Region

Održana debata predsedničkih kandidata u Crnoj Gori: Glavne teme evropske integracije, ali i podele u društvu

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2023

-

07:23

Održana debata predsedničkih kandidata u Crnoj Gori: Glavne teme evropske integracije, ali i podele u društvu
Održana debata predsedničkih kandidata u Crnoj Gori: Glavne teme evropske integracije, ali i podele u društvu - Copyright EPA/B.PEJOVIC,Profimedia,Tanjug/S.Radovanović, Skupština Crne Gore, Prinstscreen YouTube RTCG

veličina teksta

Aa Aa

Prva debata kandidata za predsednika Crne Gore održana je sinoć na Javnom servisu RTCG, a u debati su učestvovali aktuelni predsednik Milo Đukanović, kandidati Pokreta Evropa sad, Demokratskog fronta, Ujedinjene Crne Gore, Demokrata i Socijaldemokrtaske partije Jakov Milatović, Andrija Mandić, Goran Danilović, Aleksa Bečić i Draginja Vuksanović Stanković.

Kandidati su se u odgovorima saglasili da je Crnoj Gori neophodan dijalog. Đukanović je istakao da je napadnut, kako je rekao, građanski karakter države, i poručio da su predsednički izbori zapravo izbori za budućnost Crne Gore.

''Najvažniji prioriteti moje politike biće uspešno okončanje puta Crne Gore ka evropskom sistemu vrednosti i posledično evropski životni standard građana Crne Gore. To prethodno podrazumeva učvršćivanje stabilnosti u Crnoj Gori i uspešnu odbranu najvrednijih tekovina savremene Crne Gore, građanski karakter države i obnovu ekonomskog ambijenta'', rekao je Đukanović.

Milatović je istakao da je uveren da će on biti pobednik izbora.

''Biću predsednik svih građana i građanki Crne Gore, što do sada nije bio slučaj. Želim i biću predsednik svih", rekao je.

Naveo je da će trasirati put zemlje u Evropsku uniju i to ne pro forme, već zato što u to veruje i što stoji iza tog sistema vrednosti.

"Generisaću i moralni i društveni oporavak Crne Gore. Nije normalno krasti i davati poslove tajkunima i prijateljima, normalno je učiti, raditi i truditi se i za to stvarati uspeh'', obećao je Milatović.

Mandić je naveo da nije neprijatelj Đukanovića i da mu je glavni prioritet da Crnu Goru stavi na put pomirenja.

"Ova zemlja je prodisala od 2020. Sada treba da se svi pomirimo. Imamo dva cilja: prvi je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, cela zemlja je od toga obolela, a drugi cilj je da svi narodi, nezavisno da li Srbi, Albanci, Bošnjaci, Crnu Goru doživljavaju kao svoju zemlju i da je vole. Da bi to mogli da uradimo, neophodno je da svima pružimo ruku i ja pružam ruku svim građanima'', poručio je Mandić.

Danilović je ocenio da stvari treba postaviti u korist naroda koji žive u toj zemlji, ali je poručio da bi promenio Ustav. Istakao je da želi da on bude potpuno drugačiji od onoga što se dešavalo u minulih 26 godina, kada je Crna Gora imala smo samo dva predsednika – Mila Đukanovića i Filipa Vujanovića, koji je često menjao Đukanovića jer je on imao važnije poslove.

"Ne želim narodu koji me bira i koji me neće birati da pokazujem zube, a strancima da savijam kičmu. Želim da promenim to pravilo, da pred strancima čuvam dodstojanstvo, a prema narodu da ne budem vođa i gospodar. Mislim da ljudi to razumeju, i da na kraju svih ovih priča i užasa kroz koje smo prošli to i zaslužuju'', rekao je.

Bečić je ocenio da sa njim svi znaju na čemu su.

''Govorimo o potrebi moralne obnove, pomirenja društva, jačanju građanskog karaktera, ubrzanja evropskih integracija… Prioritet je da aktuelni predsednik to više ne bude, što je izvesno, budući da je ta politika prošlosti u prethodnih 30 mjeseci doživela 20 poraza u različitim izbornim procesima'', naveo je Bečić.

Istakao je da budući predsednik mora imati razumevanje i solidarnost, kao i ljudski odnos prema svim građanima, kao i da Crnoj Gori nije potreban samo predsednik, već predsednik sa karakterom.

Vuksanović je ocenila da žena treba da bude predsednica Crne Gore, jer su se, kako je rekla, muškarci pokazali.

''Mnogi političari su zaboravili na potrebe običnih građana, trudiću se da radim na jačanju položaja žena, LGBT populacije, trudiću se da delujem na suzbijanju vršnjačkog i porodičnog nasilja, poboljšanje života osoba sa invaliditetom i svih kategorija koje zaista zaslužuju bolje uslove za život'', rekla je Vuksanović.

Dodala je da sa ponosom ističe odluku Crne Gore za ulazak u NATO, "posebno od momenta kada je započela ruska agresija na Ukrajinu" i da će posebno posvetiti pažnju jačanju i očuvanju partnerstva sa Alijansom'.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa