Aktuelno

Performans "Žena u crnom" o Srebrenici na Trgu Republike, okupljeni desničari skandirali Karadžiću i Mladiću

Komentari

Autor: Euronews

10/07/2021

-

21:20

Performans "Žena u crnom" o Srebrenici na Trgu Republike, okupljeni desničari skandirali Karadžiću i Mladiću
Performans "Žena u crnom" u Beogradu - Copyright Euronews/Vasilija Antonijević

veličina teksta

Aa Aa

"Žene u crnom" organizovale su večeras na Trgu Republike u Beogradu stajanje u crnini i ćutnju povodom 26. godišnjice stradanja muslimana u Srebrenici.

Performans ove nevladine organizacije obezbeđivala je policija, jer su se u neposrednoj blizini okupili demonstranti koji su nosili zastave Vojske Republike Srpske i Ratka Mladića.

Oni su učesnicima skupa uputili verbalne provokacije, pevali patriotske pesme i skandirali nekadašnjim liderima bosanskih Srba Mladiću i Radovanu Karadžiću.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM postavilo je na istom mestu "srpski zid plača" sa natpisom "1992-1993. genocid nad Srbima - Srebrenica, Kravica, Bratunac, Podrinje".

Kako javlja reporter Euronews Srbija, na Trgu Republike je bilo tenzija, ali nije došlo do incidenata.

Žene u crnom su razvile transparent "Srebrenica ime genocida" i raširile crnu tkaninu, na čijem je kraju položen venac od belog cveća i kamen sa natpisom 8.372.

Učesnici skupa u organizaciji Žena u crnom nosile su table sa brojem 8.373 i transparent "Srebrenica – ime genocida", "Genocid u Srebrenici je izvršen uz direktnu podršku Srbije" i "Posmrtni ostaci ubijenih pronađeni su u preko 60 masovnih grobnica".

Podsetimo, Žene u crnom zahtevaju da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici i da država Srbija odustane od politike izazivanja regionalne nestabilnosti – mešanjem u unutrašnja pitanja susednih država, pre svega BiH i Crne Gore. 

Žene u crnom će 11. jula učestvovati u komemoraciji u Potočarima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija