Region

Zelene političke stranke Zapadnog Balkana u Sarajevu potpisale Deklaraciju o saradnji

Komentari

Autor: FoNet

26/03/2023

-

15:47

Zelene političke stranke Zapadnog Balkana u Sarajevu potpisale Deklaraciju o saradnji
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zelene političke stranke Zapadnog Balkana potpisale su u Sarajevu Deklaraciju o saradnji, vođene idejom o stabilnosti i sigurnosti kao preduslovima za ekonomski razvoj, borbu protiv korupcije i vladavinu prava i obavezale se na izgradnju trajnog mira na Balkanu, saopštila je danas stranka Zajedno.

Potpisnici Deklaracije obećali su da će zajedno raditi na održavanju 100 godina mira na Balkanu, da bi budućim generacijama omogućili ostanak na ovim prostorima, bez stalno prisutnog osećaja nesigurnosti života i rada u regiji, navedeno je u saopštenju.

"Očuvanje mira je preduslov za sve druge ciljeve koje zemlje načeg regiona treba sebi da postave. Zato danas u Sarajevu potpisujemo ovu deklaraciju mira. Mislimo da ceo region treba zajedno sa se pridruži EU. Da 20 miliona ljudi može slobodno da se kreće, školuje i posluje bez ograničenja. I da se oko toga dogovorimo međusobno i sa EU. Evo, mi Zeleni smo se dogovorili. Znači, moguće je!” rekao je kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović.

Taj put će, kako ističe Zelenović, "uz jasnu, nedvosmislenu i vremenski oročenu perspektivu punopravnog članstva u EU vratiti građanima nadu da je dobar život na ovim načim prostorima moguć".

"Vreme je da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke. Narodi Balkana su zaslužili da žive i rade u miru i uživaju u prirodnim bogatstvima svoje regije. Dogovorili smo se da ćemo raditi na održavanju mira i stabilnosti i zato danas izlazimo sa 'obećanjem za 100 godina mira na Zapadnom Balkanu'", poručili su potpisnici Deklaracije, ističući da su "identifikovali izvore korupcije" i zalagaće se da se "korupcija onemogući u njenim temeljima".

Jedan od ciljeva je i da se zaustave i spreče eksploatacija prirodnih resursa, zloupotreba javnih preduzeća i loše raspolaganjem budžetskim sredstvima.

Potpisnici Deklaracije Zelene stranke Zapadnog Balkana su Albanian Green Party (Albanija), ORAH
(Hrvatska), Zajedno (Srbija), URA (Crna Gora), DOM (Severna Makedonija) i HOĆEMO (Bosna i
Hercegovina).

Komentari (0)

Evropa