Region

Fajon: Bez Ustavnog suda i predsednički izbori u Crnoj Gori biće dovedeni u pitanje

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2023

-

21:49

Fajon: Bez Ustavnog suda i predsednički izbori u Crnoj Gori biće dovedeni u pitanje
Fajon: Bez Ustavnog suda i predsednički izbori u Crnoj Gori biće dovedeni u pitanje - Copyright Printskrin/Facebook/Milo Đukanović

veličina teksta

Aa Aa

Ukoliko Crna Gora želi da poštuje vladavinu prava i izađe iz političke i institucionalne krize, prvi korak je kompletiranje Ustavnog suda, poručila je ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon. 

U suprotnom, dovodi se u pitanje i legitimitet predsedničkih izbora, dodala je ona za TVCG .
Evropska unija, poručuje Fajonova, ne želi da okrene leđa Crnoj Gori, Zapadni Balkan je deo Evrope, ali uoči izbora sudija, političari moraju da pokažu da su odgovorni. 

"Ako se izabere jedan sudija ili dva, neće biti najbolja poruka, ali sud će biti funkcionalan. Odgovornost političara je da izađu iz ovog formata 'ko će biti koji', ali da naprave funkcionalan i nezavisan sud. Ima 27 kandidata, što je odlično jer je veći broj nego u prethodnim krugovima i sigurna sam da postoji dovoljno stručnjaka da bi se izabralo četvoro sudija", rekla je Fajon.

Istakla je da političari u Crnoj Gori imaju veliku odgovornost, na prvom mestu prema građanima.

"Nisam sigurna da bi EU sad zaustavila pregovore, to je samo jedna od mogućnosti", kazala je ministarka Slovenije. 

Na pitanje šta bi eventualni prekid pregovora sa Evropskom unijom (EU) značio za Crnu Goru, Fajon odgovara da ona svakako nije neko ko želi da EU okrene leđa Crnoj Gori.

"Možda bi okretanje leđa odgovaralo nekim partijama, ali ne i 70 odsto građana. Nismo u situaciji da Evropska unija zaustavi pregovore, to je samo jedna mogućnost. Crna Gora dobija razne fondove, mi želimo da pomažemo Crnoj Gori, ali u poslednjih sedam-osam godina nije bilo napretka i to je nešto što nas brine.", rekla je ona.

Fajon je istakla da su u EU gotovo svi jednoglasni kada je u pitanju politička i institucionalna kriza u Crnoj Gori.

"Ako ćemo doći u situaciju da razgovaramo kako napred, potrebna nam je saglasnost. U Crnu Goru dolazim da bismo napravili neki pomak, da Evropska unija ne bi okrenula leđa, odnosno da Crna Gora ne bi skrenula sa puta", kazala je Fajon u emisiji "Stav".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa