Region

Šanse za dogovor oko zajedničkog kandidata "pale u vodu": Zasad tri imena u trci za predsednika Crne Gore, DPS još čeka

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

05/02/2023

-

18:07

Šanse za dogovor oko zajedničkog kandidata "pale u vodu": Zasad tri imena u trci za predsednika Crne Gore, DPS još čeka
Šanse za dogovor oko zajedničkog kandidata "pale u vodu": Zasad tri imena u trci za predsednika Crne Gore, DPS još čeka - Copyright Prinskrin/Facebook/Demohrišćanski pokret, Wikipedia/Dulajle, Tanjug/Milica Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Mesec i po dana pre održavanja predsedničkih izbora u Crnoj Gori, na spisku kandidata zasad se nalaze tri imena, a šanse da se parlamentarna većina dogovori oko jednog kandidata praktično su pale u vodu. Uprkos prognozama da bi zajednički kandidat postigao bolji rezultat u suočavanju sa onim koga kandiduje Demokratska partija socijalista, pobednici izbora iz 2020. godine zasad ne pokazuju jedinstvo. Za to vreme, u DPS "ćute", pa još nije jasno ni hoće li se aktuelni predsednik Milo Đukanović kandidovati za svoj drugi mandat.

Prvo je Pokret Evropa sad najavio je da će njihov lider Milojko Spajić biti nominovan za predsedničku trku, a najava je stigla i od novoformiranih Demohrišćana bivšeg premijera Zdravka Krivokapića koji će kandidovati bivšeg šefa Agencije za nacionalnu bezbednost Dejana Vukšića. Poslednja u nizu stigla je odluka o tome da kandidat Demokratskog fronta bude Andrija Mandić.

To, međutim, nije kraj. U prethodnih nekoliko dana pominjalo se još potencijalnih imena, pa je tako mogući kandidat za predsednika i Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore. Ukoliko se ne dođe do dogovora, još neke stranke najavile su da će izaći samostalno.

"Izgleda da oponenti DPS nisu smogli snage da nađu zajedničkog kandidata i to mislim da bi moglo da utiče na izbore jer bi mogli glasovi da se usitne i mnogo bi bilo bolje kad bi ova većina koja je trenutna, kad bi imala jedinstvenog kandidata, ali se čini da to nije baš lako", rekla je ranije za Euronews Srbija direktorka Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić Mijović.

EPA-EFE/Igor Kupljenik

 

Sa druge strane, i lideri partija opozicije održali su u Podgorici sastanak na kom se razgovoralo o izborima, ali prema pisanju Vijesti ni tu nije postignut dogovor o zajedničkom kandidatu. Iz DPS zasad nema najave kada bi organi te partije mogli da donesu konačnu odluku, a lokalni mediji sve više spekulišu da se, osim o Đukanoviću, sve više razmišlja i o Milici Pejanović Đurišić i pojedinim nestranačkim ličnostima. 

Bilo kako bilo, predsednički izbori raspisani su u trenutku velike političke krize i dok je aktuelna vlada Dritana Abazovića više od pet meseci u tehničkom mandatu. Pre nego što građani izađu na glasanje očekuje se razrešenje po pitanju sudija Ustavnog suda jer baš zbog njihovog nedostatka nisu proglašeni ni konačni rezultati prošlogodišnjih lokalnih izbora. 

Dogovor ni na vidiku, kritike Spajiću

Aktuelni mandat Đukanoviću ističe u maju, pa je predsednica skupštine Danijela Đurović izbore raspisala za 19. mart. Međutim, iako je do njih ostalo nešto manje od dva meseca, nepoznanica je mnogo. U javnosti se od početka pominjalo više imena, između ostalih, i lidera Demosa i nedavnog mandatara za sastav vlade Miodraga Lekića, kao i lidera Demokrata Alekse Bečića.

Premijer Dritan Abazović iz Građanskog pokreta URA rekao je da je "najvažnije da Crna Gora dobije novog predsednika i da on bude građanski, evropski i da ima bolju saradnju sa vladom". Govoreći o eventualnoj podršci URA Spajićevoj kandidadaturi, rekao da su svi kandidati koji su načelno ušli u trku za predsedničke izbore "zanimljivi", navodeći da među njima postoje ljudi koje bi on rado video na funkciji predsednika.

"Pružamo podršku ne samo njemu, nego bilo kom kandidatu koji ima građansku orijentaciju. Ovo se ne odnosi striktno na njega i ostali mogu na to nekako da računaju", rekao je Abazović.

Najavu kandidature Spajića ironično je, međutim, pozdravio lider Pokreta za promene, člana Demokratskog fronta, Nebojša Medojević koji je bivšeg ministra finansija nazvao "korumpiranim" i "poslušnikom ambasada", prenosi Glas Amerike. Upravo je Demokratski front ranije najavio da u slučju da se Đukanović kandiduje da će Andrija Mandić biti njihov kandidat, a ta odluka donesena je u četvrtak na glavnom odboru Nove srpske demorkatije.

AP/Darko Vojinović

 

I Demokrate su takođe najavile da će o svojoj poziciji u odnosu na predsedničke izbore odlučiti na sednici predsedništva te partije, a jedan od poslanika Boris Bogdanović rekao je da na predsedništvu neće razgovarati o podršci Spajiću jer "niko tu podršku nije direktno tražio".

Veliki broj predsedničkih kandidata iz redova parlamentarne većine oslikava nejedinstvo među tim partijama, smatra profesorka i politička analitičarka Nikoleta Đukanović. 

"Mislim da to ne iznenađuje s obzirom na nejedinstvo između političkih aktera koji čine parlamentarnu većinu iz 2020. Način na koji su podržavali, odnosno nepodržavali, vlade koje su sami birali i oslikava njihovu potrebu da sada imaju svi svoje kandidate i da imaju negde tu želju, za pozicijom, da imaju svoje izvore moći, a očigledno i novca", rekla je ona ta TVCG.

Kandidatura Spajića mogla bi da bude sporna

U saopštenju Pokreta Evropa sad piše da "relevantna i kredibilna istraživanja javnog mnjenja jasno pokazuju da predsednik Pokreta Evropa sad ulazi u drugi krug i pobeđuje kandidata DPS-a, ma ko on bio". 

Evropa sad je vanparlamentrani pokret, osnovan u junu, koji predvode bivši ministri u prvoj vladi posle izbora premijera Zdravka Krivokapića – Milojko Spajić i Jakov Milatović. Oni su ostvarili dobar rezultat na podgoričkim izborima i Milatović će biti gradonačelnik.

Međutim, kandidatura Spajića mogla bi da bude sporna. Naime, Zakon o izboru predsednika propisuje da pravo da bude biran za šefa države ima državljanin Crne Gore, koji je navršio 18 godina života i koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 godina u poslednjih 15 godina pre dana održavanja izbora.

Wikipedia.org/Dulajle

 

Iz biografije Spajića, koja je dostupna na zvaničnom sajtu Pokreta Evropa sad, jasno se navodi da se on u Crnu Goru vratio 2020. godine, a da je do tada, od završetka školovanja, radio u Tokiju i Singapuru.

To znači da kandidatura Spajića zavisi od toga da li je, pošto je godinama živeo i radio u inostranstvu, u tom periodu imao prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori ili ga je odjavio, preneli su crnogorski mediji.

Od čega će zavisiti odluka DPS?

Izbor DPS kandidata, prema rečima njihovih predstavnika, zavisiće od organa te partije i njihovih unutarpartijskih konsultacija. Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević rekla je ranije za Euronews Srbija da se odluka DPS svodi se na tri opcije.

"Milo Đukanović, čija bi kandidatura imala i pravno spornih elemenata. Druga opcija da ide neko od partijskih čelnika, što je opcija koja je najmanje verovatna  i treća da se ide sa zajedničkim kandidatom bloka gde će biti neko ko nije DPS i ko će biti vanstranačka ličnost. U ovom trenutku podjednake su šanse da to bude vanstranačka ličnost ili Đukanović", rekla je ona.

U javnosti se, međutim, uglavnom spominje aktuelni predsednik Milo Đukanović.

"Mislim da DPS-u neće biti lako da izabere svog kandidata u smislu strateški najbolje odluke, koja će im doneti najbolje rezultate. Ako pogledamo rezultate izbora iz 2016, 2020, i poslednjih lokalnih taj pad njihovih birača jeste očigledan. S druge strane, nisu realizovali te reformske procese na koje su građani najviše kivni, u smislu da i dalje tamo figuriraju lica koja su povezivana s različitim aferama", dodala je Nikoleta Đukanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa