Region

Fajon: Odgovornost za dalji evropski put se traži od svih u političkom životu Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2023

-

20:11

Fajon: Odgovornost za dalji evropski put se traži od svih u političkom životu Crne Gore
Tanja Fajon - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova Slovenije i dugogodišnja evroparlamentarka Tanja Fajon, koja je nedavno boravila u Podgorici, ponovila je da će, ukoliko Crna Gora ne krene u pravom smeru, i ne vrati se na put evropskih integracija posledice biti neizbežne.

U razgovoru za podgoričku Pobjedu Fajon kaže da neće govoriti o tome ko treba, a ko ne treba da bude u crnogorskoj vladi, ali ponavlja da ne bi bilo dobro da se izvršna vlast formira na temelju, kako smatra, vrlo upitnih promena Zakona o predsedniku.

Na pitanje kolika je verovatnoća da će evrointegracije Crne Gore biti zaustavljene ukoliko do kraja januara ne budu izabrane sudije Ustavnog suda, Fajon kaže da će Slovenija kao, kako je navela, "velika prijateljica Crne Gore i regiona", uraditi sve da Crna Gora ostane i napreduje na putu ka EU.

Nije želela da prejudicira raspravu unutar EU na temu zaustavljanja pregovora Crne Gore sa EU. 

"U tom trenutku ja sam ukazala na mogućnost koja postoji i koja je u skladu sa novom metodologijom proširenja. Da ponovim: situacija je ozbiljna i potrebno je uraditi sve da Crna Gora krene u pravom smeru. Mi smo tome posvećeni i isto očekujemo od crnogorskog političkog vrha. Pri tome je jasno da ako se to ne desi - određene posljedice su neizbežne", rekla je Fajon.
Veruje, kaže, da Crna Gora ima dovoljno odgovornih i ozbiljnih ljudi koji će doneti ispravne odluke. 

"Odgovornost se traži od svih u političkom životu u Crnoj Gori, ali i od civilnog društva i tako dalje. Ovo je ozbiljna prekretnica i kriza. Na kraju će o ponašanju i odgovornosti odlučivati birači, državljanke i državljani Crne Gore, od kojih više od 75 odsto kaže da podržavaju evropsku budućnost Crne Gore", navela je.

Istakla je da nije prisustvovala raspravama na temu eventualnog ukidanja bezviznog režima Crnoj Gori, ali je rekla da je sigurna da Crna Gora može uskoro da se vrati na pravi put evropske integracije.

"Crna Gora je suverena zamlja"

Na pitanje da komentarište to što i pored upozorenja EU, mandatar Miodrag Lekić najavljuje da će Demokratski front biti deo vlade, tvrdeći da nisu javno podržavali Rusiju, te na koji način bi to uticalo na međunarodnu saradnju sa partnerima, Fajon kaže da se od nje ne može očekivati da će se opredeliti ko treba da bude u crnogorskoj vladi, odnosno koaliciji.

"To svakako nije moje poslanstvo. Crna Gora je suverena zemlja. Na odnose sa međunarodnim partnerima bi uticalo opredeljenje i dela vlade. Bilo koje vlade. Pri tome smo upozorili da nije nevažan način na koji je oblikovana buduća vlada Crne Gore. Smatram da ne bi bilo dobro da se to desi na osnovu vrlo upitnih promena Zakona o predsedniku. Neka o ustavnosti tog zakona najpre odluči Ustavni sud Crne Gore, zato je za sve važno da se sud formira što pre. Naše mišljenje o tome je bazirano na mišljenju Venecijanske komisije", rekla je.

Upitana dali najavljena vlada otvara dodatni prostor za rusko i srpsko mešanje u unutrašnja pitanja Crne Gore, imajući u vidu bliske odnose lidera DF-a sa predstavnicima Beograda i Moskve, Fajon kaže:

"Međunarodni kontekst se svakako promenio posle ruskog napada na Ukrajinu i naravno da nam je važno da Crnu Goru zadržimo u okviru dosadašnjih strateških EU opredeljenja. Crna Gora je i pored svih unutrašnjih problema potpuno usklađena sa spoljnim i bezbednosnom politikom EU. To je jako važno".

Podržavamo, ističe, sve koji dele tu orijentaciju, a vreme i dela će pokazati ko je protiv evropske orijentacije Crne Gore i šta o tome misle birači.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa