Region

Optužni predmet protiv službenika Vlade Crne Gore, tužilaštvo tvrdi da je pijan izazvao udes, pa pobegao sa lica mesta

Komentari

Autor: Vijesti

08/07/2021

-

19:31

Optužni predmet protiv službenika Vlade Crne Gore, tužilaštvo tvrdi da je pijan izazvao udes, pa pobegao sa lica mesta
Wikipedia.org/Rasho - Copyright Wikipedia.org/Rasho

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik generalnog sekretara Vlade Crne Gore Nikola Kandić optužen je za izazivanje udesa i da je pobegao sa lica mesta ne ukazujući pomoć povređenom u sudaru.

Optužni predlog protiv Kandića podnelo je podgoričko Osnovno državno tužilaštvo (ODT), koje ga tereti za dva krivična dela - ugrožavanje javnog saobraćaja i nepružanje pomoći povređenom u saobraćajnoj nezgodi, prenose Vijesti.

Njegov vozač Aleksa Ćirović optužen je za krivično delo navođenje na overavanje neistinitog sadržaja.

To je saopštio portparol ODT Podgorica, državni tužilac Vukas Radonjić.

Nakon tromesečnog izviđaja tužilaštvo je tog Vladinog činovnika optužilo da je 2. maja oko 20 časova, u alkoholisanm stanju, nepoštujući zabranu prolaska kroz raskrsnicu na crveno svetlo na semaforu, prošao službenim "mercedesom" raskrsnicu ulica Serdara Jola Piletića i Jovana Tomaševića u Podgorici i udario u drugo vozilo koje se propisno kretalo.

"Usled čega je saputnica u tom vozilu zadobila lake telesne povrede, a koju je potom okrivljeni ostavio bez pomoći, jer je napustio mesto nezgode".

Vozač lagao za šefa

Utvrdili su i da se Ćirović, nakon što je Kandić pobegao sa mesta nezgode, policijskom službeniku Centra bezbednosti Podgorica lažno predstavio kao vozač "mercedesa" - "čime ga je doveo u zabludu, zbog čega je u zapisniku o uviđaju kao vozač vozila koje je prouzrokovalo nezgodu naveden okrivljeni A.Ć. a ne okrivljeni N.K.", saopšteno je iz ODT.

Udes kod TC Palada podigao je prašinu u javnosti, jer je Kandić saobraćajcima rekao da nije on bio za upravljačem automobila, već njegov vozač Aleksa Ćirović.

Nakon udesa, iz Uprave policije zvanično je saopšteno da se Kandić na mesto događaja pojavio 10 minuta od započetog uviđaja.

Vozač drugog automobila tvrdio je da je Kandić upravljao službenim automobilom, nakon čega su službenici saobraćajne policije alkotestirali sve osobe zatečene na licu mesta:

"Ustanovljeno je da A. Ć. ima 0,1 g/kg alkohola u organizmu, N. K. 1,2 g/kg alkohola u organizmu, dok D.P. nije imao alkohola u organizmu", saopšteno ranije je iz policije.

Vlada i dalje ćuti

Na Vladinom "mercedesu" kojim je Kandić izazvao udes tri registarske oznake promenjene su u dva meseca, a posljednji put to je učinjeno 19. aprila ove godine kada je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović uvažio zahtev i odobrio da Kandić koristi civilne tablice.

Iz Vlade duže od tri meseca nisu odgovorili ko je i zbog čega tražio da se registarske oznake sa Vladinog automobila promene prvobitno sa PG-MN440 u PG-CG014, da li je to bilo nužno i ako jeste zbog čega, podsećaju Vijesti.

Bez odgovora je ostalo i pitanje ko je i zbog čega nakon dva meseca tražio da se te tablice zamene u civilne PG-KE819 i kakve su to potrebe i specifičnosti poslova koje radi Kandić, a koje bi iziskivale civilne tablice.

Krivokapić pokušao da odbrani Kandića

Predsednik Vlade Zdravko Krivokapić nakon udesa pokušao je da odbrani Kandića, a policiji je spočitao da su možda radili nezakonito.

On je 6. maja saopštio da ima informacije da su "dva policajca vršili određene aktivnosti sa porodicom Popović i pokušali da utiču na odvijanje postupka nakon saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovao i službeni automobil Vlade".

Premijer je tog dana kazao da ne zna je li Nikola Kandić vozio automobil, ali da je "čuo da nije".

"Da li je imao toliko alkohola u krvi, ne znam. Sve će se dokazati, dajte da unapred ne sudimo, nego da presuda bude po meri činjenica. Mislim da su mnoge činjenice zloupotrebljene, neke predimenzionisane, a vreme će pokazati šta je istina. Nikog ne želim da zaštitim, obaveza mi je da prema svim građanima iskažem odgovornost", rekao je Krivokapić.

Zbog udesa se sastajao i Skupštinski odbor za bezbjednost i odbranu.

Komentari (0)

Evropa