Region

Helez: BiH će biti 33. članica NATO saveza

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2023

-

16:17

Helez: BiH će biti 33. članica NATO saveza
Helez: BiH će biti 33. članica NATO saveza - Copyright Printscreen YouTube/Al Jazeera Balkans

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izjavio je u obraćanju studentima Odseka sigurnosnih i mirovnih studija i Odseka politologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu da će BiH postati 33. država članica NATO saveza.

Helez je rekao da članstvo u Severnoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji nema alternativu. U složenim političkim i sigurnosnim okolnostima kakve vladaju u Evropi, ali i svetu, samo NATO može ponuditi efikasni bezbednosni kišobran za sve građane BiH, rekao je Hlez.

Republika Srpska se protivi priključenju BiH NATO savezu, što je više puta do sada istakao predsednik Srpske Milorad Dodik i ukazao da bez njihove saglasnosti to neće biti moguće.

"Čvrsto verujem da velika većina naših građana podržava vrednosti koje možemo očuvati članstvom u NATO-u. Za to su se već deklariaala nadležna politička tela države. Finska je postala 31. članica, a Švedska je trenutno na čekanju. Uveren sam da ćemo mi biti 33. članica NATO", kazao je Helez, preneo je sarajevski portal Klix.

On je uveren da će u celoj zemlji ipak prevladati politika koja u prvom redu ima interes celokupnog stanovnišva BiH.

Heleza su na Fakultetu političkih nauka dočekali dekan Sead Turčalo, prodekan za nastavu Elvis Fejzić, šef Odseka sigurnosnih i mirovnih studija Mirza Smajić i šef Odseka politologije Elmir Sadiković.

Sagovornici su se, navodi se, složili da je zajednički interes da međusobna saradnja bude dalje proširena te da bi posebno mogla doći do izražaja pri formiranju budućeg vojnog koledža u BiH, za koji postoji interes kako u zemlji tako i u inostranstvu.

U uvodnom izlaganju, Helez je predstavio aktuelne izazove s kojima se danas suočavaju Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. Posebno je govorio i o brojnim međunarodnim susretima u kojima je učestvovao kao ministar odbrane, ali i kao zamenik predsedatelja Saveta ministara  BiH, naglasivši značaj savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Istakao je važnost uspešnog izglasavanja povećanog vojnog budžeta i podignut materijalni standard pripadnika Oružanih snaga BiH, priveden je, kazao je, kraju projekat nove vrlo savremene vojne uniforme za Oružane snage BiH, kao i dodatne nabavke američkih helikoptera.

Kao glavne bezbednosne rizike, dodaje se, Helez je pomenuo rat u Ukrajini i kibernetičke i hibridne pretnje prema BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa