Region

Banjaluka: RS će ponuditi Federaciji mirno razdruživanje ako se nastavi antidejtonsko delovanje

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2023

-

13:31

Banjaluka: RS će ponuditi Federaciji mirno razdruživanje ako se nastavi antidejtonsko delovanje
Zenica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U radnoj verziji izjave o postupcima organa Republike Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, o kojoj će se parlamentarne političke partije izjasniti sledeće sedmice, navedeno je da će Srpska ponuditi FBiH potpisivanje sporazuma o mirnom razdruživanju ako se nastavi, kako je navedeno, antidejtonsko delovanje Ustavnog suda BiH i političkih predstavnika iz FBiH prema Republici Srpskoj.

U nacrtu izjave traži se sazivanje posebne sednice Narodne skupštine koja bi raspravljala i donela odgovarajuće odluke o djelovanju organa Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, prenosi Srna.

U dokumentu se naglašava da su entiteti vlasnici teritorije, a da BiH ne poseduje teritoriju nego samo spoljnu granicu. Tu se i podseća na Povelju UN koja utvrđuje pravo naroda na samoopredeljenje.

Republika Srpska će, u skladu sa zaključcima parlamenta Srpske od 17. februara 2020. godine, a u vezi sa antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH, posebno primenjivati zaključke u kojima se, između ostalog, obavezuju sve institucije Srpske da ne prihvataju i ne sprovode antidejtonske i nedemokratske odluke visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH, piše u radnoj verziji izjave sa sastanka lidera parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Dokumentom se obavezuju se predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH da predlože Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Traži se reakcija svedoka Dejtonskog sporazuma

U nacrtu izjave pozivaju se svedoci Dejtonskog sporazuma da reaguju na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma i podrže nastojanje Srpske na poštovanje izvornih principa tog sporazuma i omogućavanje Srpskoj povrat oduzetih nadležnosti i funkcionisanje u skladu sa Dejtonom.

Dodaje se da će, u suprotnom, Republika Srpska reagovati u pogledu određivanja budućeg statusa, štiteći svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

"U slučaju dalje razgradnje Dejtonskog sporazuma Republika Srpska zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusu", naglašava se u dokumentu.

"Republika Srpska obavezuje predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da obustave donošenje odluka na nivou BiH dok Vlada Srpske i nadležni odbori Narodne skupštine Srpske na daju saglasnost na iste", piše u izjavi.

U radnoj verziji izjave se ističe da Republika Srpska obavezuje sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da obustave rad u Ustavnom sudu BiH dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH.

Takođe, obavezuje se Vlada Srpske da donese rebalans budžeta Srpske kojim bi se obezbedila sredstva za zaposlene u zajedničkim institucijama BiH iz Republike Srpske i vršilo njihovo finansiranje u skladu sa dosadašnjim primanjima u momentu prestanka rada neustavnih institucija BiH.

"Bez odluka o EU dok se ne promeni tretman"

Republika Srpska će nastaviti da deluje u skladu sa Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti kojom se Srpska obavezala na vojnu neutralnost, navodi se u nacrtu.

U dokumentu se ističe da Republika Srpska obustavlja dalju saradnju sa NATO-om i njegovim ključnim članicama na pitanjima bezbednosti i protivi se članstvu BiH u NATO-u, te obustavlja dalje učestvovanje u vojnim vežbama sa NATO savezom i državama članicama te alijanse.

Među 21 tačkom dokumenta se ističe da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama neće odlučivati o pitanjima iz preporuka EU o kandidatskom statusu sve dok se u potpunosti i u delovima ne izjednači tretman EU za oba entiteta.

U nacrtu izjave piše da se zadužuje Vlada Srpske da nastavi započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i FBiH u skladu sa Aneksom dva Dejtonskog sporazuma i obavezuje MUP Republike Srpske da formira posebnu organizacionu jedinicu unutar Ministarstva koja će vršiti nadgledanje granice između entiteta.

Republika Srpska će posebnom odlukom Narodne skupštine Republike Srpske ukinuti nadležnost suda i tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske kao neustavnih i nelegalnih organa BiH, navedeno je u nacrtu izjave.

Protiv većeg broja vojnika "Altea" misije

U dokumentu se ističe da Republika Srpska ostaje privržena misiji EUFOR-a "Altea" u BiH, ali se protivi povećanju broja vojnika u okviru misije, posebno njihovom pritisku na političke procese i odluke nadležnih organa.

"Republika Srpska ostaje pri ranije zauzetom stavu neutralnosti u pogledu sukoba u Ukrajini, te neće uvoditi bilo koji vid sankcija Ruskoj Federaciji", piše u nacrtu izjave.

Navodi se da će se Republika Srpska obratiti Srbiji i Hrvatskoj sa zahtevom da se zaštiti Opšti okvirni sporazum u tekstu kako je napisan i ponuditi prijateljskim državama sporazum o saradnji u skladu sa Ustavom BiH, piše u radnoj verziji.

U nacrtu izjave se navodi da će Srpska doneti novi izborni zakon Republike Srpske kojim će se regulisati izbor narodnih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsednika i potpredsednika Srpske, odbornika, te delegata u Domu naroda parlamenta BiH.

Predsednik Republike Srpske Miorad Dodik održao je u petak konsultativni sastanak povodom zauzimanja stava o imovini Srpske sa osvrtom na izjavu o imovini koju su potpisali bošnjački politički predstavnici iz Sarajeva.

Sastanku su prisustvovali i srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsednici DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, NDP-a Bojan Šapurić.

Na sastanak je došao i vršilac dužnosti predsednika SDS-a Milan Miličević, dok se nisu odazvali predstavnici PDP-a i Liste za pravdu za red.

Dodik je najavio za ponedeljak, 24. april, u 15.00 časova u Narodnoj skupštini Republike Srpske novi sastanak, kako bi bila potpisana ova izjava, nakon što je razmotre stranački organi. 

Komentari (0)

Evropa