Politika

Tanja Fajon nakon razgovora s Dačićem: Ključno je poštovanje Briselskog sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2022

-

13:22

Tanja Fajon nakon razgovora s Dačićem: Ključno je poštovanje Briselskog sporazuma
Tanja Fajon nakon razgovora s Dačićem: Ključno je poštovanje Briselskog sporazuma - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade Slovenije i ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon izjavila je danas, posle sastanka sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine najvažnija kako bi se obezbedio što bolji život građana.

Fajon je istakla da je ključno za dalju saradnju poštovanje Briselskog sporazuma.

Dačić je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao Fajon sa problemima na Kosovu i Metohiji, podsetivši da je Briselski sporazum potpisan pre devet godina i da je jasno da premijer privremenih prištinskih Aljbin Kurti ne želi da ga sprovodi.

“Ispada kao da Priština nije ni bila deo pregovaračkog procesa, a to izaziva čitav lanac problema. Svi koji se bave ovim pitanje se bave interventnim gašenjem incidentnih situacija”, rekao je Dačić i podvukao da je Srbija opredeljena za mir i doslovno ispunjavanje svih obaveza od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma.

Fajon je istakla da Slovenija želi da Srbija što pre pristupi EU, a pohvalila je našu zemlju, jer je, kako je istakla, napravila pozitivne korake po pitanju usklađivanja vizne politike sa politikom EU.

Takođe, navela je da želi da Srbija napreduje u usklađivanju spoljne politike sa EU, međutim, kako je dodala, Srbija je suverena država i odlučiće sama o tome.

Dvoje ministara su najavili određivanje termina sednice dve vlade, a ocenili su da postoji i visok stepen ekonomske saradnje koja, po podacima Srbije, iznosi 1,4 milijarde evra.

“Zahvalni smo Sloveniji na podršci koju pruža Srbiji po pitanju evropskih integracija, a ponudila je i pomoć u stručnim kadrovima u pojedinim oblastima kada je reč o reformama”, rekao je Dačić.

Fajon je navela da posetu Srbiji, u okviru koje razgovara sa predsednikom Vučićem, Dačićem, Anom Brnabić, želi da iskoristi za jačanje bilateralnih odnosa, ističući da dve zemlje imaju odličnu političku i ekonomsku saradnju.

“Oko 1.500 slovenačkih preduzeća radi u Srbiji koje obezbeđuju 25.000 radnih mesta. Želimo to da pojačamo, da ima više slovenačih firmi u Srbiji i srpskih u Sloveniji”, rekla je Fajon.

Prema njenim podacima, robna razmena između Srbije i Slovenije je porasla na dve milijarde evra. Dvoje ministara razgovarali su i o pitanju sukcesije, a Fajon je navela da postoje neke razlike u pogledima i mišljenjima, ali postoji volja da se te razlike prevaziđu i da se nastavi sa dobrim odnosima.

Dačić je podsetio da po Ustavu Slovenije Srbi nisu manjina za razliku od Mađara i Italijana već da imaju status etničke zajednice. “Nije se o tome razgovaralo, jer to podrazumeva promenu Ustava, ali mi želimo da iskoristimo taj segment kao jedan dobar povod za razvoj naših bilateralnih odnosa”, rekao je Dačić. 

 

 

Komentari (0)

Srbija