Region

Abazović će pred skupštinskim odborom morati da obrazloži glas Crne Gore za prijem Kosova u SE

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

16:47

Abazović će pred skupštinskim odborom morati da obrazloži glas Crne Gore za prijem Kosova u SE
Abazović će pred skupštinskim odborom morati da obrazloži glas Crne Gore za prijem Kosova u SE - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike usvojio je incijativu za održavanje kontrolnog saslušanja predsednika vlade u tehničkom mandatu i rukovodioca Ministarstva spoljnih poslova Dritana Abazovića zbog odluke da Crna Gora podrži članstvo Kosova u Savetu Evrope (SE).

Saslušanje Abazovića planirano je 3. maja, odnosno prvog slobodnog termina nakon praznika.

Poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da Crna Gora pokazuje sve elemente marionetske države i čeka naloge sa strane kako treba da glasa.

Radunović je rekao da bi premijer Dritan Abazović trebalo da odgovora na odboru na pitanja u vezi sa odlukom vlade da podrži prijem tzv. Kosova u SE, i da treba održati kontrolno saslušanje premijera.  

"Pa da nam razjasni ove stvari", rekao je Radunović. 

Kako je rekao poslanik DF-a Milun Zogović, motivi za ovakvu odluku vlade su posebna priča, ali je ta odluka prizemna potreba da se utrkuje u podaništvu. 

"Priznanje državolike tvorevine Kosovo 2008. godine je jedna od najsramnijih odluka, a i sraman odnos prema zvaničnom Beogradu", rekao je Zogović. 

Poslanik SNP-a Bogdan Božović podsetio je da na stav te stranke da njeni ministri ne bi podržali prijem tzv. Kosova da je to pitanje došlo na dnevni red. 

Predsednik Odbora Miodrag Lekić kazao je ranije da odluka vlade da podrži prijem tzv. Kosova u SE, u "formi tajanstvene odluke" od koje se zatim komponente vlade javno distanciraju, predstavlja novi prilog neozbilnosti i neodgovrnosti crnogorske države.

On je pitao Božovića da li je SNP na vladi pokretao ovo pitanje i zašto je doneta bez znanja te stranke. 

"Da je to urađeno bez mene, ja bih osećao veliku odgovornost", kazao je Lekić. 

Božović je kazao da lično misli da bi bilo dobro da se na vladi pokrene i to pitanje. 

"Podržavamo ovu inicijatvivu, dakle, kontrolno saslušanje premijera", ukazao je Božović. 
Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica kazao je da podržavaju kontrolno saslušanje premijera povodom odluke da se podrži zahtev tzv. Kosova. 

"Mislim da ćemo dopineti ostvarenja principa transparentnosti i odgovornosti kada dođu na dnevni red ova pitanja u direktnom televizijskom prenosu", naveo je Koprivica. 

Poslanik DF-a Jovan Vučurović kazao je da je siguran da su odluku da Crna Gora glasa da tzv. Kosovo uđe u Savet Evrope donele ambasade i da je tu naredbu izvršio neko iz vlade.

On je rekao da je glasanje Crne Gore za članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope sramno.
Smatra da je po ovom pitanju mogao da se raspiše i referendum, pa bi videli kakvo je raspoloženje građana, a siguran je da je ova odluka donesena protiv volje ogromne većine građana Crne Gore.

"Ova odluka je izraz volje ambasada, a ne građana Crne Gore, i ovo je primjer da je Crna Gora kolonija i da se neki ne bore za dostojanstvo i čast države, nego za interese ambasada. DF želi da sarađuje sa svima, ali da budemo partneri, a ne sluge. Zato neka svi shvate ozbiljnost situacije.

Da je DF na mestima odlučivanja, Crna Gora ne bi glasala da Kosovo uđe u Savet Evrope", kazao je Vučurović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa