Region

Vlada Severne Makedonije odala počast žrvama masovnih pucnjava u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

05/05/2023

-

22:25

Vlada Severne Makedonije odala počast žrvama masovnih pucnjava u Srbiji
Skoplje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Severne Makedonije počela je današnju sednicu minutom ćutanja i odavanjem počasti žrtvama dve masovne pucnjave u Srbiji.

Na sednici vlade Dimitra Kovačevskog, kako prenosi makedonski A1on, nadležna ministrastva dala su informacije o aktivnostima koje se preduzimaju u Severnoj Makedoniji u oblasti prevencije u školama, radi zaštite od bilo koje vrste nasilja.

Kako se navodi u saopštenju makedonske vlade, Ministarstvo unutrašnjih poslova je obavestilo da se kontinuirano sprovode preventivne aktivnosti i da se primenjuju protokoli bezbednosnih provera za ulazak i izlazak učenika u i iz škola, kao i u okolinu škola. 

"Takvi protokoli, koji su aktivirani nakon lažnih dojava o bombama, sada će biti pojačani dodatnim aktivnostima Ministarstva unutrašnjih poslova", dodaje se u saopštenju. 

Ministarstvo prosvete i nauke je na sednici informisalo da je u toku priprema priručnika za škole za prevenciju vršnjačkog nasilja i drugih vidova nasilja, kao i da se radi i na jačanju stručnih psihološko-pedagoških službi, gde postoji potreba. 

Od danas je otvorena i elektronska adresa za prijavu vršnjačkog nasilja, na makedonskom i na albanskom jeziku.

Na sednici su razmotrene i mogućnosti održavanja sastanaka nadležnih timova u MUP-u, kao i pedagoga i psihologa u školama, prema predviđenoj dinamici, kako bi se doprinelo izveštavanju o eventualnim slučajevima vršnjačkog nasilja ili drugih problema iz nadležnosti ministarstava unutrašnjih poslova i prosvete. 

Kako bi se uključila sva relevantna ministarstva, predstoje sastanci i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom rada i socijalne politike i Ministarstvom zdravlja.

Na sednici vlade Ministarstvo prosvete i nauke i Ministarstvo unutrašnjih poslova zaduženi su da pripreme Strategiju preventivnog delovanja, sa koracima na državnom nivou, prema kojoj će sve škole imati zadatak da deluju u cilju rane prevencije i zaštite od neželjenih incidenata, kako u školama, tako i izvan njih.

Komentari (0)

Evropa