Društvo

Seizmološkinja: Zemljotres magnitude pet očekuje se u narednom periodu u centralnoj Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

16/02/2023

-

14:35

Seizmološkinja: Zemljotres magnitude pet očekuje se u narednom periodu u centralnoj Srbiji
Seizmološkinja: Zemljotres magnitude pet očekuje se u narednom periodu u centralnoj Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Područje centralne Srbije ima povratni period zemljotresa, te se shodno tome očekuje zemljotres u tom području magnitude pet stepeni, procenila je danas seizmološkinja Ana Mladenović potkrepljujući to geološkim i seizmološkim istraživanjima. 

Povratnim periodom zemljotresa naziva se prosečni vremenski period između dva zemljotresa iste jačine na istom području.

Mladenović je za Tanjug objasnila da se poslednji zemljotres magnitude pet stepeni desio u Kraljevu 2010. godine i da je moguće da će energija koja je došla iz Turske i Rumunije ubrzati taj proces.

"Seizmolozi u Turskoj su radili istraživanje na isti način kao i svuda u svetu, s tim što oni to rade malo bolje. Istraživali su aktivne rasede jer zemljotresi mogu da se dogode samo duž raseda, a ne u bilo kojoj tački u zemljinoj kori, i definisali su geometriju i veličinu tih raseda kao i brzinu kretanja po njima, a magnituda zemljotresa zavisi direktno od veličine takvog raseda", rekla je ona.

Najvažnije je ne paničiti

Prema njenim rečima seizmolozi su poznavali taj konkretan segment raseda i izračunali da može da se desi zemljotres te magnitude.

"To je potpuno naučno zasnovano i verujem da su u pravu kad kažu da su predvideli zemljotres", istakla je ona.

Mladenović je objasnila da kada dođe do potresa najvažnije je da se ne paniči, ne iskače kroz prozor ili trči niz stepenište, već da se sačeka da zemljotres prođe.

Poslednjih dana na području Kraljeva Republički seizmološki zavod registrovao je više potresa u području Kraljeva od koji je nekoliko najjačih bilo magnituide 2,4 stepena.

Takođe, učestali su i potresi u regionu zapadne Rumuniji od kojih se nekoliko najjčih osetilo i u Srbiji. 

Radovanović: Pojačana seizmička aktivnost će trajati nekoliko godina

Da se na području Srbije mogu očekivati češće seizmičke aktivnosti smatra i seizmološkinja  Slavica Radovanović ukazujući na pojačane aktivnosti na području istočnog Mediterana.

Printscreen/RTS

 

Radovanović je za RTS rekla da su zemljotresi koji su se dogodili u Rumuniji, a osetili se i u Srbiji, bili u jednom prostoru gde je poslednji zemljotres takve jačine bio još 1940. godine i gde je postojala dugotrajna akumulacija seizmičke energije, imajući u vidu da se pre toga zemljotres dogodio nekoliko vekova ranije.

"Kada se dogodio turski zemljotres bio je neophodan samo mali dotok seizmičke energije da bi se to žarište pokrenulo. Da nije bilo turskog zemljotresa, rumunski bi se dogodio možda samo godinu ili dve kasnije, ali bi se sigurno dogodio", navela je Slavica Radovanović.

Dodala je da se može reći da je turski zemljotres, kao izuzetno snažan, sa snažnom magnitudom koja je za kontinentalne zemljotrese pri samom vrhu, pošto se smatra da oni mogu biti do osam jedinica Rihterove skale kada su na kontinentima, ubrzao zemljotrese u Rumuniji, ali i isprovocirao zemljotres koji se istog dana dogodio kod Petrinje u Hrvatskoj.

"Serija zemljotresa zajedno govori o tome da je čitav prostor istočnog Mediterana ušao u jedno vreme pojačane seizmičke aktivnosti i da će se zemljotresi maksimalnih magnituda dešavati u različitim epicentralnim zonama na ovom prostoru", navela je Radovanović.

Ona ocenjuje da će pojačana seizmička aktivnost trajati nekoliko godina.

"Seizmolozi nikada ne govore, za nas meseci ne predstavljaju neku vremensku osnovu. Mi uvek govorimo o nekoliko godina, a najčešće kažemo u narednih desetak godina mogući su takvi događaji, jer ipak se svi ti pritisci kroz Zemlju prenose mnogo sporije nego što su naši strahovi", navela je.

Na pitanje koliko jak zemljotres može da se očekuje u Srbiji, Slavica Radovanović je objasnila da bi Srbiju mogao da pogodi potres magnitude najviše šest jedinica Rihterove skale.

"Odmah da kažem da je takvo pomeranje 100 puta manje nego pri turskom. Tako da se razumemo, to bi u odnosu na turski bio slab zemljotres, u odnosu na ono što mi želimo, bio bi jak i bio bi jači od kraljevačkog zemljotresa. Ako govorimo o Bugarskoj, gde takođe dugo nije bilo jakih zemljotresa i vrlo je verovatno da će se i tamo događati jaki zemljotresi, to su neke magnitude koje čak dosežu do 7 jedinica Rihterove skale, ali su ti potresi vezani za neke pogranične prostore Srbije i Makedonije i mogli bi imati uticaja na južne delove naše Republike", rekla je Slavica Radovanović.

Objasnila je da je razlika između jedinica Rihterove skale logaritamska i da je zemljotres magnitude 7 deset puta jači od potresa magnitude 6 jedinica.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija