Region

Komemoracija u Potočarima i kolektivni ukop još 19 žrtava

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Stefan Goranović

11/07/2021

-

12:12

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Potočarima je danas obeležena 26. godišnjica srebreničkog genocida. Pokopani su posmrtni ostaci 19 žrtava zločina iz 1995. godine u memorijalnom centru u kome su do sada bile ukopane 6.652 žrtve. I dalje se traga za oko 1.000 nestalih. Na komemoraciji nisu bili zvaničnici Srbije.

Zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i sveta održali su govore. Među onima koji su se obratili putem video-linka su predsednik Hrvatske Zoran MIlanović, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je u svom obraćanju rekao da "Evropa nije zaboravila svoju odgovornost u nesprečavanju genocida".

"Presude sudova su pokazale da počinitelji ne mogu proći bez kazne", naveo je Varheji.

Podsekretarka Ujedinjenih nacija i specijalna savetnica generalnog sekretara za prevenciju genocida Alice Nderitu poručila je da događaji u Srebrenici ne idu na čast UN-u.

"Svedoci smo opasnih trendova negiranja genocida i veličanja ratnih zločina", rekla je ona.

Ambasador SAD Erik Nelson je kazao da se pridružuje "svima koji oplakuju žrtve od pre 26. godina".

"Sjedinjene Američke Države pozivaju sve političke lidere da se suzdrže od otvaranja starih rana", kazao je Nelson.

Član Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda Šefik Džaferović je pozvao visokog predstavnika Valentina Incka da se na nivou države nametke zakon o negiranju genocida, što je jedna od kontroverznih tema u BiH.

Molitva i ukop žrtava

U Memorijalnom centru održana je i molitva nakon koje je usledio kolektivni ukop još 19 žrtava, među kojima su dve koje su u trenutku likvidacije imale 16 i 17 godina. Najstarija žrtva koja će biti ukopana danas imala je 63 godine. 

Kada je reč o predstavnicima iz Srbije, uglavnom su bili prisutni predstavnici nevladinog sektora, ali i neki od političara i poslanika u Skupštini Srbije. Među prisutnima su bili lider LSV-a Nenad Čanak i LDP-a Čedomir Jovanović. 

Tu su bili i poslanici Muamer Zukorlić i Enis Imamović. Enis Imamović iz SDA Sandžaka je rekao za Euronews Srbija da je "genocid u Srebrenici najdublja rana bošnjačkog naroda". 

Euronews TV

"Bošnjaci Sandžaka kao deo jedinstvenog nacionalnog korpusa osećaju tu istu tugu i bol. Vrh tog genocidnog talasa je pogodio Srebrenicu, međutim, taj talas je zahvatio i širom Bosne, ali nije poštedeo ni Sandžak. Zbog toga smo mi danas ovde, da u ime Bošnjaka Sandžaka i svih Bošnjaka širom sveta ukažemo poštovanje žrtvama, i da se sećamo i da ne zaboravimo kako se ovaj genocid ne bi nikada i nikome više ponovio", rekao je Imamović. 

Lider LSV-a Nenad Čanak rekao je za Euronews Srbija da je ne zna zašto nema predstavnika Srbije na komemoraciji. 

"Znam da bi Vučić morao da dolazi ovde svake godine, baš zato što je pre šest godina bio kamenovan, trebalo bi da dolazi dok ne prestanu da ga kamenuju", naveo je Čanak za Euronews Srbija.

Prethodno se oglasila premijerka Srbije Ana Branbić koja je gostujući na TV Prva rekla da ne bi išla u Potočare sve dok se ne privedu pravdi oni koji su pre šest godina napali tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, kada je u ime Srbije otišao da se pokloni žrtvama.

Komemoraciji u Potočarima prisustvovali su i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović. 

Đukanović je naveo da je došao da podrži porodice žrtava i institucije BiH koje, kako je naveo, "26 godina daju doprinos punoj istini i dostizanju pravde za počinioce najstrašnijeg zločina na tlu Evrope posle drugog svetskog rata". 

Komentari (0)

Evropa