Evropa

Peto glasanje u dve godine: Socijalisti odustali od formiranja vlade, na proleće novi vanredni izbori u Bugarskoj

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2023

-

19:02

Peto glasanje u dve godine: Socijalisti odustali od formiranja vlade, na proleće novi vanredni izbori u Bugarskoj
Peto glasanje u dve godine: Socijalisti odustali od formiranja vlade, na proleće novi vanredni izbori u Bugarskoj - Copyright Tanjug AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Bugarska se suočava sa novim izborima na proleće, petim u dve godine, pošto su socijalisti danas odustali od planova za formiranje vlade.

Socijalisti na ovaj način nisu iskoristili treću i poslednju šansu da oforme kabinet nakon izbora 2. oktobra 2022, preneo je Rojters.

Ta stranka je saopštila da je uložila ozbiljne napore da prikupi podršku, postavljajući jasne nacionalne prioritete, ali da u tome nije uspela.

"Tražili smo rešenje da zemlju izvučemo iz mnogih kriza, pre svega iz političke, ali nakon što smo razmotrili opcije, odlučili smo da vratimo mandat predsedniku", rekla je liderka socijalista Kornelija Ninova.

Ona je za danas pozvala lidere šest drugih političkih partija da se ujedine oko četiri nacionalna prioriteta, uključujući efikasno korišćenje pomoći Evropske unije, ali su se pojavili samo lideri GERB-a, etničke turske partije MRF i Nacionalističkog bugarskog ustanka.

Predsednik Rumen Radev moraće u roku od dva meseca da odluči kada će da raspusti parlament i odredi datum za nove izbore.

Dve najveće političke grupacije - stranka desnog centra GERB  i PP ("Protiv korupcije") -  nisu uspele da nađu podršku u parlamentu da formiraju koalicionu radnu vladu.

Nedostatak redovne vlade uticaće na planove Bugarske da se pridruži evro-zoni 2024. godine i to će odložiti neophodne reforme za borbu protiv korupcije na visokom nivou i verovatno će ometati efikasno korišćenje milijardi evra iz fondova EU za oporavak.

Bugarska je pretrpela političku nestabilnost od masovnih protesta protiv korupcije 2020, a otada su tom balkanskom zemljom, u odsustvu stabilne koalicije, uglavnom upravljale privremene tehnokratske vlade.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa