Region

Dodik: Francusko-nemački sporazum po sistemu uzmi ili ostavi je pritisak na Vučića

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2023

-

15:18

Dodik: Francusko-nemački sporazum po sistemu uzmi ili ostavi je pritisak na Vučića
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je, u pisanoj izjavi za Tanjug, rekao da su vidljivi napori međunarodne zajednice da se, tokom sukoba u Ukrajini, višestruko pojača pritisak za rešavanje balkanskih pitanja, jer sada, kao navodi, "ne moraju ni minimalno da se osvrću na stavove Rusije". 

Jedno od tih pitanja je, navodi Dodik, i pitanje odnosa između Beograda i Prištine i pokušaj da se užurbano dođe do rezultata koji međunarodna zajednica očekuje, zbog čega je, kako kaže, i ponudila francusko-nemački sporazum po sistemu "uzmi ili ostavi".

"Po njihovoj logici, kad to reše, ostrviće se na Republiku Srpsku kako bi opet za njih isposlovali BiH kakvu oni žele. U tako stvorenoj atmosferi pozicija Srbije, odnosno predsednika Vučića, je veoma teška i složena. Ili prihvati i potpiši ono što hoćemo ili si kriv, a to znači moraš biti kažnjen", navodi Dodik.

On naglašava da se u ovom slučaju desilo nešto novo kod EU, koja, kako kaže, nepotpisani sporazum proglašava validnim i tako vrši dodatan pritisak. 

"EU i (kosovski premijer Aljbin) Kurti na jednoj strani, jedinstveni i uporni, a predsednik Vučić sam, prepušten sebi i svojim sposobnostima. Jedinu taktiku koju je mogao izabrati je ona "hoću, a neću" i mislim da ju je uspešno manifestovao. On to sigurno neće reći, a i ne bi bilo korisno, ali svako ko prati proces međunarodnog pregovaranja morao bi to da primeti. Zato mislim da je predsednik Vučić u nemogućim okolnostima izvukao maksimalno", navodi Dodik. 

On dodaje i da je Vučićevo "razgovarajmo", EU proglasila za uspeh, tvrdeći da je uspela i bez potpisa, dok je Vučić, kako kaže, pažljivo izabranom taktikom da mogu da se dogovaraju navodna rešenja za normalizaciju, jasno rekao da nema  priznanja i da nema članstva u UN.

"Epilog je jasan - nema sporazuma, jer nije potpisan i taj posao je daleko od završenog. Sada EU traži da se za sporazum koji nije potpisan sačini plan implementacije, dakle da se sprovodi pravno neobavezujući sporazum", objašnjava Dodik.

On dodaje da su iz službe EU za inostrane poslove objavili tekst "nepotpisanog i neprihvaćenog sporazuma" i tako dali snagu raznim spinovanjima o tom sporazumu.

"Zato se EU nada da će na sastanku u Ohridu postići dogovor o planu za implementaciju nepravnog sporazuma, kako bi dobili bilo kakvu pravno obavezujuću formu za Beograd i Prištinu", navodi Dodik.

On dodaje da ta nametnuta taktika za krajnji rezultat ima to da se "uzme i ostavi" i da ono što je EU objavila kao sporazum, na kraju ispadne da je ostavljeno, da nijedan strateški ustupak nije dat i da je sve, navodi Dodik, bio samo još jedan pokušaj, do nove prilike.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa