Politika

Hil: Podržavamo Otvoreni Balkan, regionalne integracije su veoma važne

Komentari

Autor: FoNet

09/02/2023

-

10:32

Hil: Podržavamo Otvoreni Balkan, regionalne integracije su veoma važne
Kristofer Hil - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da su regionalne integracije veoma važne i da zemlje regiona moraju da imaju modele saradnje, kao i da je Otvoreni Balkan veoma pozitivan u tom smislu.

"Ono što zaista volim, što mi se tu dopada, što je razvijen baš tu, na Balkanu, nije nametnut spolja. Mi to podržavamo, i taj i druge projekte regionalne integracije", rekao je Hil za RTS, istakavši da u regionu postoje politički izazovi, nasleđeni problemi i nepoverenje.

"Rekao bih da ovde ima mnogo istorijskog nasleđa, više ga ima nego što je potrebno. Moramo naći načine da to prevaziđemo. Treba da gledate na Zapad. Morate znati da imate tržište. Kada imate sve te fabrike koje se grade, treba proizvode da prodate. Za to su vam potrebna tržišta", kazao je Hil.

Prema njegovim rečima, zato moraju da postoje dobri odnosi između regionalnih zemalja i svakako dobri odnosi sa EU, da to bude zajedničko, jedinstveno tržište. On je rekao da je Srbija u poslednje dve decenije prešla veliki put i postala moderna zemlja usmerena u pravom smeru i da američke kompanije dolaze u Srbiju pošto je u budućnosti vide u Evropskoj uniji.

"Ne samo da se promenio izgled gradova, putevi, auto-putevi, već i mentalitet ljudi. Mislim da je to sada veoma moderna zemlja usmerena u dobrom smeru. Mi pokušavamo u tom smislu da pomognemo Srbiji. Mi pokušavamo da izgradimo odnose za koje smatram da takođe treba pritisnuti dugme 'refresh'. Mi ćemo nastaviti to da radimo i Američka komora igra veliku ulogu u tome", naveo je Hil.

Istakao je da nema sumnje da su investicije Srbije u infrastrukturu, telekomunikaciju i puteve od velikog značaja za američke firme.

"Ako pogledate na mapu, gde sve počinje, primetićete da je Srbija u veoma dobrom položaju u odnosu na EU i rekao bih da američki poslovni ljudi donose stratešku odluku da će biti u Srbiji jer će ona biti uskoro u Evropskoj uniji", kazao je Hil.

Američki ambasador naveo je da bi saradnja mogla da bude ostvarena u sektoru IT tehnologije i da je to investicija u budućnost Srbije i u novu generaciju koja raste u Srbiji.

Komentari (1)

Драган

09.02.2023 11:34

Десна рука злочинца Хол-брука и представник главних окупатора Србије ни сам не веује у то шта празнослови, па ипак наставља да празнослови, тако типично амерички...

Srbija