Region

Južna Dalmacija je jedno od tri seizmički najaktivnija područja u Hrvatskoj: Moguć zemljotres magnitude 7,5 stepeni

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2023

-

10:02

Južna Dalmacija je jedno od tri seizmički najaktivnija područja u Hrvatskoj: Moguć zemljotres magnitude 7,5 stepeni
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Južna Dalmacija je područje gde je seizmička aktivnost najveća i tamo se mogu dogoditi jači zemljotresi sa mogućom maksimalnom magnitudom od 7,5 stepeni po Rihteru, kaže hrvatski seizmolog Snježan Prevolnik. On je za hrvatski Dnevnik Nove TV izdvojio tri područja koja su seizmički najaktivnija u Hrvatskoj.

"U poslednje tri godine svedoci smo da se aktivnost odvija upravo na onim područjima koja su po karti opasnosti od zemljotres izdvojena kao tri seizmički najaktivnija: šire zagrebačko područje – gde smo imali jake potrese u Zagrebu i Petrinji, potom Kvarner i Hrvatsko primorje, a područje gde je seizmička aktivnost najveća je južna Dalmacija. To je područje gde se očekuje da se jači potresi češće događaju sa maksimalno procenjenom magnitudom od 7,5 stepeni”, objasnio je seizmolog.

Prevolnik je komentarišući jučerašnji zemljotres na Krku magnitude 4,8 stepeni rekao da je to jedno od tri seizmički najaktivnija područja.

"Mi seizmolozi uvek govorimo da su potresi generalno povezani, jer su njihovi uzroci isti, a to su geodinamički procesi u unutrašnjosti zemlje. Ali apsolutno ne možemo reći da je potres u Turskoj uzrokovao ovaj potres. To su prevelike udaljenosti i premale su amplitude koje je turski potres izazvao na našem području”, kaže Prevolnik.

Ističe i da u ovom trenutku seizmologija ne može predvideti potres i pitanje je hoće li to ikada moći. 

"Treba dati kvalitetne podloge na temelju kojih građevinari mogu osmisliti protivpotresno projektovanje i gradnju. Tada imate sigurne zgrade i u tom vam je slučaju svejedno kad će se potres dogoditi”, smatra seizmolog.

Na Krku bez nastave iz predostrožnosti

U gotovo svim osnovnim školama na ostrvu Krku danas nema nastave iz predostrožnosti zbog zemljotresa jačine 4,8 stepeni Rihtera, koji je u četvrtak pogodio to područje. Seizmolog Krešimir Kuk za HTV kaže da je u poslednjih desetak sati zabeleženo desetak potresa na tom području koji su bili magnitude između dva i tri stepena.

"Mi smo formirali nekoliko ekipa koje će danas i sutra biti prvo na užem, a potom i širem epicentralnom području. Postavljamo instrumente, gušću mrežu, kako bismo prikupili svu seizmičku aktivnost. Jedna ekipa će makroseizmički istraživati kako se glavni potres manifestovao na širem području", pojasnio je Kuk.

Jučerašnji zemljotres na Krku se ositio na širem području Kvarnera, Istre, riječkog zaleđa,  jugozapadne Slovenije, južnoj Austriji, južnoj Nemačkoj, južnoj Mađarskoj, te u Bosni i Hercegovini do Banjaluke, Zenice i Sarajeva, kao i u Italiji. Lokalna magnituda iznosila je 4,8, a žarište mu je bilo plitko na dubini između osam i 10 kilometara.

Iz Seizmološke službe Hrvatske saopštili su da je pojava naknadnih potresa koji su magnitudom slabiji od glavnog - očekivano i uobičajeno i da se može očekivati pojačana seizmička aktivnost u okolini epicentra glavnog potresa u narednih nekoliko dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa