Aktuelno

Incident u Beogradu, demonstranti pokušali da spreče otvaranje izložbe "Duša Srebrenice"

Komentari

Autor: FoNet, Tanjug

03/07/2021

-

22:00

Incident u Beogradu, demonstranti pokušali da spreče otvaranje izložbe "Duša Srebrenice"
Izložba fotografija „Duša Srebrenice“ - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Policija je večeras sprečila grupu demonstranata koji su, kličući Ratku Mladiću, pokušali da prekinu otvaranje izložbe fotografija "Duša Srebrenice" autora Midhata Poturovića u galeriji Endžio hab u centru Beograda, a ulaz u ulicu u kojoj nalazi galerija je blokiran, prenosi FoNet.

Organizator izložbe je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Otvaranje izložbe obezbeđivale su policijske snage, koje su blokirale saobraćaj od početka Dobračine do ugla sa ulicom Braće Jugović, gde se okupila grupa muškaraca koji su skandirali "Ratko Mladić", uz puštanje preko razglasa pesama poput "Idemo dalje" Baje Malog Knindže, sa stihovima "Pala je Srebrenica, a pašće i Žepa", prenosi Tanjug.

Potom su se učesnici protesta premestiti na početak Dobračine, nekoliko desetina metara od galerije, gde je njih dvadesetak nastavilo da skandira Mladiću, "Srebrenica nije genocid", a pevali su i "Sprem'te se, Sprem'te četnici".

Ispred galerije je bilo i nekoliko starijih građana, koji su nosili transparente sa imenima Srba ubijenih u srebreničkom kraju tokom rata u BiH 1992-1995. godine.

Programski direktor te organizacije Ivan Đurić izjavio je da je ta izložba "simbol onoga što je najviše važno, a to su ljudski životi, njihove sudbine i te tragedije koje su oslikane na fotografijama".

Demonstrante, koji su protestovali protiv održavanja izložbe, Đurić je nazvao "jurišnicima srpskog sveta" i istakao kako oni "ne bi trebalo da budu u fokusu", pozivajući okupljene da "svakog dana nastave da se bore protiv ideologije zločina".

On je rekao da je Srebrenica "jedna od najvećih omči koje srpsko društvo ima oko vrata".

Urednik digitalnog magazina za dokumentarnu i uličnu fotografiju "Rain" Ivan Čoko rekao je da se Poturović "srebreničkom tragedijom bavi na jedan vrlo direktan, neposredan, ali izuzetno emotivan način".

On je ocenio da je Poturović "vešto zaobišao kliše kojima se mediji hrane samo tog 11. jula praveći stvari paradoksalnim".

Poturović je izjavio da je za njega velika čast što je dobio to priznanje "jer je to nagrada koju je dobio od ljudi iz Srbije" i zahvalio se organizatorima i posetiocima izložbe.

Crno-bele fotografije o Srebreničkoj tragediji

Izložba "Duša Srebrenice" predstavlja Poturovićeve crno-bele fotografije nastale tokom dugogodišnjeg rada na pričama o Srebreničkoj tragediji, a pošto autor pripada generaciji onih koji su tokom rata bili deca, sve fotografije su nastale u posleratnom periodu.


Poturovićeve fotografije prikazuju, između ostalog, ženu kako dodiruje tabut (kovčeg) jedne žrtve u Potočarima, mladića kako iz kola u pokretu pokazuje tri prsta u Srebrenici 2016. godine, i dečaka dok gleda tabut najmlađe žrtve Fatime Muhić na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Poturović je rođen 1985. godine u Sarajevu, gde je proveo detinjstvo tokom rata, što je delimično uticalo na izbor karijere fotožurnalizma.

Izlagao je u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, dobitnik je brojnih priznanja poput Internešenel fotografi avard (IPA), Balkan foto avard i Fotografija godine u BiH, a svojim radom, navode organizatori, ističe priče koje mogu pokrenuti pozitivne promene u društvu i podstaći na razmišljajnje, probuditi empatiju ili dati nadu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija