Region

Protest u Zagrebu: Stotine građana izašlo na ulice, traže da se odustane od izgradnje spalionice otpada Rebro

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2023

-

15:46

Protest u Zagrebu: Stotine građana izašlo na ulice, traže da se odustane od izgradnje spalionice otpada Rebro
Protest u Zagrebu: Stotine građana izašlo na ulice, traže da se odustane od izgradnje spalionice otpada Rebro - Copyright Tanjug/HINA/Dario Grzelj

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko stotina građana Zagreba izašlo je na ulice da bi protestovalo protiv izgradnje spalionice otpada KBC Zagreb-Rebro i izrazilo zabrinutost zbog uticaja spalionice na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Protest je organizovala građanska inicijativa "Stop spalionici Rebro" uz podršku Zelene akcije, prenosi Hina. 

Demonstranti su izrazili nezadovoljstvo brojnim transparentima i uzvicima kao što su "Stop spalionici, stop lažima, stop zagađivanju vazduha", "Studija lakrdija", "Maksimir ne damo" i "Gde ima dima, nema zdravlja".

"Pozivamo građane da se informišu o ovom projektu i potpišu peticiju da bi mogli da ga zaustavimo. Trenutno imamo prikupljeno preko 10.000 potpisa," rekla je predstavnica građanske inicijative "Stop spalionici Rebro" Maris Špero.

Tanjug/HINA/Dario Grzelj

 

Inicijativa navodi da su ključni argumenti protiv izgradnje spalionice nedostatak procene rizika i inicijalne studije izvodljivosti koja bi dokazala da je spalionica najbolje rešenje za Maksimir.
Prema inicijativi "Stop spalionici Rebro", dodatni rizik predstavlja i činjenica da je spalionica smeštena u gusto naseljenom području.

Tanjug/HINA/Dario Grzelj

 

Sutra se završava javna rasprava o spalionici, a inicijativa očekuje da hrvatsko Ministarstvo privrede pregleda preko 800 prigovora na ovaj projekat. 

Tanjug/HINA/Dario Grzelj

 

"Očekujemo da se odustane od studije i da se projekat zaustavi u ovoj fazi," zaključila je Špero. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa