Region

Đukanović raspisao vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori za 11. jun

Komentari

Autor: Vijesti.me, portalanalitika.me

17/03/2023

-

13:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski predsednik Milo Đukanović raspisao je vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori za 11. jun.

"Svi su svesni duboke političke i institucionalne krize koju je proizvela neodgovorna većina. Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta vladi je izglasano nepoverenje. Od tada je tekao rok, da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije, niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata. Ubeđen sam da je najbolje bilo skraćenje mandata i raspisivanje izbora", rekao je i nastavio:

"Umesto toga, promenljiva većina pribegla je neustavnom delovanju i donela izmene Zakona o predsedniku. Vratio sam ga na ponovno odlučivanje. Uprkos upozorenjima, kontroverzni zakon je usvojen. Ukazom sam proglasio zakon koji je stupio na snagu i proizvodi pravna dejstva. Poznato je kako se završio pokušaj formiranja Lekićeve vlade. Stoga su se stekli uslovi da saglasno Ustavu, član 92 stav 3 donesem ukaz o raspuštanju parlamenta. Primenjujući član 92 stav 5, doneo sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun"

Podsetimo, Đukanović je juče doneo ukaz o raspuštanju Skupštine, pozivajući se na ovlašćenja koja mu da je član 92 Ustava Crne Gore. Na pitanje novinara da obrazloži jučerašnju odluku, crnogorski predsednik je rekao da se pozvao na Ustav i "vrlo jasnu normu".

"Da li sam se pozvao na Zakon o predsedniku, za koji sam kazao da je neustavan i da me ne obavezuje? Taj zakon je deo pravnog sistema, i biće dok ga Ustavni sud ne isključi, a isključiće ga. Ozbiljan odnos me navodi na ovaj rezon - taj zakon je deo pravnog sistema, šta god ja o njemu mislio. Oni koji su ga kreirali stvorili su neka neustavna rešenja. Na današnji dan taj zakon je važeći. Bez ikakvkog poziva na taj zakon, s pozivom na Ustav, predsednik ima pravo da ukazom raspusti parlament. To je razumljivo i čisto tumačenje, nakon detaljnog sagledavanja s timom pravnika. U ukazu se zakon ne pominje, pozvao sam se direktno na član 92 Ustava", istakao je.

"Zatražena ocena ustavnosti Đukanovićevog ukaza"

U međuvremenu, predsednica Skupštine Crne Gore Danije Đurović potvrdila je danas da su poslanici parlamentarne većine danas predali zahtev za ocenu ustavnosti Ukaza predsednika Mila Đukanovića o raspuštanju parlamenta i Zahtev da Ustavni sud naredi da se obustavi izvršenje svih pojedinačnih akata ili radnji po osnovu pomenutog Ukaza do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

U opširnom saopštenju, Đurović, između ostalog navodi da se Đukanović poziva na stav 3 člana 92 Ustava koji, kako kaže, "propisuje, ali i oblikuje i jasno definiše deklaratornu prirodu akta koji se donosi nakon ispunjenosti uslova iz stavova 1 i 2 člana 92 Ustava".

“Dakle, odredba člana 92 stav 3 Ustava je norma koja se tumači i primenjuje u kontekstu celog člana 92, a ne odvojeno ili prema potrebi u datom trenutku", navela je Đurović.

Prema njenim rečima, kada već Ustav propisuje uslove na osnovu kojih može doći do raspuštanja Skupštine, nedvosmisleno je jasno da ispunjenost tih uslova determiniše mogućnost donošenja ukaza, odnosno nedostatak tih uslova isključuje mogućnost donošenja ukaza o raspuštanju Skupštine.

“Takav način donošenja akata dobio bi oblik klasične samovolje pojedinca, a duh norme člana 92 našeg Ustava usmeren je na sprečavanje takvog ponašanja. Za donošenje ukaza, nakon ispunjenih uslova iz člana 92 stav 1 i 2 Ustava, neophodno je obrazloženje da bi se znalo po kom osnovu i iz kojih razloga se pristupa raspuštanju Skupštine, čime se ujedno vrši i skraćenje njenog mandata", navela je Đurović.

Istakla je da je u konkretnom slučaju, apsolutna  nepoznanica koji su razlozi za donošenje Ukaza, što predstavlja njegovu očiglednu manjkavost.

"Na ovaj način, aktom samovolje i neustavnim ponašanjem predsednik Crne Gore postupa suprotno Ustavu, čime je ugrožen ne samo princip podeljenosti i ravnoteže vlasti, već i pojedinačna prava poslanika Skupštine Crne Gore, o čemu će Ustavni sud Crne Gore takođe biti u prilici da odlučuje”, zaključila je Đurović.

Uljarević: Izvestan je drugi krug, ali ne i ko će biti u njemu

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević za Eurnews Srbija ocenjuje da je raspisivanjem izbora Đukanović "očito iskoristio politički trenutak da doprinese sopstvenoj kampanji i da pošalje poruku da je on i dalje taj koji se pita i ko može da određuje tajming uključujući i jednu od presudnih stvari kao što su vanredni parlamentarni izbori". 

Ona navodi da se još očekuje odluka povodom zahteva parlamentarne većine da se oceni ustavnost odluke o raspuštanju Skupštine.

Euronews

"Đukanović se jeste pozvao na Ustav, ali se stiče utisak da se on tu vodio i odlučivao u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o predsedniku. Većina to ceni neustavnim. Međutim, on je u tom prostoru našao mogućnost da sada raspiše izbore. Očekivano je protivljenje jednog dela parlamentarne većine, jer njima izbori u ovom trenutku ne idu na ruku. Videćemo kako će se održati sve to do kraja. Imamo i značajne aktere van parlamentarne većine, poput Evrope, kojima pak izbori odgovaraju odmah i sad", kaže Uljarević.

I ona je uverena da će na izborima biti drugog kruga, ali kako kaže, ostaje da se vidi da li će u drugi krug, uz sadašnjeg predsednika Mila Đukanovića, da ide Andrija Mandić ili Jakov Milatović. 

"Po mom sudu Mandić ima veće šanse, iz razloga što Milatović i Bečić idu na isto biračko telo", objašnjava. 

Komentari (0)

Evropa