Region

Severna Makedonija prihvatila ukidanje radnih dozvola u okviru Otvorenog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2023

-

18:10

Severna Makedonija prihvatila ukidanje radnih dozvola u okviru Otvorenog Balkana
Severna Makedonija prihvatila ukidanje radnih dozvola u okviru Otvorenog Balkana - Copyright EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Severne Makedonije usvojila je danas sporazume potpisane u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", koji omogućavaju ukidanje radnih dozvola i slobodno tržište rada za građane Severne Makedonije, Srbije i Albanije.

Poslanici su sa 62 glasa "za", bez ijednog protiv i uzdržanih, izglasali Zakon o potvrđivanju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, prenela je Nova Makedonija.

Poslanici su istim brojem glasova dali podršku i Zakonu o potvrđivanju Sporazuma o međusobnom povezivanju šema za elektronsku identifikaciju građana iz tri zemlje članice Otvorenog Balkana.

Ugovorom o uslovima za slobodan pristup tržištu rada omogućeno im je da rade u bilo kojoj od država bez dobijanja radnih dozvola, bez barijera, bez prijava i čekanja i bez administrativnih troškova.

Sporazum o uslovima za međusobno povezivanje šema elektronske identifikacije predviđa pristup elektronskim uslugama nacionalnih portala kroz kreiranje elektronske identifikacije "Otvoreni Balkan" za ostvarivanje mogućnosti pristupa tržišta rada u Severnoj Makedoniji, Srbiji i Albaniji.

Sporazume su 21. decembra 2021. godine u Tirani potpisali lideri tri zemlje inicijative "Otvoreni Balkan" - tadašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa