Politika

Ambasade SAD, Nemačke i Francuske u Prištini kritikuju tamošnju opoziciju zbog protivljenja formiranju ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2023

-

11:30

Ambasade SAD, Nemačke i Francuske u Prištini kritikuju tamošnju opoziciju zbog protivljenja formiranju ZSO
Ambasade SAD, Nemačke i Francuske u Prištini kritikuju tamošnju opoziciju zbog protivljenja formiranju ZSO - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Nakon SAD, koje su izrazile zabrinutost zbog protivljenja prištinske opozicije evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, slično su reagovale i ambasade Nemačke i Francuske u Prištini.

U izjavi za Reporteri ambasada SAD je navela da je zabrinuta zbog stavova opozicije u Prištini protiv evropskog predloga i poručila da se ti stavovi ne podudaraju sa američkim.

"Zabrinuti smo izjavama lidera i zvaničnika opozicionih partija u kojima se protive predlogu EU. Ovi stavovi se ne poklapaju sa podrškom SAD predlogu", rekao je  portparol američke ambasade za Reporteri.

Ambasador Nemačke Jorn Rode je pre nekoliko dana upozorio prištinsku opoziciju da temu Zajednice srpskih opština (ZSO) ne koristi za međustranačke igre i pozvao ih da podrže francusko-nemački plan, uz podsećanje da iza ovog predloga snažno stoje njihovi najbliži partneri.

Rode je naglasio da je ZSO ostavljena administraciji Aljbina Kurtija kao "nasleđe" prethodnih vlada koje je činila današnja opozicija.

Reagovao je i ambasador Francuske na takozvanom Kosovu Olivije Gero, koji je ocenio da bi sporazum o kome se razgovaralo na sastanku Beograda i Prištine 27. februara u Briselu, mogao da bude istorijski trenutak za obe strane.

Gero je dalje zamolio prištinsku opoziciju i vladu, da sagledaju "širu sliku" u kontekstu  formiranja ZSO, kao i da cene napore EU i SAD u vezi dijaloga koji treba da se nastavi 18. marta u Ohridu, kada je očekivano da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo sastane sa Kurtijem.

Evropski posrednik Miroslav Lajčak boraviće u Prištini na pripremama za ovaj sastanak tokom nedelje, navodi Reporteri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija