Region

Osnovno državno tužilaštvo u Crnoj Gori: Prete kazne zbog falsifikovanih potpisa podrške predsedničkim kandidatima

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2023

-

15:22

Osnovno državno tužilaštvo u Crnoj Gori: Prete kazne zbog falsifikovanih potpisa podrške predsedničkim kandidatima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osnovno državno tužilaštvo Crne Gore moglo bi se baviti slučajevima falsifikovanja lažnih potpisa podrške predsedničkim kandidatima, rečeno je za portal RTCG.

Oni kažu da građani, ukoliko utvrde preko aplikacije Državne izborne komisije da je njihov potpis podrške nekom od kandidata falsifikovan, podnesu prijave Tuzilaštvu za zloupotrebu.

"Tužilaštvo će postupati u skladu sa ovlašćenjima i ako za to bude osnova, procesuirati odgovorne", kazali su iiz ODT Podgorica. 

Crnogorski zakon prepoznaje "falsifikovanje isprave" kao krivično delo. 

"Ko napravi lažnu ili izda neistinitu ispravu u pogledu javne isprave, testamenta, menice, čeka, javne ili službene knjige ili druge knjige koja se mora voditi na osnovu zakona, učinilac će se kazniti zatvorom od tri meseca do pet godina", predviđeno je zakonom. 

Advokat Veselin Radulović smatra da je u pitanju falsifikat. 

"Javna je tajna da to partije rade godinama jer su u posedu biračkog spiska i ličnih podataka građana. Morao bi se naći način da se provera potpisa vrši delotvorno jer ovako to nema smisla", kazao je Radulović. 

Ovih dana sve više građana Crne Gore tvrdi da su sebe, uz lične podatke, našli među onima koji su navodno potpisima podržali nekog od predsedničkih kandidata, iako to nisu uradili, već je sada izgledno da su zloupotrebljeni i falsifikovani.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa