Region

Francuski ambasador u Podgorici: Crna Gora bi trebalo da se vrati na evropski put

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2023

-

23:37

Francuski ambasador u Podgorici: Crna Gora bi trebalo da se vrati na evropski put
Francuski ambasador u Podgorici: Crna Gora bi trebalo da se vrati na evropski put - Copyright Vlada Crne Gore/Rade Koprivica

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije poručio je danas da bi Podgorica trebalo da se vrati na evropski put koji je poslednjih meseci blokiran.

"To je i predsednik (Emanuel) Makron rekao predsedniku (Jakovu) Milatoviću sa željom da tokom njegovog mandata dođe do značajnog napretka u oblasti evropskih integracija. Da bi se to dogodilo, neophodan je funkcionalan parlament, funkcionalna vlada. Ne radi se ovde samo o našim dobrim namerama. Neophodno je da Crna Gora može da donosi odluke i što se to pre dogodi, tako će Crna Gora brže moći da se vrati na evropski put. Brzi napredak je na dohvat ruke, na vama je da vidite", izjavio je Timonije za Nova M, prenose Vijesti.

Dodao je da je održavanje izbora 11. juna unutrašnje pitanje Crne Gore, ali je poručio da svi žele da se stvari razjasne što je pre moguće, u interesu Crne Gore i zarad stabilnosti regiona.

On je naveo da su predsednički izbori pokazali postojanje "pravog demokratskog potencijala u Crnoj Gori".

"Mislim da taj demokratski potencijal treba iskoristiti kako bi se stvorile osnove za efikasnu vladu. Očigledno je da se mnogo stvari poromenilo u ove dve godine, ali nikada nije loše dati glas narodu kada je to moguće", poručio je francuski ambasador u Podgorici.

Timonije je rekao da je kampanja za predsedničke izbore poslala dobre poruke jer se, kako kaže, izborni proces odvijao nesmetano i zato što su svi kandidati ostali verni NATO-u i evropskom putu.

"Pored izjava očekujemo i konretne aktivnosti, ne samo ljubavne izjave već i dokaze ljubavi. Evropska orijentacija Crne Gore će se potvrditi kroz usklađivanje njene politike sa glavnim smernicama zajedničke evropske spoljne politike", naveo je on.

Komentarišući kritike Demokratskog fronta da se strane ambasade često mešaju u unutrašnja pitanja Crne Gore, Timonije je rekao da je Crna Gora članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU, "te je stoga normalno da sve političke strane učestvuju u dijalogu sa ambasadama".

"Ambasade postoje da bi se vodili razgovori, tu su da predstave stavove svojih zemalja, da čuju stavove drugih i jedino tako možemo ići napred u evropskom duhu", zaključio je ambasador Francuske u Crnoj Gori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa