Region

Džaferović: Nerešeno pitanje granice; Vučić: Rekao je šta misli, mi smo rekli šta mislimo

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2021

-

15:57

Džaferović: Nerešeno pitanje granice; Vučić: Rekao je šta misli, mi smo rekli šta mislimo
Džaferović: Nerešeno pitanje granice; Vučić: Rekao je šta misli, mi smo rekli šta mislimo - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović je danas na samitu lidera u procesu Brdo-Brioni rekao da BiH ima otvorena pitanja i nerešene odnose sa svojim susedima, a kada je reč o Srbiji naveo je nepostojanje ugovora o granici, jer, kako je rekao, zvanični Beograd insistira na prethodnoj razmeni teritorija, na šta Sarajevo nije spremno. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, reagujući na Džaferovićeve izjave, poručio je da član Predstavništva BiH uvek krivi Srbiju i Hrvatsku za nerešene probleme oko granice i da je to uradio i ovog puta.


"Granice BiH su poznate i međunarodno priznate i jedino je tako moguće zaključiti ugovor, a tek nakon toga dve države treba da razgovaraju o uređenju pograničnih pitanja, u skladu sa praksom koja se primenjuje u EU i u svetu", rekako je Džaferović, preneo je sarajevski portal Klix.

Prema rečima Džaferovića, ono što naročito opterećuje odnose dve zemlje je pitanje odnosa prema prošlosti, budući da institucije Srbije, kako tvrdi, ne poštuju i otvoreno negiraju presude Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala.

EPA/ Malton Dibra

 

S tim u vez Džaferović je rekao da odnose dve zemlje dodatno opterećuje činjenica da se veći broj osumnjičenih za ratne zločine, među kojima i oni koji se, kako kaže, "terete za učešće u genocidu u Srebrenici", kriju u Srbiji i da srpske pravosudne vlasti ne pokazuju interes niti da ih izruče niti da ih procesuiraju.

Smatra da je potrebno rešiti i niz otvorenih pitanja između Srbije i BiH koja se tiču imovine i sukcesije.

"Hidropotencijal BiH se koristi bez sporazuma i naknade, a najnoviji primer je najavljena izgradnja Hidrocentrale Buk Bijela na međunarodnoj reci Drini, bez sporazuma sa državom Bosnom i Hercegovinom i bez odgovarajuće studije o ekološkom uticaju, što je osim za BiH vezano i za Crnu Goru", naveo je Džaferović.

Govoreći od otvorenim pitanjima sa Hrvatskom, Džaferović je takođe naveo granicu, odnosno sporazum koji je postignut, ali nikada nije ratifikovan, zatim izgradnju Pelješkog mosta, kojom se, kako kaže, "krši pravo BiH na slobodan pristup otvorenom moru, kao i odluka Hrvatske o izgradnji odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, neposredno uz granicu sa BiH".

Vučić: Dogovorili smo jedno, a onda su promenili svoje želje  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, reagujući na Džaferovićeve izjave, poručio je da član Predstavništva BiH uvek krivi Srbiju i Hrvatsku za nerešene probleme oko granice i da je to uradio i ovog puta.


"Džaferović je govorio o tome da nismo granicu potpisali, pa sam mu objasnio da granicu nismo potpisali zato što smo jedno dogovorili, a onda su promenili svoje želje kad su došli u Beograd", rekao je Vučić.

Navodi da Džeferović pravi tu vrstu "paralelizma", da su mu jednako krivi Srbija i Hrvatska i dodao da je napravio po šest tačka za šta su mu obe zemlje krive.

"To je bio otvoren dijalog, ja sam zadovoljan što je Džaferović rekao šta misli, mi smo rekli šta mislimo. Došli smo da razgovaramo i da iznosimo različite ideje", rekao je Vučić.
 

Preporuka za vas

Turković: Srbija gradnjom hidroelektrane sa Srpskom ignoriše Ustav i institucije Federacije; Zvizdić: Provokacija
Proces Brdo-Brioni okupio lidere regiona za istim stolom, sastanak trajao duže zbog usaglašavanja zaključaka

Komentari (0)

Evropa