Region

Izborna trka u Crnoj Gori: Sve više kandidata zauzima startne pozicije, ali ostaju otvorene brojne dileme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/02/2023

-

17:22

Izborna trka u Crnoj Gori: Sve više kandidata zauzima startne pozicije, ali ostaju otvorene brojne dileme
Izborna trka u Crnoj Gori: Sve više kandidata zauzima startne pozicije, ali ostaju otvorene brojne dileme - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC, Tanjug/Milica Nikolić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Manje od mesec dana do predsedničkih izbora u Crnoj Gori, spisak kandidata i dalje nije kompletiran, ali bi u trku, kako stvari zasad stoje, moglo da uđe do šest imena. Najnovije odluke donesene su u petak, pa je tako Demokratska partija socijalista saopštila da će se aktuelni predsednik Milo Đukanović boriti za svoj drugi mandat, dok su Demokrate objavile kandidaturu svog čelnika Alekse Bečića.

Predsedničke kandidature, međutim, zasad su potvrđene samo jednom od lidera Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Draginji Vuksanović Stanković. Predlog lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića za učešće na izborima vraćan je na doradu. 

Kandidaturu je, kako pišu Vijesti, predao Nikšićanin Željko Matijašević, a najavio ju je i zamenik predsednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović. Rok da to učine ističe 26. februara.

Iako se se na konačan spisak još čeka, analitičari su prilično sigurni u to da predsednik Crne Gore neće biti izabran u prvom krugu. Kako oni očekuju, trka će biti neizvesna, pa će se konačna odluka čekati verovatno do 2. aprila kada bi trebalo da bude održan drugi krug.

Spisak kratak uoči isteka roka 

Posle nekoliko nedelja nagađanja, kada su odrđeni analitičari ukazivali da bi kandidat DPS mogao da bude i bivši gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, Glavni odbor stranke podržao je u petak predlog da u trku uđe aktuelni predsednik. Upravo je Đukanović danas i prisustvovao predaji kandidature Državnoj izbornoj komisiji.

"Drago mi je da sam danas ovde, u lepom i mladom društvu. Došao sam lično, poštujući na taj način DIK i nastavljajući s praksom uvažavanja autoriteta svih državnih institucija. Znam da ovo nije neophodno, a ovim ne sugerišem da ne treba sve da proverite. 'Preskočio' sam punoletstvo, tokom celog života sam sa prebivalištem u Crnoj Gori i imam samo crnogorsko državljanstvo. Verujem da smo pripremili dobar dosije za kandidaturu. Želim vam da nastavite vaš uspešan rad i da ga uspešno privedete kraju", rekao je Đukanović tom prilikom.

EPA/BORIS PEJOVIĆ

 

Đukanović će na izborima u martu pokušati da se domogne svog trećeg predsedničkog mandata. U prvom je bio od 1998. do 2002, dok mu drugi teče od 2018. godine. Kako pišu Vijesti, novom kandidaturom potencijalno se može otvoriti pitanje ustavnosti Đukanovićevog trećeg mandata, s obzirom na to da je Ustavom propisano da isto lice može biti šef države najviše dva puta. Međutim, "olakšavajuća okolnost" u tom slučaju može biti to što je Đukanović prvi mandat obavljao kad je Crna Gora bila deo SRJ.

A lider Demokrata, nekadašnji predsednik crnogorskog parlamenta, Aleksa Bečić biće kandidat te stranke na predsedničkim izborima. On u predsedničku trku ulazi prvi put, a koje bi sve stranke mogle da ga podrže zasad je i dalje u fazi nagađanja. Bečić je nakon sednice Glavnog odbora stranke, naveo da je kao predsednički kandidat spreman da se bori za svoju zemlju i narod.

"Spreman sam da se borim za našu čast, slobodu, državnosti i jedinstvo. Spreman da se borim za našu budućnost, sve vere i nacije. Verujem da ćemo mi, protivnici bivšeg režima, biti poslednji narod koji se branio od svog predsednika", rekao je on.
Kandidature Đukanovića i Bečića još nisu zvanično potvrđene, a dok se to čeka, jedan od lidera DF Andrija Mandić uveliko je započeo svoju predsedničku kampanju. On je objavio predizborni spot sa mladim aktivistima, gde govori o pomirenju, budućnosti i ekonomiji.

"Mi smo u misiji pomirenja Crne Gore, i mi treba, a posebno vi mladi, da doprinesete tome. Dosta smo se delili, dosta smo se svađali, sada je prava prilika da se Crna Gora pomiri i da krene napred", kaže Mandić u spotu objavljenom na Tviteru.

Osim Mandiću, kandidatura je potvrđena još samo Draginji Vuksanović Stanković. Državna izborna komisija, međutim, već je i odbila dve kandidature - lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, jer nije imao dovoljno validnih potpisa, ali i kandidata pokreta Evropa sad Milojka Spajića, što je slučaj koji je do sada izazvao najviše pažnje, pa se i dalje čeka konačna odluka ovog pokreta da li će za presednika kandidovati "opciju B" - Jakova Milatovića.

Nakon što je Danilović juče saopštio da je neko izbrisao potpise koje je predao uz kandidaturu za predsednika, Državna izborna komisija odlučila je da tu dokumentaciju uputi Specijalnom državnom tužilaštvu.

Verovaran drugi krug

Analitičari sa kojima je Euronews Srbija razgovarao sigurni su da će se predsednik Crne Gore birati u drugom krugu predsedničkih izbora koji bi onda trebalo da se održe 2. aprila. 

I pre nego što je potvrđen kandidat DPS, profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić rekao je da ukoliko to bude Đukanović, on će i osvojiti najviše glasova u prvom krugu. Ipak, raspored bi mogao na novom glasanju da bude drugačiji.

AP/Risto Bozovic

 

"Nezamislivo je da nemamo drugi krug, ja ne vidim način da neko pobedi u prvom krugu. Ako bude Đukanović kandidat on će imati najveći broj glasova u prvom krugu, ali je sasvim izvesno da ćemo imati drugi krug, DPS kolokvijalno ni od koga ne može da uzme glasove. Tu jedino u drugom krugu ako se plasira, a nije nemoguće, Mandić ima problem i to je jedini scenario, makar u ovoj situaciji, bi DPS dobio izbore. Glasači Spajića, Milatovića i Bečića u toj situaciji ostali bi u apstinenciji, neki bi otišli da glasaju za Mandića, ali to izgleda ne bi bilo dovoljno da dobije drugi krug. Savki drugi scenario, ako Milatović i Bečić idu u drugi krug, DPS gubi", zaključio je Bešić.

Inače, kako je rekao lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, njima su prihvatljivi svi građanski kandidati za predsedničke izbore i dodao da već razgovaraju sa nekim kandidatima koji bi želeli da budu deo predsedničke trke.

"Ništa nije sporno da URA u jednom momentu odluči da jednom kandidatu da podršku. Ako dogovora ne bude, mi pozivamo građane da glasaju građanske kandidate", rekao je Abazović.

On je rekao da URA razgovara sa strankama koje su programski slične, proevropske."Drago nam je da smo razgovore sa Demokratama i Pokretom Evropa sad doveli na jedan jako dobar nivo. Da je do nas, imali bismo zajedničkog kandidata koji bi pobedio u prvom krugu", kazao je Abazović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa