Region

Kako su glasali građani Crne Gore po gradovima? Milatović najbolje prošao u Podgorici, Đukanović u Nikšiću

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/03/2023

-

17:59

Kako su glasali građani Crne Gore po gradovima? Milatović najbolje prošao u Podgorici, Đukanović u Nikšiću
Kako su glasali građani Crne Gore po gradovima? Milatović najbolje prošao u Podgorici, Đukanović u Nikšiću - Copyright EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Podeljenost u crnogoroskom društvu oko političkih pitanja mogla je juče nabolje da se vidi nakon što su objavljeni rezultati prvog kruga predsedničkih izbora. Prema zvaničnim podacima, Đukanoviću su tokom jučerašnje glasanja bili naklonjeni glasači na severu i jugu zemlje, dok je Milatović pobrao simpanije ljudi iz centralne Crne Gore. Trećplasirani kandidat Demokratskg Fronta, Andrija Mandić, dobro se kotirao u Budvi, Pljevljima, Zeti i Beranama. 

Podaci CEMI pokazali su da je lider DPS-a Milo Đukanović osvojio najviše glasova na severu zemlje gde je dobio ukupno  37,3 odsto glasova, kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, i njegov protivkandait u drugom krugu, osvojio je nešto manje - 26,3 odsto, dok je lider Demokratskog fronta Andrija Mandić u ovom delu Crne gore dobio 21,1 odsto glasova.

Đukanović je i na jugu ostvario gotovo identičan rezultat kao na severu (37,6 odsto), dok je Milatoviću bilo naklonjeno 23,8 odsto birača. Lider DF-a Mandić osvoijio je 19,3 odsto glasova. Međutim, Milatović je sa druge strane najviše simpatija pobrao u centralnom delu zemlje. Prema analizi podgoričkog Dana on je ovde osvojio 35,1 odsto glasova, Đukanović nešto manje - 31,9, a Mandić 17,4 odsto glasova.

Milatović pobedio u Podgorici, Mandić ostvario uspeh u Budvi i Pljevljima

Kao nesuđeni gradonačelnik Podgorice, Milatović je kao predsednički kandidat osvojio najviše glasova u ovom gradu. Naime, poslednji rezulatati navode da je on u Podgorici osvojio gotovo 7.300 glasova više u odnosu na Đukanovića. Prema pisanju "Vijesti" koje se pozvaju na podatke Izborne komisije u ovom gradu za Milatovića su glasala 37.743 birača, dok je njih 30.447 dalo podršku Đukanoviću. Inače, pravo glasa u u ovom gradu imalo je 143.608 osoba.

Tanjug AP/Risto Božović

 

Za predsedničkog kandidata Demokratskog fronta Andriju Mandića u Podgorici je glasalo 16.117 birača, a za lidera Demokrata Aleksu Bečića njih 10.232. Kandidatkinju SDP-a Draginju Vuksanović Stanković podržalo je 2.686 birača u Podgorici, lidera Ujedinjene Gorana Danilovića 1.482, a nezavisnog kandidata Jovana Radulovića 717 birača.

Sa druge strane, trećeplasirani na ovim izborima, lider Demokratskog fronta Andrija Mandić, imao je najveću naklonjenost glasača u Pljevljima i u Budvi. Za njega je u Pljeviljima glasalo 6.538 birača, što je prema pistanju "Vijesti", 934 glasa više nego na lokalnim izborima 2022.

Milatović je u Pljevljima osvojio 4.002 glasa, skoro duplo više nego na lokalnim izborima 2022. godine, dok je Đukanović osvojio je 4.435 glasa, odnosno 149 glasa manje nego njegova partija na poslednjim lokalnim izborima, kada je nastupila u koaliciji sa BS, SD i SDP-om, pišu Vijesti.

I pored toga što u drugi krug predsedničkih izbora idu Milatović i Đukanović, Mandić može da se pohvali da je značajan upseh ostvario i u Budvi. Naime, prema podacima Opštinske izborne komisje od ukupno 11.617 birača za njega glasalo 4.082. Za Đukanovića je u Budvi je glasalo je 3.176, a za Milatovića 2.785. Bečić je osvojo 1.153 glas, a Vuksanović Stanković dobila je 308 glasova.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Đukanović je u Mojkovcu 1.560 glasova, a na drugom mestu se nalazi Mandić sa 1.233 glasa. Na trećem mestu je Milatović sa 1.027 glasova. Ispod hiljadu glasova osvojili su Bečić (624) i ostali kandidati.

Đukanović je, prema podacima OIK Bar, u ovom gradu osvojio 9.588 glasova. Na drugom mestu u Baru se nalazi Milatović sa 5.217 glasova, a na trećem Mandić sa 3.113. Bečić je osvojio 2.220 glasova, Vuksanović Stanković 953, Danilović 317 i Jovan Radulović 319.

Predsednički kandidat (DPS) u Ulcinju je  osvojio 56,4 odsto, što je 4.163 glasa. To su nezvanični rezultati Opštinske izborne komisije Ulcinj. Na drugom mestu nalazi se kandidat Demokrata Aleksa Bečić sa osvojenih 20,8 odsto, odnosno 1.536 glasova. Jakov Milatović osvojio je 775 glasova, što je 10,5 odsto.

Kada reč o Cetinju, Portal Analitika prenosi podatke da je najviše glasova osvojio MIlo Đukanović i to 4.501, a iza njega je Milatović sa 1.256. U tom gradu je Madić osvojio svega 215 gasova, dok je Aleksa Bečić osvjio 670. 

 Isti portal daje podatke za još nekoliko gradova. U Herceg Novom je Milatović imao više od 1.000 glasova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Đukanovića. Milatović je imao 4.749 glasova, Đukanović 3.557, a Andrija Mandić 3.179. U ovom mestu je za Aleksu Bečića glasalo 3.130 građana.

MIlo Đukanović je najviše glasova osvojio i u Kotoru i Tivtu, i to 3.872 i 2.906. U oba grada na drugom mestu je bio Jakov Milatović sa 2.504 i 2.000 glasova, a Mandić 1.725 i 1.400. 

Madić je s druge strane najveću podršku građana dobio u Beranama (4.374), a u tom gradu ej za Milatovića glasalo 4.216 birača i za Mila Đukanovića 3.541, prenosi Portal Analitika. 

Od većih gradova zanimljivi su rezultati u Nikšiću gde je za Mila Đukanovića glasalo 13. 727 glasača, za MIlatovića 12.103 i za Mandića 8.159.

Prema pisanju "Vijesti", Đukanović je u prvom izbornom krugu osvojio najviše glasova među biračima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) u Spužu i zatvoru u Bijelom Polju.

Bošnjaci i Albanci uglavnom ostali kući

Osim mirnog izbornog dana, još jedna karakterisitka jučerašnje predizborne trke bila je slaba izlazonost u sredinama gde su Bošnjaci i Albanci većinsko stanovništvo, izuzev opštine Tuzi gde je taj procenat neznatno viši. 

Informacije DIK-a, na osnovu preseka uzroka, ukazuju da je najveća izlaznost bila u opštinama gde vlast vrše Demokratski front i Demokrate, dok je u sredinama u kojima su u većini manjinske zajednice, Albanci i Bošnjaci, i koje su ranije bile uporište kandidata DPS-a, ona bila veoma mala. "Vijesti" pišu i da je slaba  izlaznost zabeležena i u Ulcinju, Petnjici i Gusinju, a gradonačelnik Ulcinja Omera Bajraktari objasnio je za da je razlog tome slaba motivacija građana.

Despot Kovačević sa Fakulteta političkih nauka rekao je za Euronews Srbija da je politička moć Đukanovića na određen način oslabljena posebno jer Albanci ovog puta nisu izašli u velikom broju da glasaju. To je posebno važno za Đukanovića, jer kako navodi, oni su ranije najavljivali podršku još uvek aktuelnom predsedniku. 

"Različite albanske liste su dale različite podrške. Imali smo pre toga izbore u Tuzima gde je jedna albanska lista bila direktno konfrotirana DPS-u, pa je ta lista govorila da je DPS uvek radio protiv Albanaca. Sa druge strane imate Abazovića koji je u prvom krugu podržao Bečića. Sama slaba izlaznost je pokazala da Đukanović nema snagu među tim zajednicama. Jedan broj glasa za njega, ali to nije ona podrška na koju je on navikao", rekao je.

Dačić: Od glasova Srba zavisiće rezultati

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će Srbi predstavljati odlučujući faktor od kojeg će zavisiti rezultati u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori. Dačić je na TV Pink komentarisao presek rezultata predsedničkih izbora u Crnoj Gori i dodao da je o tome razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te da su zajedno ocenili kao značajno što su kandidati koji okupljaju srpske glasove postigli dobar rezulatat.

"Sigurno je da će Srbi praktično odlučivati u drugom krugu ko će biti novi predsednik Crne Gore. Želim da već sada u ime Republike Srbije čestitam Andriji Mandiću na ovom rezultatu koji je ostvaren u veoima specifičnim uslovima...ovo je veoma značajno jer se time pokazala snaga tih organizacija za koje se može reći da zastupaju prava i interese srpskog naroda", rekao je Dačić.

Dodao je da Vučić jedva čeka izbor novog predsednika Crne Gore, kako bi Srbija i Crna Gora mogle da grade bratske i prijateljske odnose, kao dve zemlje koje nikada nisu ratovale i koje treba da traže zajedničke interese.

Đukanović osvojio manje glasova nego na izborima 2018.

Tanjug AP/Risto Božović

 

Naime, iako je Đukanović osvojio 35,2 odsto glasova ili oko 120.000 glasova, to je za 57.000 manje u odnosu na izbore održane 2018. godine kad je ostvario pobedu već u prvom krugu. Ono što je svakako izvesno je da u drugi krug idu dvojica najbolje palasiranih kandidata - Đukanović i Milatović, a trenutna razlika na nivou cele zemlje između njih je ukpno šest odsto glasova i to u korist lidera DPS-a.

Međutim, analaitičari smatraju da iako trenutna statistika govori tako, treba uzeti u obzir i političku matematiku koja se odnosi na dalju podršku kandidatima, pa se stiče utisak da je u tom slučaju Milatović u vođstvu. 

Naime, podršku Milatoviću je odmah zvanično dao Mandić, a ovim povodom se oglasio i premijer u tehnočkoj Vladi Dritan Abazović koji je takođe rekao da će dati podršku lideru Pokreta Evorpa sada, dok se niko još uvek nije oglasio sa rečeima podrške Đukanoviću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa