniji tokom poslednjih meseci.

Naglasio je potrebu da se Skoplje aktivno i u potpunosti angažuje na zaštiti prava Bugara u zemlji i ispunjava obaveze preuzete u procesu evropskih integracija zemlje, saopšteno je iz bugarskog MIP. Milkov je ocenio da su napadi na pripadnike bugarske zajednice u Severnoj Makedoniji počeli usvajanjem zakonskih akata koji, kako kaže, ograničavaju bugarsku zajednicu i njeno pravo na udruživanje.

"To je veoma ozbiljan znak, jer se tamošnja opozicija i vlast ne razumeju po nizu pitanja", rekao je ministar.

Pres centar bugarskog Ministarstva odbrane saopštio je juče da je Hristijan Pendikov podvrgnut operaciji donje vilice na VMA u Sofiji, da je stanje pacijenta stabilno i bez opasnosti po život.

Pored "slučaja Pendikov“ , veliku pažnju bugarske javnosti izazvala je jučerašnja izjava predsednika Makedonije Steve Pendarovskog, da će predložiti vladi da zabrani ulazak u zemlju poslaniku Evropskog parlamenta iz Bugarske i još nekim osobama, državljanima Bugarske, zbog radnji koje su, kako se navodi, ranije preduzeli i i dalje preduzimaju protiv Severne Makedonije.

Kako prenosi BNT, nije isključeno da će Bugarska ubuduće iskoristiti pravo veta protiv Severne Makedonije, što je Milkov prokomentarisao rečima da "to za sada ne bi trebalo da se desi“.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa