Fokus

U Turskoj više od 38.000 žrtava razornog zemljotresa, dvojica muškaraca spasena iz ruševina nakon 261 sata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/02/2023

-

07:23

U Turskoj više od 38.000 žrtava razornog zemljotresa, dvojica muškaraca spasena iz ruševina nakon 261 sata
U Turskoj više od 38.000 žrtava razornog zemljotresa, dvojica muškaraca spasena iz ruševina nakon 261 sata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tursku i Siriju su prošlog ponedeljka pogodila dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,8 stepeni po Rihteru. Spasioci su i dalje na terenu, iako je prošlo mnogo vremena. Juče je pronađena žena koja je ispod ruševina bila 257 sati. Potresi se i dalje ne smiruju, a sinoć je centralni deo Turske pogodio još jedan zemljotres.

Ključne stvari:

  • Novi zemljotres jačine 5,2 stepena po Rihteru sinoć pogodio Tursku
  • Skoro 42.000 stradalih u zemljotresima
  • Izvučena žena koja je preživela ispod ruševina 257 sati, izvučen je i dečak posle 260 sati
  • UN: Broj poginulih u zemljotresu u Siriji verovatno će porasti
  • Građani Srbije pomoć Turskoj mogu poslati slanjem SMS na 1003, a slanjem SMS na 1004 doniraju 200 dinara za pomoć Siriji

13.22 Ikonić: Pronađene dve žive osobe u ruševinama u Hataju

Nenad Ikonić iz Gorske spasilačke službe spašavanja potvrdio je danas da su locirane dve žive osobe u ruševinama.

"Iza nas su turski rudari i njihova dva psa su locirala dva živa čoveka. Uneli smo i termalnu kameru koja je isto potvrdila tu informaciju da je na drugom spratu ispod zemlje čovek živ i mi ćemo ga verovatno za sat vremena izneti", rekao je Ikonić iz Hataja u emisiji "Kec na 11" na K1 televiziji.

Dodaje da je plan da se ostane do daljeg.

"Plan da ostanemo ali ne znamo koliko. Ostaćemo koliko nam snaga bude dozvolila i koliko AFAD kaže da ostanemo", rekao je on.

10.06 Više od 386.874 šatora poslato u zonu pogođenu zemljotresom

Više od 386.874 šatora poslato je u deo Turske pogođen razornim zemljotresom 6. februara, saopštio je turska Agencija za upravljanje katastrofama (AFAD).

U pogođena područja upućeni su i ćebad, hrana i timovi za psihološku podršku, kao i više od 12.600 vozila, uključujući bagere, traktore i buldožere, prenosi agencija Anadolija.

Turske oružane snage su uspostavile vazdušni most za isporuku pomoći i prebacivanje spasilačkih timova u region.

09.04 Patrijarh ponovio poziv za prikupljanje pomoći u crkvama u otadžbini i dijaspori

U svim hramovima Srpske Pravoslavne Crkve prikuplja se pomoć za postradale u zemljotresima u Turskoj i Siriji, a patrijarh Porfirije zahvaljuje svima koji su izrazili bratsku solidarnost i dali prilog.

Patrijarh je ponovio poziv da se u svim hramovima SPC u otadžbini i u dijaspori organizuje prikupljanje pomoći za sve koji su u ovoj tragedini izgubili domove i čiji su životi ugroženi posledicama katastrofe.

Brojevi računa Eparhijskog upravnog odbora Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke na koje se može uplatiti prilog su: 205-58219-31, poziv na broj 239363, i 265-1630310006939-56, poziv na broj 239363.

08.50 Dvojica muškaraca spašeni iz ruševina 261 sat posle zemljotresa

Iz ruševina u Antakiji u turskoj pokrajini Hataj, koju je 6. februara pogodio razorni zemljotres, čak 261 sat posle zemljotresa izvučeni su 26-godišnji Mehmet Ali Šakiroglu i 33-godišnji Mustafa Avdži, prenosi TRT.

profimedia

 

Ministar zdravlja Fahretin Koča posetio je dvojicu muškaraca, koji su izvučeni iz ruševina jedne privatne bolnice u Odabašiju, u Antakiji. Broj žrtava razornog zemljotresa u Turskoj povećao se na 38.044, a Ujedinjene nacije pokrenule su humanitarni apel za prikupljanje milijardu dolara za narod u toj zemlji, prenela je agencija Anadolija.

07.21 Danas povratak srpskih spasilaca

Danas će u Palati Srbija biti organizovan svečani doček vatrogasaca-spasilaca koji su dali pun doprinos u akcijama potrage za preživelima i spasavanju stanovništva ugroženog katastrofalnim zemljotresom koji je pogodio Tursku. MUP je najavio doček za 15 časova.

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije sa 45 pripadnika, spasilačkim psom Zigijem, kompletnom opremom i devet vatrogasnih vozila tokom osam dana angažovanja dali su svoj maksimum u akcijama pronalaženja, spasavanja i izvlačenja nastradalih iz ruševina i pomoći turskom stanovništvu, naveo je MUP u saopštenju.

MUP

 

07.18 Dečak izvučen živ ispod ruševina posle 260 sati

U Turskoj se dogodilo još jedno čudo, nakon što je iz ruševina zgrade u Antakiji u pokrajini Hataj spašen dečak (12), 260 sati nakon razornih zemljotresa koji su u ponedjeljak prošle sedmice pogodili južne delove Turske, javlja Anadolija.

Timovi za potragu i spasavanje su ispod ruševine zgrade u četvrti Ekinci spasili dečaka Osmana Halebiju, stranog državljanina. On je izvučen živ iz ruševine 260 sati, odnosno skoro 11 dana nakon razornih zemljotresa.

Nakon akcije spasavanja mališan je prevezen kolima hitne pomoći u bolnicu. Nešto ranije Anadolija je objavila da je u pokrajini Karamanmaraš izvučena žena (42), koja je preživela 257 časova ispod ruševina.

07.12 Broj poginulih u Turskoj 38.044, UN žele da prikupe milijardu dolara pomoći

Ujedinjene nacije pokrenue su humanitarni apel za prikupljanje milijardu dolara za narod u Turskoj pogođen zemljotresom od 6. februara, dok se broj žrtava u toj zemlji popeo na 38.044, prenela je Anadolija.

"UN pokreću humanitarni apel vredan milijardu dolara za narod Turske koji pati zbog najrazornijih zemljotresa koji su pogodili zemlju u proteklom veku", saopštio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

07.00 Zemljotres 5,2 stepena sinoć pogodio Tursku

U Turskoj se sinoć dogodio još jedan zemljotres jačine 5,2 stepena. Potres se dogodio 29 kilometara jugozapadno od grada Antakija, grada od 210.000 stanovnika.

Antakiju, grad u blizini granice sa Sirijom, žestoko je pogodio zemljotres od pre deset dana, preneo je Evropski mediteranski seizmološki zavod na svom sajtu. Potres je bio na dubini od deset kilometara, a nakog prvog usledio je još jedan slabijeg intenziteta od 2,9 stepeni na dubini od 21 kilometar.

Komentari (0)

Svet